Päivi Räsänen puhui Radio Deillä Uskovaiset nuoret LIVE -ohjelmassa avioliiton merkityksestä sekä siitä, miten nuoret voivat rakentaa liittonsa kestäviksi.
Mikäli tänään torstaina eduskunnan käsittelyyn tuleva kansalaisaloite ei pysty pysäyttämään sukupuolineutraalia avioliittolakia, näkee kansanedustaja Päivi Räsänen Suomen ajautuvan monen muun maan vanavedessä vakaumukseen kohdistuvan syrjinnän suuntaan.
– Näemme joidenkin maiden esimerkistä, että joudutaan uskonnollisen syrjinnän tilanteisiin. Tulee epäkorrektiksi se, että ylipäänsä avioliitto vielä käsitetään miehen ja naisen väliseksi. Se jo sinänsä mielipiteenä koetaan syrjiväksi tai loukkaavaksi.
Viiden lapsen äiti nosti esille myös monen perinteiseen avioliittokäsitykseen sitoutuvan vanhemman huolen nuorten saamasta kouluopetuksesta.
– Mitä opetetaan meidän lapsillemme päiväkodista lähtien siitä, mikä on avioliitto, mitä se tarkoittaa ja millä tavalla määritellään perhe?
Ajoittain kovaa kohtelua julkisuudessa saanut Räsänen kertoi kuitenkin myös rohkaisevan todistuksen rukouksen voimasta tilanteissa, joissa avioliiton ja lasten oikeuksien puolestapuhujiin kohdistetaan vihapuhetta.
– Sain tuhansia kannustusviestejä ihmisiltä jotka kertoivat, että he rukoilevat. Silloin jos joskus koin ihan konkreettisesti, että puolestani rukoiltiin ja minua kannettiin. Uskon, että sillä oli valtavan iso vaikutus, muisteli hän muutaman vuoden takaisin kokemuksiaan.
Nuoret parit: puhukaa!
Vaikka avioliitto merkitsee Räsäselle myös miehen ja naisen mahdollisuutta lisääntyä ja olla tuottamassa yhteiskuntaan uusiutuvuutta, on kyse ennen kaikkea yhteen liittymisestä ja kasvamisesta.
– Se merkitsee hyvin syvää ystävyyttä, sitä että meillä on yhteinen talous, jaetaan elämä ja arki ja yhteiset suunnitelmat. Se on myös sukujen sosiaalinen yhdistyminen. Kun menin avioon, sain uuden suvun puolison puolelta, hän kertoo.
Erään nuoren lähetettyä ohjelmaan kysymyksen seurusteluvinkeistä, korosti Räsänen systemaattisen keskustelun merkitystä, jossa käydään läpi eri elämänalueita.
– Teimme sitä puolisoni kanssa kun seurustelimme. Sovimme aina eri aihepiirejä, vaikkapa joulunvietto, päivärutiinit, rahankäyttö, ystävyyssuhteet, ajatukset lapsista ja lasten saamisesta, sukulaiset ja kotitaustat.
– Nämä ovat valtavan tärkeitä asioita ja tulevat joka tapauksessa myöhemmin avioliitossa esille. Niistä tulee herkästi aikamoisia ristiriitoja, jos ei ymmärrä puolison taustaa, hän totesi.
Keskusteleminen on Räsäsen mukaan tärkeää myös uskonelämän näkökulmasta. Vastatessaan toisen nuoren kysymykseen kristillisen seksuaalietiikan noudattamisesta seurusteluaikana, neuvoi Räsänen pohtimaan seksuaalietiikan varsinaista ydintä.
– Mielestäni kaikkein keskeisin asia siinä, mitä varten seksi tulee säästää avioliittoon, liittyy uskollisuuteen. On tärkeää, että opitaan olemaan uskollisia omalle aviopuolisolle. Seksi ei kuulu muihin tilanteisiin kuin avioliittoon, hän kiteytti.
– Kun se on yhteinen päätös ja yhdessä sisäistetty, uskon että samalla osataan varoa tilanteita, joissa mentäisiin liian pitkälle ja ylitettäisiin rajoja.
Päivi Räsäsen haastattelun voi kuunnella Soundcloud-palvelusta.
TEKSTI: MIKAEL ELMOLHODA