Ex-Criminalsin Alista ja Latesta tuli toivon lähettiläitä

 
Ali Niemelä ja Lauri Johansson

”Meillä on kummallakin oma rooli, Jumalan antama tehtävä”, Ali Niemelä (vas.) ja Lauri Johansson toteavat. KUVA: Johanna Reinikainen

Sekä vankiloissa että vapaudessa suosittu Ex-Criminals on tuonut Radio Deihin jo yli neljän vuoden ajan ”alamaailman kingejä” ja monia tunnettuja hahmoja. Parasta palautetta on ohjelman isännille se, kun joku on tullut usko

Ali Niemelä ja Lauri ”Late” Johansson kertoivat Radio Dein haastattelussa Kristityt Yhdessä ry:n kesäkampanjasta, johon heidät on nimetty toivon lähettiläiksi. Sen nimityksen miehet ottavat vastaan nöyrinä mutta mielellään. Niemelä sanoo, että heillä itsellään ei ole mahdollisuuksia antaa ihmisille toivoa, mutta he välittävät Jumalan antamaa toivoa.

– Jos tuolta hullusta pirihommasta ja ihan pyörryksissä olevista ihmisistä tulee niin sanotusti kunnon kansalaisia, ja pystytään vielä tekemään ohjelmia, ja Jumala on meidän kanssamme, niin kyllähän se on niin kova juttu, että sen pitäisi koko Suomen saada kuulla, Niemelä kertoo.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

 

” Se on tämän ohjelman pihvi, että ihminen syntyy uudesti ylhäältä.”

 

Lauri Johansson on kiertänyt vaimonsa kanssa puhujamatkoilla ja saanut siellä paljon palautetta Ex-Criminals-ohjelmista.

– Joka paikassa tulee joku vanha mummo, nuorempi mummo tai vaari sanomaan, että on hyvä ohjelma ja että on saanut siitä toivoa. Ja sitten tulee somessa palautetta, että on jopa raitistuttu ja tultu uskoon. Ajattelen, että se on kovinta palautetta, mitä voi saada, Johansson iloitsee.

– Se on tämän ohjelman tarkoitus eli pihvi, että ihminen syntyy uudesti ylhäältä, Niemelä lisää.


Miten vangilla voi olla oma radio-ohjelma?

Niemelällä ja Johanssonilla on takana yli 200 nauhoitettua jaksoa. Aamujuontaja Matias Villberg kysyy, millainen matka ohjelman kanssa on tehty? Niemelä paljastaa, että ohjelmaa tehdessä on kulissien takana kuohunut. Kovaa hommaa ja unettomia öitä on ollut.

− Ilmaiseksi ei tule mitään, mies tunnustaa hymyillen.

Kun ohjelman tekoa aloitettiin, Late Johansson oli vielä vanki. Jopa MTV:n toimittajat kyselivät, että miten vangilla voi olla jo oma radio-ohjelma?

− Mulla oli panta jalassa. Olin koe vapaudessa vielä silloin, Johansson muistelee.

Hän kertoo, että pitkiä ajeluita ohjelman tekoon on hyvin jaksanut, kun on evankelistan kutsu ja diakonin sydän.

Antin palaute ohjelmasta:
”Olen 46-v entinen katunarkomaani ja vankilassa olen ollut muutaman kerran. En ole oikein ikinä saanut kiinni hengellisyydestä, kunnes kuuntelin Ex-Criminals-ohjelmaa, jossa Mika ”Immu” Ilmén oli vieraana. Vaikutuin sarjasta ja aloin kuunnella jaksoja päivittäin. Eräänä päivänä menin polvilleni ja pyysin syntisen rukouksen avulla apua, että Jumala antaisi syntini anteeksi ja ottaisi lapsekseen. Ja näin totisesti kävi! Olen ollut siitä päivästä asti uskossa ja kotiseurakunta on löytynyt. Haluankin kiittää Lauria ja Alia, että olette avoimesti todistaneet Jeesuksesta. Se kantaa hedelmää.”

 

Late hoitaa ohjelmiin alamaailman kingit

Ex-Criminals-sarjassa käy monenlaisia vieraita, osa nimekkäitä, osa tuntemattomampia kuuluisuuksia, entisistä rikollisista ja kadun jätkistä politiikan huipulle.

− Erityisesti nuoret miehet kuuntelee meitä, se on hieno juttu, Niemelä riemuitsee.

Entä miten ohjelmien tekemisen paletti pyörii? Roolijaossa Niemelä hoitaa käytännön asiat, aikatauluttaa ja kutsuu vieraat.

− Late saa ohjelmiin enemmän noita alamaailman kingejä. Hänellä on tietysti hyvät suhteet ja kiitos Jumalalle siitä. Meillä on kummallakin oma rooli, Jumalan antama tehtävä, Niemelä sanoo.

Kun ohjelman tekoa oltiin aloittamassa, Johansson ei meinannut suostua lähtemään mukaan ollenkaan. Ensimmäiseen neuvotteluun valmistautuessaan hän ajatteli, että voisi hinnoitella itsensä ulos ja pyytää jokaisesta ohjelmasta 500 euroa. Mutta sitten vastaan tuli Tampereella laulaja-evankelista Jussi Taipale, joka sai Johanssonin miettimään mahdollisuutta, että joku vankilassa kuuntelee ohjelmaa yksinäisyydessä ja kääntyy uskoon.

 

Mikan palaute ohjelmasta:
Ex-Criminals antaa vastapainoa rikosten ihannointiin. Uudistuin uskossa, kun ajelin taksia ja kuuntelin sarjaa.

 

Ali pysyy asiassa, Late kertoo vitsejä

Ohjelmasta tulee paljon hyvää palautetta. Joku on arvostellut miesten jatkuvaa päälle puhumista. Johansson sanoo, että se on teknistä suorittamista, mutta sisältö ja vieraat ovat se tärkein asia.

− Ali pysyy asiassa Raamatun kanssa, ja mä sitten vitsailen siihen päälle jotain, Johansson naurahtaa ja muistuttaa, että hänen vitsinsä ovat kauan vankilassa istuneen miehen huumoria 80–90-luvuilta ja eivätkä välttämättä naurata tässä ajassa.

Ohjelmien nauhoituksista on jouduttu leikkaamaan paljon pois, ja äänittäjänä toiminut Oskar Vilkevuori onkin ollut kovilla. Miehet arvelevat hymyssä suin, että ehkä pois leikatut osat julkaistaan sitten jossain Dein juhlissa heidän kuolemansa jälkeen.

 

Matin palaute ohjelmasta:
Ex-Criminals on Radio Dein vankilatyötä parhaimmillaan.

 

Idea syntyi vankilalähetyspäivillä

Ajatus ohjelmasta syntyi Lahdessa hengellisillä vankilalähetyspäivillä. Ali Niemelä istui kahvilassa samassa pöydässä Lauri Johanssonin kanssa ja ehdotti, että miehet aloittavat yhteisen radio-ohjelman.

− Late sanoi, että älä nyt viitsi. Mulla oli kuitenkin varmuus sydämessä, mutta ajattelin, että ei hyvää päivää, mitä mä puhun? Niemelä otti pian yhteyttä Yleen, Järviradioon, Radio Patmokseen ja Radio Deihin kertoakseen ideasta.

– Yleltä vastattiin heti, että he haluavat koeohjelman. Mutta sitten me mietittiin Laten kanssa, että ne heittää meidät kohta ulos, kun niin suolaisia juttuja tulee olemaan, Niemelä muistelee.

Pian sitten syntyi sopimus Radio Dein kanssa, ja loppu on historiaa.

Teksti: Heikki Paatelma, Matias Villbergin haastattelun pohjalta

** Kuuntele Ali Niemelän ja Lauri Johansson haastattelu Dei Plussasta (13.5.2024).

** Kuuntele Ex-Criminals-sarjaa Radio Deistä ti klo 22.05 tai uusintana la klo 24.00 ja su klo 16.05 sekä Dei Plussasta silloin kun sinulle sopii.

 

 
Dei, ihmisen ääni, artikkeliban 5.9.- (2/2)