Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Lauluntekijä Mariska: Eikö koulussa saa enää mainita Luojaa?

 

Mariska keikalla Kumpulan kyläjuhlilla vuonna 2010. Kuva: Flickr / Antti T. Nissinen

Mestaripiirros-tekstiä ei voitu julkaista äidinkielen oppikirjassa, koska ”se on helppo tulkita tunnustukselliseksi”.

Lauluntekijä Mariska (Anna Maria Rahikainen) ihmettelee verkkosivuillaan julkaistussa blogitekstissä äidinkielen oppikirjatyöryhmän nihkeää suhtautumista Mestaripiirros-laulutekstiin. Mariskaa pyydettiin kertomaan laulunsanoittajan työstä tekeillä olevassa äidinkielen oppikirjassa. Lisäksi häntä kehotettiin valitsemaan jokin teksti näytteeksi työstään.

Kirjatyöryhmä torjui Mestaripiirros-tekstin julkaisemisen, ”koska se on helppo tulkita tunnustukselliseksi”. Mariska kertoo hämmästyneensä reaktiota ”isosti”.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

”Onko totta, että koulujen linjaus vähänkin uskontoa hipaisevissa aiheissa on näin tiukka nykyään! Onko Luojasta tullut tabu? Eikö nimeä edes saa mainita koulussa? Ketä opettajat pelkäävät – oppilaiden vanhempia, opetusviranomaisia, uskonnottomia, toisinuskovia, mitä häh? Missä lapset ja nuoret oppivat pohtimaan uskontoihin liittyviä aiheita ja käymään niistä dialogia, jos koulu on sellaiseen sopimaton areena? Kyllä on huteralla pohjalla kansakuntamme sivistys, jos kouluissamme ei saa enää hiiskua edes valtionuskonnosta”, Mariska kirjoittaa.

Mariska huomauttaa, että kosketus muuhunkin kuin maalliseen on taiteen tekemisen elinehto monelle taiteilijalle. Hän pitää pyhän siivoamista pois oppimateriaaleista ”Neukku-mallin mukaisena henkisenä ja hengellisenä köyhyytenä”.

”Monen isosti menestyneen poppibiisin tekstit sisältävät jotain sakraalia. Olen ollut huomaavinani, että ihmisillä on pyhän nälkä”, Mariska kirjoittaa.