Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Open Doorsin selvitys: Kristittyjen turvapaikanhakijoiden uskonnonvapaus ei toteudu

 

Iranilainen Aref Movasaq on kohdannut vastaanottokeskuksessa Saksassa tappouhkauksia uskonsa tähden. Kuva: Veijo Olli.

Suurin osa kristityistä kokee Saksan pakolaiskeskuksissa henkistä tai fyysistä väkivaltaa, selviää Open Doorsin kyselystä. Ongelma tunnetaan myös Suomessa.

Kristittyjen turvapaikanhakijoiden uskonnonvapaus toteutuu huonosti saksalaisissa vastaanottokeskuksissa. Uskonnonvapausjärjestö Open Doorsin tuore selvitys vahvistaa sen, minkä monet pakolaisten parissa työskentelevät ovat jo omien havaintojensa perusteella tienneet.

”Saksassa minua ahdistellaan uskoni vuoksi aivan samalla tavalla kuin Iranissa”, raportissa haastateltu iranilainen miespakolainen totesi.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Open Doorsin työntekijät haastattelivat helmikuun ja huhtikuun välisenä aikana 231 turvapaikanhakijaa pakolaiskeskuksissa eri puolilla Saksaa.

Haastatelluista 204 kertoi kokeneensa uskonnollisesta vakaumuksesta johtuvaa kiusaamista, pelottelua tai pahoinpitelyä.

”Hälyttävä suunta”

Haastatelluista 69 prosenttia tuli Iranista, 13 prosenttia Afganistanista ja viisi prosenttia Syyriasta.

Heistä 86 prosenttia oli islamista kristinuskoon kääntyneitä. Suurin osa oli vaihtanut uskontoa jo kotimaassaan.

Selvityksen mukaan kehityksen suunta on hälyttävä. Uskonnolliselta vainolta suojaa hakevat vähemmistöt eivät saakaan suojelua.

Haastatelluista 80 prosenttia oli sitä mieltä, että kristityt ja muslimit tulisi sijoittaa eri vastaanottokeskuksiin.

Raportin mukaan kristittyihin kohdistuvan pelottelun ja väkivallan salliminen vastaanottokeskuksissa uhkaa Saksan perutuslakiin kirjattua uskonnonvapautta.

Tuttua myös Pohjoismaissa

Open Doors huomautti, että Saksa ei ole ainoa maa, jossa on samanlaisia väärinkäytöksiä. Raportin mukaan myös esimerkiksi Ruotsin maahanmuuttoviranomaiset ovat julkisesti myöntäneet ongelman. Ranskassa surmattiin viime vuonna islamista kristityksi kääntynyt turvapaikanhakija.

Suomen sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoo kuulleensa yksittäisistä tapauksista, joissa kristityksi kääntyneitä on kohdeltu epäasiallisesti. Uskonnonvapausloukkauksiin ovat syyllistyneet myös jotkut vastaanottokeskusten muslimityöntekijät.

‒ Olen käynyt näitä asioita läpi vastaanottokeskusten työntekijöiden kanssa, Päivi Nerg kommentoi.

Hän vastasi asiasta esitettyyn kysymykseen tiistaina Suomen Lähetysseurassa järjestetyssä seminaarissa, joka käsitteli uskonnon merkitystä turvapaikanhakijoiden kotoutumisessa.

Ilmoitus tehtävä poliisille

Helsingin seurakuntayhtymän arabiankielisen työn pappi Ramez Ansara kuulee usein vastaanottokeskuksissa tapahtuvasta syrjinnästä ja uhkailusta.

‒ Olen monta kertaa kehottanut kertomaan vakavimmat asiat poliisille, hän kertoo.

Pitäisikö muslimeille ja kristityille olla omat vastaanottokeskukset?

‒ Ei, niin laajasta ongelmasta ei ole kysymys. On aina parempi elää yhdessä. Kristityt voivat myös toimia kulttuuritulkkeina muslimeille, Ramez Ansara toteaa.

Suomen muslimiliiton puheenjohtaja ja Helsingin suurmoskeijahankkeen julkkiskasvo Pia Jardi ei vaikuta yllättyneeltä Open Doorsin raportin tuloksista. Ne ovat hänen mielestään silti ikäviä.

‒ Minun mielestäni islamin hengen mukainen suhtautumistapa on se, että uskossa on vapaus. Koraanissakin sanotaan, että sinulla on uskosi ja minulla on uskoni, Jardi kommentoi.

‒ Jos kuulisin muslimiystäväni kääntymisestä, olisin kuitenkin hyvin surullinen. Se joka kääntyy pois, ei voi nähdä paratiisia. Siksi on jopa parempi kuolla kuin luopua islamista, Jardi sanoo.

Lue kuvassa olevan iranilaisen Aref Movasaqin elämäntarina Uuden Tien verkkolehdestä.