Bashar al-Assadin hallinnon kaatumisen jälkeen Syyriassa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Rikollisuus ja islamin vaikutus ovat lisääntyneet maassa, mutta kristittyjen joukosta löytyy varovaista optimismia.
Valkoseinäiseksi vastikään maalattu tulliasema on tyhjillään. Aiemmin seinillä oli puolisen tusinaa syrjäytetyn presidentin Bashar al-Assadin erilaista kasvokuvaa. Nyt entisen johtajan kuvat ovat poissa ja Syyrian vanha puna-valko-musta lippu on vaihdettu vihreä-valko-mustaan.
Viisumiin lyödään uudenmallinen leima. Siitä ei tarvitse lainkaan maksaa, koska uudella hallinnolla ei ole vielä maksujärjestelmää. Syyriaan on siis nyt vapaa pääsy.
Matkalla Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen emme huomaa mitään suurempia muutoksia – lukuun ottamatta julistetta, jonka uudet vihreä-valko-mustat värit toivottavat meidät tervetulleiksi maahan. Luonnollisesti valtatien varrella olleet Basharin kuvat ovat poissa.
”Neljätoista vuotta kuulimme heidän uhkailevan, että valtaan päästyään he tappavat meidät kaikki.”
Nuori kristitty Homsin kaupungista
Kaikki sotilaalliset tarkastuspisteet ovat poissa, samoin niiden taustalla vaikuttanut korruptio. Aiemmin näille vartijoille piti maksaa tietty rahasumma. Tarkastuspistevero ei ollut hallituksen virallisesti määräämä, joten vartijat pitivät rahat itsellään tai käyttivät kansalaisten rahoja epävirallisen miliisin toiminnan rahoittamiseen. Tarkastuspisteiden poistuminen on ollut monille syyrialaisille suuri ilonaihe.
Mitä lähemmäs pääkaupunkia ajamme, sitä enemmän näemme ihmisiä myymässä isoja polttoainepulloja. Assadin aikana polttoainetta sai myydä vain huoltoasemilla.
Muuten elämä Damaskoksen kaduilla ei juuri poikkea entisestä. Kirkonkellot kutsuvat seurakuntalaisia jumalanpalveluksiin, ja moskeijoiden minareettien rukouskutsut muistuttavat rukoushetkistä. Ihmiset ovat ostoksilla ja taksit, pyörät ja autot puikkelehtivat liikenteessä.
Uutta on, että Assadin aikana kiellettyjä Amerikan dollareita vaihdetaan nyt avoimesti kaduilla ja vasta avatuissa valuutanvaihtotoimistoissa. Joissakin kaupoissa ja ravintoloissa voi jopa maksaa dollareilla.
Varovaista optimismia ja rikollisuutta
Mutta ovatko asiat oikeasti muuttuneet syyrialaisten mielestä? Epävarmuus kalvaa monia, vaikka alun paniikki onkin vaihtunut hämmästykseen. Kerrotaan, etteivät edes Hayat Tahrir al-Shamin (HTS:n) johtamat oppositiovoimat osanneet odottaa näin nopeaa muutosta.
”He luulivat voivansa saada Aleppon haltuunsa ehkä pitkällisen taistelun jälkeen, mutta eivät todellakaan 11 päivässä, eivätkä he varmasti osanneet odottaa voivansa vallata koko maata”, eräs seurakunnan johtaja kertoo.
Syyrian kansakaan ei osannut kuvitella kaiken tapahtuvan niin nopeasti. HTS:n kyseenalaisen menneisyyden takia Syyrian kristityt ja muutkin ryhmät pelkäävät, mitä uudet vallanpitäjät tuovat tullessaan.
”Neljätoista vuotta kuulimme heidän uhkailevan, että valtaan päästyään he tappavat meidät kaikki”, nuori kristitty mies Homsin kaupungista kertoo.
Niin ei ole tapahtunut ja pienimmiltäkin välikohtauksilta on vältytty. Monet kristityt ovat nyt vähän luottavaisemmalla mielellä tai ”varovaisen optimistisia”, kuten he itse asian ilmaisevat.
”Kiitos Herralle, että pelko on nyt poissa”, muuan pastori toteaa muistellen hallinnon kaatumisen jälkeisiä ensimmäisiä päiviä. Samanlaisia ajatuksia kuulee sekä rivikristityiltä että seurakuntien johtajilta ja Syyrian kolmen suurimman ortodoksikirkon patriarkoilta.
Hallituksen vaihtumisen kielteinen seuraus on armeijan, poliisin ja salaisen palvelun katoamisesta aiheutunut lisääntynyt rikollisuus. Nyt kristityt nuorisoryhmät valvovat ja suojelevat asuinalueitaan öisin. Damaskoksessa on tällä hetkellä 25 tällaista ryhmää.
Myös muissa kaupungeissa asukkaat suojelevat itse alueitaan. Homsissa monet kristityt eivät halua liikkua ulkona pimeän aikaan eivätkä ylipäätään uskalla poistua kristittyjen omilta asuinalueilta. Eräs nuori mies kertoi pelästyneensä ja järkyttyneensä nähtyään Isisin lipun Homsin keskustassa.
Kun lähes kaikki hallituksen palveluksessa (armeijassa, poliisitehtävissä, salaisessa palvelussa ja siviilitehtävissä) olleet työntekijät erotettiin hallinnon kaaduttua, todella monet ovat jääneet ilman tuloja. Sekin voi osaltaan lisätä rikollisuutta.
Islamin vaikutus lisääntyy
Monet syyrialaiset pohtivat, mitä on odotettavissa uudelta HTS-johtoiselta hallinnolta. Ensimmäiseen väliaikaishallintoon kuului kaksi ministeriä, joiden tausta antoi kristityille pelon aiheen.
Kansalaisten keskuudessa leviävässä videossa nähdään, kuinka toinen miehistä mestaa naisen Syyriassa. Toinen video näyttää, kuinka toinen mies halventaa neitsyt Marian patsasta Maaloulassa. Useiden kristittyjen mielestä noiden miesten mukanaolo hallinnossa ei tiedä hyvää.
Ilmassa on selviä merkkejä siitä, että islamilainen ajattelu ja johtamistyyli tulee lisääntymään merkittävästi. Pastori Alepposta kertoo: ”Aleppon alueen kyläkouluissa tytöt on nyt pakotettu käyttämään niqabia. Housuasussa kouluun tullutta kristittyä naisopettajaa oli käsketty pukeutumaan ’kunnollisesti’ seuraavana päivänä.”
Nuori kristitty nainen Alepposta kertoo: ”Käyn useita kertoja viikossa kuntosalilla, jossa on aina ollut sekä poikia että tyttöjä. Nyt siellä on erilliset tilat tytöille ja naisille. Myös yliopistossa on nyt erikseen sisääntuloaulat pojille ja tytöille.”
Vielä merkittävämpi muutos on tapahtunut poliisien rekrytoinnissa. Kaikki poliisit erotettiin hallinnon kaaduttua. Nyt poliisivoimia uudistettaessa kaikkien hakijoiden on opiskeltava sharia-lakia.
Seurakuntien johtajat uskovat, että tulevaisuuden Syyria voi olla monimuotoinen maa, jossa kaikilla uskonnollisilla ryhmillä on vapaus palvella Jumalaa.
Epävarmuus on saanut monet kristityt pyrkimään pois maasta. ”Melkein kaikki nuoret haluavat lähteä”, eräs piispa kertoo.
Kristittyihin perheisiin syntyneiden lisäksi myös muslimitaustaiset kristityt haluavat lähteä. Yhden pastorin mukaan moni on tullut kirkkoon pyytämään kastetodistusta. Muuan toinen toteaa: ”Tulevaisuudessa muslimitaustaiset kristityt ovat enemmistönä Syyrian kirkossa. He kuitenkin pelkäävät – ja ehkä syystä?”
Erilainen näkökulma on kuitenkin pastoreilla, jotka työskentelevät useiden muslimitaustaisten kristittyjen kanssa maan pohjois- ja koillisosissa. He näkevät Syyrian uuden aikakauden mahdollisuutena. ”On aika todistaa, että me olemme täällä.”
Eräs piispa vertaa Syyriaa synnytystuskissa olevaan naiseen: ”Olemme ikään kuin kivun ja toivon välimaastossa.”
Seurakuntien johtajat näkevät, että kirkolla on tehtävä uuden Syyrian muodostamisessa. Nykyisen hallinnon ilmoituksen perusteella he uskovat, että tulevaisuuden Syyria voi olla monimuotoinen maa, jossa kaikilla uskonnollisilla ryhmillä on vapaus palvella Jumalaa.
Ortodoksikirkon patriarkat jopa pyysivät uudelta hallitukselta kansalaisille oikeutta vaihtaa uskontoa samalla, kun he anoivat omantunnon vapautta.