Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Ajankohtainen sanoma

 

Palasimme kaksi päivää sitten Kairon vilinästä hiljaiseen Suomeen. Väen paljous näkyi ja kuului kaikkialla perinteisiä turistikohteita lukuun ottamatta. Ulkomailta tulleet olivat tosiaan kaikonneet mellakoiden riivaamasta Kairosta. Saimme rauhassa tutkailla Egyptin aarteita pyramideilla ja museoissa. 2600-luvulla ennen Kristusta rakennetut haudat sekä niiden reilut sata vuotta sitten paljastuneet aarteet olivat jonottamatta kaikkien ihailtavissa. Esimerkiksi Tutankhamunin haudasta löydetyt korut eivät hävinneet loisteliaisuudessaan Fabergén korutaiteilijoiden Venäjän keisarilliselle hoville laatimille taidonnäytteille lainkaan.

Pohdin matkan aikana juutalaisuuden ja kristinuskon syntyä vallinnutta kulttuurista loistoa vasten. Molemmat uskonnot näyttäytyivät aikanaan pienen resuisen joukon harrastuneisuudelta. Ajattelun valtavirta ja materiaalinen runsaus kiersivät molemmat joukot etäältä. Ymmärsin hyvin Joosefin jälkeläisten kitinää Moosekselle, joka johdatti heidät kauniisti rakennetusta kaupungista autiomaan paahteeseen. Vaikka olot olisivat yhdessä paikassa olleet kurjat, kansaksi kasvaneen joukon oli vaikea jättää taakseen jotain niin tutulta ja turvalliselta tuntuvaa.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Egyptiin vuosituhansien aikana kertyneet aarteet alleviivasivat mielessäni sitä, miten kristillinen ajattelu ei edelleenkään ole vanhentunut. Sen ympäröiviä oloja kriittisesti tarkasteleva lähestymistapa on yhä älyllisesti varteenotettava ja merkityksellinen. Jumalan valtakunnan ihmistä kunnioittava kauneus piiloutuu usein materiaalisen loiston tavoittamattomiin. Jumalan syntyminen talliin alleviivaa merkillisellä tavalla juuri tätä. Jeesus suostui alhaisiin oloihin. Kopti-museota kierrellessäni en voinut olla ajattelematta, että niihin kristityn on kaikkina aikoina ollut suostuminen. Sanoma, jolla on elämää muuttava voima, on harvoin löytynyt sieltä, missä viisaat ja ajan hermolla elävät istuvat.

Kristillisen sanoman tavoite on näyttää maailma uudessa valossa. Sen parasta ennen -päiväys ei ole lähimainkaan mennyt. Pikemminkin päinvastoin. Sanomalla on edelleenkin voima muuttaa eri tavoin köyhän ja monin tavoin kärsivän ihmisen elämä täysin toiseksi. Ja tätä Jumala on yrittänyt ihmiselle vaihtelevissa kulttuurisissa ympäristöissä vuosituhansien aikana kertoa.

Radio Dein Päivän blogi 10.12.