Valtioneuvoston puoliväliriihestä uutisoitiin, että valtio vähentää sen yhteiskunnallisista tehtävistä Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle maksamaa korvausta kertaluonteisesti noin 10 miljoonaa euroa vuosina 2026 sekä 2027.
Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna toteaa, että nyt esitettyjen lisäleikkausten myötä kirkko joutuu pohtimaan rooliaan yhteiskunnallisten tehtävien hoitamisessa, jopa hautaustoimesta luopumista.
Puoliväliriihen pöytäkirjamerkinnän mukaan hallitus laatii selvityksen valtion rahoituksen suhteesta ev.lut. kirkon yhteiskunnallisista tehtävistä aiheutuviin kustannuksiin. Huokuna pitää erittäin huolestuttavana, että leikkauspäätökset tehdään ennen kuin selvitykset on tehty.
”Kirkon tehtävänä on hautaan siunaaminen ja ihmisten tukeminen surun keskellä. Tämä tehdään jäsenten maksamilla kirkollisverovaroilla. Sen sijaan hautaustoimi, johon kuuluu muun muassa hautausmaiden ylläpito, vainajien säilytys ja krematoriotoiminta, on yhteiskunnan tehtävä. Nämä palvelut tarjotaan yhdenvertaisesti kaikille ihmisille, riippumatta siitä, ovatko he seurakunnan jäseniä vai eivät.”
Vuonna 2003 valtio on antanut hautaustoimeen liittyvät tehtävät hautaustoimilailla kirkon hoidettavaksi ja maksaa niistä korvauksen. Jo vuoden 2025 alusta valtio leikkasi tätä korvausta 19,6 miljoonaa. Huokunan mukaan nyt esitettyjen uusien leikkausten myötä ollaan täysin uudessa tilanteessa.
”Jo aiemmat leikkaukset käynnistivät kirkossa keskustelun siitä, onko kirkon syytä luopua hautaustoimen hoidosta. Kirkon jäsenet joutuvat jo nyt eriarvoiseen asemaan, kun jäsenten maksamaa kirkollisveroa joudutaan käyttämään yhteiskunnalliseen tehtävään.”
Kirkolliskokoukseen on toukokuussa tulossa lähetekeskusteluun edustaja-aloite hautaustoimesta luopumisesta.