Israel-rakkaudesta syntyi ainutlaatuinen kokoelma Kauniaisiin

 

Kuva: Petri Vähäsarja.

Suomen Raamattuopiston pihapiirin Tusculum-huvila kätkee sisäänsä maailmanlaajuisesti merkittävän Israel-näyttelyn.

”Raamatun maan näyttelyn” on koonnut Suomen Raamattuopiston edesmennyt johtohahmo, Raamattuopiston perustajan Urho Muroman työpari Marja-Terttu Tolamo.

Tolamo monien työtehtäviensä ohessa opetti myös Raamattua, etenkin Vanhaa testamenttia, minkä myötä rakkaus ja kiinnostus Israelia kohtaan heräsi ja vahvistui. Urho Muroman kehottamana hän pääsi käymään Israelissa vuonna 1954, vain muutamaa vuotta nykyisen Israelin valtion perustamisen jälkeen. Tuon ensikosketuksensa jälkeen hän suuntasi yhä uudestaan Raamatun tapahtumien keskuspaikoille vieden sinne niin ryhmämatkalaisia opiskelemaan Raamattua ja sen maata kuin itsenäisestikin viettämään lomaa ja nauttimaan Israelin maan lumosta. Tolamo kävi Israelissa kaikkiaan 56 kertaa, mikä on harvinaisen lukuisa määrä etenkin, kun matkanteko noihin aikoihin oli paljon vaivalloisempaa ja hitaampaa kuin nykyään.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Taivaallinen kehotus

Näiltä matkoilta tuoduista ja Israelista perästäpäin lähetetyistä lukemattomista esineistä Marja-Terttu kokosi ”Taivaallisena kehotuksena” kyseisen Raamatun maan näyttelyn. Tavoitteena näyttelylle oli saada kävijöille Raamattu eläväksi esineiden, täytettyjen eläinten, kasvien ja kuvien myötä. Tavoitteena oli myös sytyttää Israel-rakkautta, sitä rakkautta, mitä hän itse oli saanut henkilökohtaisesti kokea sekä Raamatusta lukiessaan että itse paikan päällä käydessään. Tolamon mukaan rakkaus Raamattua kohtaan tulisi johtaa automaattisesti rakkauteen Raamatun kansaa eli Israelia kohtaan, koska hänen mukaansa Raamattu ja Israel liittyvät toisiinsa niin kiinteästi, ettei niitä voi eikä saa erottaa toisistaan. Tolamolle rakkaaksi rukoukseksi muodostuikin tämä:

’Yhtä minä pyydän Sinulta Herra. Anna minulle aina se armo, että olen niiden joukossa, jotka siunaavat Sinun kansaasi Israelia ja että saisin armon toisiakin pysyttää siinä joukossa ja tuoda siihen lisääkin… Joka rakastaa Israelia, kulkee käsi kädessä Jumalan kanssa. Joka rukoilee Israelin puolesta, on Jumalan työtoveri. Joka siunaa Israelia, hän on siunattu.’

Pantteri hiipii vitriinissä

Raamatun maan näyttely koostuu Raamatun juhlia kuvaavista esineistä, Israelin luonnosta, kartoista, kuvista ja maalauksista (esim. palkitun kuvataiteilijan Maija Karman Israelissa maalaamista akvarelleista), arkeologisilta kaivauksilta löydetyistä ruukuista, rahoista ja esineistä, soittimista, nykyIsraelin rahoista ja postimerkeistä, holokausti-muistoesineistä, vanhoista Raamattukokoelmista, Syvännön perheen Raamatun käännöksistä sekä Jeesuksen elämästä kertovista esineistä. Näyttely on arvioitu maailmanlaajuisestikin hyvin merkittäväksi Israel-aiheiseksi näyttelyksi.

Näyttelyssä on esimerkiksi Aabrahamin aikainen ruukku, jollaisella Rebekka kenties aikoinaan kantoi vettä, kun Aabrahamin palvelija etsi Iisakille vaimoa. Pantteri, joka mainitaan Raamatussa muutaman kerran, hiipii vastaan eräässä vitriinissä. Tutuin maininta siitä lienee messiasprofetiassa Jesajan kirjan luvussa 11, joka alkaa näin:

”Mutta Iisain kannosta puhkeaa virpi, ja vesa versoo hänen juuristansa. Ja hänen päällänsä lepää Herran Henki, viisauden ja ymmärryksen henki, neuvon ja voiman henki, tiedon ja Herran pelon henki. Hän halajaa Herran pelkoa; ei hän tuomitse silmän näöltä eikä jaa oikeutta korvan kuulolta, vaan tuomitsee vaivaiset vanhurskaasti ja jakaa oikein oikeutta maan nöyrille; suunsa sauvalla hän lyö maata, surmaa jumalattomat huultensa henkäyksellä. Vanhurskaus on hänen kupeittensa vyö ja totuus hänen lanteittensa side. Silloin susi asuu karitsan kanssa, ja pantteri makaa vohlan vieressä…”

Me tiedämme, että tämä profetia puhuu Kristuksesta. Mielenkiintoista on, että nykyisen Israelin parlamenttitalon Knessetin seinälle on kuuluisa juutalainen taidemaalari Marc Chagall maalannut nimenomaan tästä raamatunkohdasta kertovan seinäfreskon. Jeesus on siis kuvattuna ja nähtävillä Israelin korkeimman hallinnon silmien edessä päivittäin. Paavali puhuu peitteestä, joka edelleen estää heitä tunnistamasta messiastaan. Paavalin sanoin: ”Mutta kun heidän sydämensä kääntyy Herran tykö, otetaan peite pois.”

Rakkaus yhdistää

Tolamo oli kirjeenvaihdossa Israelin entisen pääministerin, legendaarisen Golda Meirin kanssa. Tolamo oli kirjoittanut koskettavan ja rakkaudellisen kirjeen Golda Meirille eräiltä Suomen Raamattuopiston Israel-päiviltä, jossa allekirjoittajina oli lisäksi 400 päivien osallistujaa. Golda Meirin liikuttunut vastaus Tolamolle on näyttelyn seinällä nähtävillä. Mikä Meiriä liikutti, oli se Rakkaus, jota Tolamo ja niin monet kristityt osoittivat Israelia kohtaan.

Rakkaus koskettaa ja yhdistää. Jää alkaa sulamaan, ennakkoluulot vähenevät ja karisevat, alkaa näkemään yhteyttä. Peitettä aletaan riisumaan. Joka rakastaa Israelia, kulkee käsi kädessä Jumalan kanssa.

Näyttely kutsuu tutustumaan Raamatun maan esineistöön, oppimaan lisää Raamatusta ja sen maailmasta – ja rakastamaan Raamatun lisäksi ehkä myös Israelia.

Teksti: Ilari Kärki.

Artikkeli on julkaistu Elämä-lehdessä 6-7/2024

 
Artikkelibanneri perussanoma

Aiheet