Kaksi tunnettua suomalaista sosiaali- ja terveysalan järjestöä, Väestöliitto ry ja Parisuhdekeskus Kataja ry, yhdistyvät. Pitkäaikaiset kumppanit solmivat nyt pysyvän liiton ja muuttavat saman katon alle. Yhdistymisen myötä Suomeen syntyy järjestökentän merkittävä parisuhdeosaaja, joka tarjoaa monipuolisia asiantuntijapalveluja ja tutkimustietoa parisuhteista.
Parisuhdekeskus Katajan toiminta siirtyy virallisesti osaksi Väestöliittoa 1.5.2025. Yhdistymisen tavoitteena on, että yhdessä Väestöliitto ja Väestöliiton Parisuhdekeskus Kataja voivat entistäkin paremmin vastata ihmisten tarpeisiin ja edistää parien, perheiden ja väestön hyvinvointia, terveyttä, turvallisuutta sekä onnellista ja tasapainoista elämää, kerrotaan tiedotteessa.
Väestöliitto on järjestönä huomattavasi suurempi kuin Parisuhdekeskus Kataja ry. Väestöliitolla on lähes 50 työntekijää, kun taas Parisuhdekeskus Katajalla vain kahdeksan.
− Iloitsemme suuresti tästä historiallisesta hetkestä, jossa kaksi suomalaista vahvaa parisuhdetyön osaajaa ja kehittäjää yhdistää voimansa. Yhteinen arvopohja ja tavoitteet sekä pitkäaikainen kumppanuus luovat vahvan pohjan suomalaisen parisuhdetyön uudistamiselle, sanoo Väestöliiton puheenjohtaja Hilkka Kemppi.
− Parisuhdekeskus Katajalla on ollut merkittävä rooli suomalaisten parisuhteiden hyvinvoinnin tukijana jo vuodesta 1994. Ennaltaehkäisevä sekä vahvistava parisuhdetyö ja vertaisuus ovat olleet valtakunnallisen toiminnan keskiössä, Parisuhdekeskus Katajan puheenjohtaja, Marianne Heikkilä kertoo.
– Teimme Väestöliiton jäsenjärjestönä aloitteen yhdistymisestä, jotta voisimme vahvistaa edelläkävijän rooliamme parisuhteiden asiantuntija- ja koulutustoimijana, joka rakentaa yhteistyötä ja on perhe- ja potilasjärjestöjen tukena. Olemme iloisia siitä, että löysimme yhteistyölle tahtotilan toimintaympäristön suurten muutosten keskellä.
Turvalliset parisuhteet hyvinvoinnin lähde
Parisuhde on useimpien suomalaisten toive ja tavoite. Väestöliiton marraskuussa 2024 julkaistun Perhebarometrin mukaan valtaosa elää ja tahtoo elää parisuhteessa. Noin 80 prosenttia ilman parisuhdetta elävistä toivoisi pitkällä aikavälillä löytävänsä rinnalleen rakkaan. Parisuhteessa olevat myös voivat keskimäärin paremmin ja ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut. Parisuhteet ovat siis hyvinvoinnin lähde, josta kannattaa pitää huolta.
− Väestöliiton ja Parisuhdekeskus Katajan liitto synnyttää Suomeen koko järjestökentän vahvimman parisuhdeosaamisen kokonaisuuden, Väestöliiton toimitusjohtaja Tiina Ristikari iloitsee.
− Väestöliitto on tehnyt työtä suomalaisten parisuhteiden vahvistamiseksi jo 80 vuoden ajan. Väestöntutkimuslaitoksemme tuottaa luotettavaa tutkimustietoa parisuhteista ja niihin liittyvistä toiveista, maksuttomat palvelumme tukevat matalalla kynnyksellä ja asiantuntevasti monenlaisia perheitä ja pareja heidän erilaisissa elämäntilanteissaan. Teemme tätä tärkeää työtä, koska tiedostamme, ettei kukaan pärjää yksin eikä tarvitsekaan pärjätä, vaan me ihmiset tarvitsemme toisiamme, Ristikari sanoo.
Parit tarvitsevat laajalti monenlaisia ja monen tasoisia palveluita ja tuen muotoja. Sosiaali- ja terveysjärjestöillä on merkittävä rooli matalalla kynnyksellä toteutettavan, asiantuntevan ja joustavan tuen tarjoajina.
− Täydennämme julkisen sektorin ja seurakuntien tarjoamia parisuhdepalveluja. Hyvinvointialueet ovat kuormittuneita eikä niillä välttämättä ole riittäviä resursseja ja palveluita. Olemme kiitollisia, että yhdistämällä nyt voimamme, saamme yhdessä vahvistettua pareille ja perheille tarjottavia tuen muotoja valtakunnallisesti, toteaa Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja Suvi Laru.
Järjestökenttä murroksessa
Parisuhdekeskus Kataja ilmoittaa verkkosivuillaan olevansa polittiisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton parisuhdetyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö. Sen yhteisöjäseninä on kuitenkin useita kristillistä parisuhdetyötä tekeviä järjestöjä, kuten Kansan Raamattuseuran avioparityö, Mennään eteenpäin -työ ja Parempi avioliitto ry. Lisäksi yhteisöjäseninä on myös useita seurakuntia ja seurakuntayhtymiä eri puolilta Suomea.
Hallituksen järjestökenttään kohdistamat leikkaukset pakottavat useita järjestöjä miettimään, kuinka ne selviävät tulevaisuudessa pienenevillä tuotoilla. Yksi vaihtoehto on yhdistyminen toiseen järjestöön. Tulevaisuudessa tullaan todennäköisesti näkemään useita yhdistymisiä järjestökentällä ja ehkä myös järjestöjen toiminnan alasajoa. Mahdollista yhdistymistä osaksi isompaa yhteisöä pohditaan myös Parempi avioliitto ry:ssä. Parisuhde- ja perhetyötä tekevä yhdistys on päättänyt vuosikokouksessaan aloittaa neuvottelut mahdollisesta yhdistymisestä Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiöön. Neuvottelut ovat vasta alkuvaiheessa ja mahdollinen fuusio olisi ajankohtainen vuoden 2026 alussa.