Ith Pisey: Jumalan valtakunta leviää Kambodžassa myös naisten välityksellä

 
Kambodžan Toivoa naisille -koordinaattori Ith Pisey.

− Kambodžan naiset tarvitsevat apua ja moni haluaa oppia tuntemaan Jumalan, kertoo Toivoa naisille -koordinaattori Ith Pisey. Kuva: Annaleena Pakkanen.

− Jumala on laittanut minut tälle paikalle, jotta voin auttaa. Vaikka en ole kasvokkain ihmisten kanssa, tapaan heitä Jumalan sanan äärellä, kertoo Ith Pisey, Kambodžan Toivoa naisille -koordinaattori ja naisten radio-ohjelmien tekijä.

Valmistuttuaan raamattukoulusta Ith Pisey rukoili paljon ja kyseli Jumalalta, mitä hän voisi tehdä oman kansansa hyväksi. Sitten hän näki medialähetysjärjestö TWR-Kambodžan työpaikkailmoituksen; pääkaupungissa Phnom Penhissä toimiva järjestö etsi radio-ohjelmille tuottajaa.

− Kysyin Jumalalta, voisinko tehdä tätä työtä. En tiennyt mitään ohjelmien tuottamisesta. Mutta tunsin Raamattua ja olin aiemmin opettanut lapsia. Päätin hakea työtä ja ajattelin, että voin oppia uutta.

Dei, sävelmatka, neliöb. 25.6.-1.7.

Tuosta on nyt kuusi vuotta. Aluksi Ith Pisey tuotti nuortenohjelmia, jonka jälkeen hän siirtyi lastenohjelmien pariin. Sitten tuli naistenohjelmien vuoro. Myös suomalaiset tukevat khmerinkielisiä Toivoa naisille -ohjelmia Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan kautta.

Maailmanlaajuisesti Toivoa naisille -ohjelmia lähetetään 73 kielellä. Työ on osa maailman suurimman medialähetysjärjestön TWR:n työtä, ja Suomessa sen taustajärjestönä on Sansa.

Kambodžassa Toivoa naisille -ohjelmaa kuunnellaan paitsi paikallisradiosta ja sosiaalisesta mediasta myös erityisillä kuuntelulaitteilla, speaker boxeilla. TWR-Kambodža antaa laitteita ryhmille, jotka kokoontuvat yhdessä kuuntelemaan. Vastineeksi ryhmä raportoi TWR:lle muun muassa, mitä ryhmäläiset ovat ohjelmista oppineet. Ryhmiä on eri puolilla maata 227.

− Ryhmien määrän kasvu rohkaisee minua ja siitä tiedän, että olen tehnyt hyvää työtä, Ith Pisey iloitsee.

Anoppi hoitaa vauvaa

Viisilapsisesta kristitystä perheestä tuleva Ith Pisey, 31, on naimisissa ja puolivuotiaan tyttölapsen äiti. Haastattelua tehtäessä hän oli hiljattain palannut kolmen kuukauden mittaiselta äitiyslomalta.

Kambodžassa on tapana jättää lapsi lähisukulaisten hoitoon, kun äiti palaa töihin tai jos vanhemmat joutuvat lähtemään maalta kaupunkiin elantoa hankkimaan. Ith Piseyn oma äiti on kuollut, joten päivisin pienokaista hoitaa anoppi. Myös kotoa käsin pienyrittäjänä työskentelevä aviomies huolehtii osaltaan lapsesta. Silti töihin paluu on ollut hiukan ristiriitaista:

− Kuljen töihin mopolla ja matka kestää tunnin. Minulla on ikävä vauvaani, mutta rakastan Jumalaa ja tätä työtä. Vauvani on turvassa ja hänellä on kaikki hyvin. Tiedän, että Jumala on kutsunut minut tekemään tätä työtä ja teen sitä mielelläni.

Talouskasvua ja köyhyyttä

Kambodžan menneisyys on raastava. Punakhmerit hallitsivat maata huhtikuusta 1975 tammikuuhun 1979, ja tuona aikana arviolta pari miljoonaa ihmistä kuoli pakkotyöhön, kidutuksiin tai teloittamalla, nälkään tai tauteihin. Jokainen suku menetti jäseniään.

Vaikka valtaosa maan nykyisistä asukkaista on syntynyt Pol Potin hirmuhallinnon jälkeen, hengissä selvinneiden traumat vaikuttavat edelleen myös nuorempien elämässä. Tämä näkyy muun muassa tunne-elämän häiriöinä ja perheväkivaltana.

Kambodža on parinkymmenen vuoden ajan ollut yksi Kaakkois-Aasian maiden nopeimmin kasvavista talouksista mutta samaan aikaan yksi alueen köyhimmistä. Moni perhe kamppailee toimeentulostaan. Myös Ith Pisey sanoo, että rahahuolet aiheuttavat naisissa paljon toivottomuutta.

− Naiset tarvitsevat rohkaisua ja myös ohjausta parempaan elämään. Naisilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia kuin miehillä tehdä asioita kodin ulkopuolella. He pysyttelevät kotona, huolehtivat lapsista ja tekevät kotitöitä.

Toisaalta kotona on myös hyvä mahdollisuus kuunnella Toivoa naisille -ohjelmaa ja oppia siitä. Moni kuuntelija kertookin, mitä on ohjelmista oppinut. Kuuntelijoilta tulee myös kysymyksiä sekä toiveita ohjelmissa käsiteltävistä aiheista.

− Sain esimerkiksi yhden viestin, jossa pyydettiin neuvoja, kuinka lapsista voisi kasvattaa hyviä ihmisiä. Saamme myös paljon ehdotuksia, millaisia aiheita voisimme ohjelmissa käsitellä. Kuuntelijat haluavat neuvoja, kuinka kehittyä ihmisinä, Ith Pisey kertoo.

Rukoushaasteena Kambodžan naiset

Ith Pisey toivoo Suomesta rukoustukea kambodžalaisten naisten puolesta: että heillä olisi elämässään toivoa, että yhä useampi seuraisi Jeesusta ja että khmerinkieliset Toivoa naisille -ohjelmat vahvistaisivat heitä. Hän muistuttaa, että Jumala kutsuu ohjelmien kautta myös uusia ihmisiä ja tekee heissä työtään.

− Rukoilkaa myös talouden puolesta. Maamme taloudella menee huonosti, joten monissa perheissä on ongelmia. On paljon perheväkivaltaa, kun ihmisillä on taloushuolia.

− Rukoilkaa, että Kambodžan naiset viettävät aikaa Jumalan kanssa ja että miehet antavat vaimojensa mennä mukaan toimintaan, jossa vaimo voi oppia lisää. Ettei naisten tarvitse elää vain kotona ja huolehtia lapsista ja kotitaloustöistä.

Hän muistuttaa, että Jumala käyttää työssään myös naisia:

− Jumalan valtakunta leviää Kambodžassa myös naisten välityksellä. Ei pelkästään meidän välityksellämme vaan eri puolilla Kambodžaa elävien naisten välityksellä.

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa