KD:n puheenjohtaja Sari Essayah pelkää, että Vihreiden nuorisojärjestön ajama lukumääräneutraali avioliittolaki johtaisi ikäneutraalin avioliiton sallimiseen.
Radio Dein Viikon debatissa käytiin keskiviikkona keskustelua lukumääräneutraalista avioliitosta. Kai Kortelaisen vieraina debatoimassa olivat Image-lehden bloggaaja, Vihreiden nuorisojärjestössä toimiva Melissa Mäntylä ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton aktiivit esittivät lokakuussa näkemyksiään moniavioisuuden sallimisesta Vihreiden kokouksessa Vantaalla. Melissa Mäntylän kannattama lukumääräneutraali avioliittolaki tarkoittaisi käytännössä sitä, että kaksi henkilöä, jotka voisivat olla joko miehiä tai naisia, olisivat keskenään naimisissa, mutta tällaisia liittoja voisi olla rinnakkain useita samanaikaisesti.
Sari Essayah oli huolissaan siitä, että lukumääräneutraalin avioliiton vahvistaminen lainsäädännöllä voisi johtaa myöhemmin myös esimerkiksi insestisäädösten poistamiseen ja sitä kautta mahdollistaa jopa lasten ja aikuisten välisiä avioliittoja. Hän viittasi Hollantiin, jossa pedofiliapuolue on saanut asemansa vahvistettua ja Saksaan, jossa keskusteltiin 1970-luvulla avioliiton ikärajojen poistamisesta. Mäntylän mielestä Essayahin ajattelumalli tuntui täysin mahdottomalta ja jopa naurettavalta:
– Ei missään nimessä ikärajoja tulla poistamaan. Nytkin puhutaan nimenomaan siitä, että aikuiset ihmiset voivat tehdä, mitä haluavat, Mäntylä puuskahti.
Tasa-arvon tärkeydestä parisuhteessa molemmat debatistit olivat yksimielisiä, joskin heidän käsityksensä tasa-arvoisista parisuhteista erosivat melkoisesti:
– Tässä puhutaan nyt Suomen tilanteesta ja on edellytykset sille, että voisi olla [olemassa] lukumääräneutraali avioliittolaki, koska Suomessa olosuhteet ovat hyvin tasa-arvoiset ja pystytään muodostamaan erilaisia parisuhteita, Mäntylä näki.
Polygamiset eli moniavioiset liitot olisivat pitkälti miehen aseman korostamista, kritisoi Essayah ja nimesi itsensä tasa-arvon kannattajaksi:
– Tasa-arvon kannattajana, pohjoismaisena naisena näen tärkeänä, että liitto on miehen ja naisen välillä.
– Ei missään nimessä ole tarkoitus miehen asemaa pönkittää, vaan Suomessa elää sekä miehiä että naisia tällaisissa suhteissa. {Lukumääräneutraali avioliitto] toisi vielä viimeisen silauksen tasa-arvoon, koska tällaisia pareja ja kolmioita elää jo Suomessa. Koska voi rakastaa useampia samaan aikaan, niin miksei voisi olla useamman kanssa naimisissa samaan aikaan, vastasi Mäntylä.
Debatistit olivat yhtä mieltä siitä, että lapsen etu on tärkeä tekijä. Lapsen edun toteutumisen he näkivät kuitenkin hyvin eri tavalla.
– Tottakai lapsen etu on tärkeä, jos avioliitossa on lapsia. Mutta lapselle ei ole ainakaan haitallista, että on useampia vanhempia kuin kaksi, Mäntylä linjasi.
Sari Essayahin mielestä lasten asema toteutuu parhaiten perinteisen miehen ja naisen välisen avioliiton kautta, jossa lainsäädännöllä on turvattu lapsen asema esimerkiksi ero- ja kuolemantilanteissa. Päällekkäiset liitot aiheuttaisivat myös päällekkäisiä oikeuksia, mikä olisi Essayahin mukaan pulma lainsäätäjille.
– Lainsäädännöllä viestitään sitä, mitä pidetään toivottavana, minkälaisia asioita toivotaan, että avioliiton kautta {tulevaisuudessa} toteutuu. Yhteiskunnan hyvinvointi myös rakentuu perheen hyvinvoinnille, Essayah kiteyttää.
Sari Essayahin ja Melissa Mäntylän keskustelu on kuunneltavissa Viikon debatin ohjelma-arkistossa. Debatti uusitaan Radio Deissä sunnuntaina 22.11. klo 20.