Kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen: Määrittelemme avioliiton miehen ja naisen väliseksi liitoksi

 
 

Kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen

Nykyisen avioliittolain arvostus nousi esille Suomen Vapaakirkon syyskokouksen keskusteluissa. Kokouksen esityslistalla olleiden asioiden lisäksi seurakuntien edustajat halusivat korostaa Vapaakirkon kantaa nykyisen, vallalla olevan avioliittolain puolesta. Vapaakirkkofoorumi ja syyskokous pidettiin 14.–15.11. Jyväskylässä Kiponniemen toimintakeskuksessa. Suomen Viikkolehti kysyi Vapaakirkon kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuoriselta millaisia ajatuksia keskustelu avioliittolaista hänessä herätti.

– Sanoilla ja ilmaisuilla luodaan mielikuvia ja näkemyksiä. Parhaimmillaan tai pahimmillaan niillä muokataan todellisuutta sanankäyttäjän haluamaan suuntaan. Kun puhumme ”tasa-arvoisesta” avioliittolaista, on vaikea ilmoittaa kannattavansa nykyistä, vallalla olevaa avioliittolakia. Sellainen tarkoittaisi joidenkin mielestä tasa-arvon vastustamista, Hannu Vuorinen toteaa.

– Kun kuitenkin kannatamme nykyisen avioliittolain säilyttämistä, emme ole tasa-arvoa vastaan. Lainsäädännöllä täytyy luoda puitteet, joissa voimme elää erilaisina ihmisinä toisiamme kunnioittaen ja yhteiskuntaamme rakentaen. Nykyinen lainsäädäntö, joka mahdollistaa esimerkiksi rekisteröidyssä parisuhteessa elämisen, antaa jo mahdollisuuden erilaisiin parisuhteisiin moniarvoisessa yhteiskunnassamme. Avioliiton haluamme edelleen määritellä miehen ja naisen välisenä, Vuorinen linjaa.

Vapaakirkon kanta on selkeä. Se käy ilmi Vapaakirkon yhdyskuntajärjestyksen kohdasta, joka määrittelee avioliittoon vihkimisen: ”Avioliittoon vihkiminen on toimitettava Vapaakirkon perinteen edellyttämällä tavalla miehen ja naisen välillä.”

Avioliitto ja lapset

Lasten asema on ollut keskeisesti esillä uutta avioliittolakia vastustavien kannanotoissa. Huolestuttaako asia myös vapaakirkollisia?

– Avioliittolain muutosesitys sisältää tasa-arvoa murentavan tekijän. Esityksen mukaan lapset voisivat menettää oikeutensa isään ja/tai äitiin. Ymmärrämme toki, että epätäydellisessä ja useimmiten juuri meidän ihmisten rikkomassa maailmassa eivät lapset aina saa mahdollisuutta kasvaa turvallisesti äidin ja isän kanssa.

– Vaikka valitettavan usein epäonnistumme tässä, emme saisi lähtökohtaisesti ja jopa lainsäädännöllä tätä lasten oikeutta kaventaa tai peräti evätä. Vaikka samaa sukupuolta olevat henkilöt voivat hyvinkin rakastaa ja olla kiintyneitä adoptoimaansa lapseen, nainen ei voi olla lapselle isä tai mies äiti.

Moniarvoinen yhteiskunta

Vapaakirkko on ollut pitkälti yli satavuotisen historiansa aikana eräs vaihtoehto kristillisen uskon järjestäytyneeseen ilmaisemiseen Suomessa. Eikö voitaisi ajatella, että avioliittolain muuttaminen sopisi vapaakirkolliseen ajatteluun?

– Vapaakirkollisuuteen liittyy, kuten nimemmekin viitteellisesti kertoo, ajatus vapaasta ja omaehtoisesta valinnasta. Usko Jumalaan, sen yhteisöllinen toteuttaminen ja jäsenyys seurakunnassa perustuvat harkittuun päätökseen. Olemme vaihtoehto kansankirkollisuudelle, niin kuin aikaisemmin olimme valtionkirkollisuudelle. Elämme uskoamme todeksi avoimesti ja rakennamme monipuolisesti yhteiskuntaamme sen kansalaisina kuin myös organisoidun laajan vapaaehtoistyön kautta.

– Olemme siis vaihtoehto, emmekä tuputa näkemyksiämme muille. Mutta avioliiton määritteleminen uudelleen lakimuutosehdotuksen mukaisesti koskettaa yhteiskuntamme ytimeen, perheeseen. Sen välittömät ja välilliset vaikutukset eivät rajautuisi kunkin oman valinnan mukaan, vaan heijastuisivat laajasti yhteiseen elämäämme. Tästä olemme syvästi huolissamme.

Avioliitto ja Raamattu

Monet kristityt perustelevat kantaansa nykyisen avioliittolain puolesta Raamatulla. Mitä Raamattu Vapaakirkon mielestä asiasta sanoo?

– Kristittyinä seuraamme Jeesusta. Hänessä Jumala tuli ihmiseksi ja voimme hänen kauttaan oppia tuntemaan Luojamme. Hänelle miehen ja naisen muodostama avioliitto oli Jumalan asettama ja ihmisinä emme voi sitä muuttaa. Kristillisen kirkon perinne, joka perustuu Raamattuun, on hyvällä syyllä asettanut avioliiton ja perheen yhteiskunnallisen elämän keskiöön.

– Tahdomme nykyisessä Suomessa toimia avioliittojen vahvistumiseksi ja lasten parhaaksi. Kutsumme kaikkia kristittyjä rukoilemaan kansanedustajiemme puolesta, kun he kokoontuvat tekemään avioliittoon liittyviä tärkeitä ratkaisuja.

Seuraavaksi:

Aasiasta kuuluu paljon hyvää