Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Arkkiterroristin kuolema ja palestiinalaisvaltio

 

Kommentit ”arkkiterroristi” Osama bin Ladenin surman jälkeen ovat olleet odotetunlaisia. Ehkä suurin yllätys oli se, että palestiinalaishallinnon tiedottaja kommentoi bin Ladenin surman edistävän Lähi-idän rauhanponnisteluja.
Israelissa monet ajattelevat kuten useimmissa länsimaissa, että maailma on hetken aikaa terrori-iskujen osalta himpun tyynempi. Tosin Lähi-idän arabimaissa riehuvat sisäiset vallankumoukset, jotka heijastuvat pitkään koko tähän kuohuvaan alueeseen.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Gazaa hallitseva ääri-islamistinen Hamas tuomitsi odotetusti al -Qaidan johtajan surmaamisen. Hamasin mukaan Yhdysvaltojen isku oli jatkoa sen harjoittamaan muslimien ja arabien sortoon. Gazan Hamas hallituksen johtaja Ismail Haniya sanoi järjestönsä tuomitsevan kaikki tapahtumat, joissa pyhä soturi tai arabimuslimi surmataan. Haniya nimittikin Yhdysvaltojen iskua salamurhaksi, samoin totesi Hamasin emojärjestö, Egyptin Muslimiveljeskunta.
Hamas ei saanut tukea Länsirannan palestiinalaishallinnolta, jota johtaa Fatah –puolue. Fatahin kanssa Hamasin on tarkoitus vahvistaa Egyptissä vielä tällä viikolla yhteistyösopimus, joka tähtää syksyllä Palestiinan valtion syntyyn.
Israelin hallitusta kiusaa tässä tilanteessa kovasti se, että palestiinalaisjohto pyrkii lunastamaan kansainvälisen tunnustuksen valtiolleen ilman sopimusta Israelin kanssa. Presidentti Mahmoud Abbas on kyllä puhunut rauhanneuvottelujen jatkamisesta, mutta Israelin hallitus ei aio keskustella Hamasin kanssa, joka edelleen tähtää Israelin tuhoamiseen ja palestiinalaisvaltioon myös koko Israelin tilalle. Israelin hallitus on luvannut harkita suhdetta ääri-islamilaisiin uudelleen, jos Hamas selvästi sanoutuu irti terrorismista ja tunnustaa Israelin olemassaolon. Pääministeri Benjamin Netanjahun viimepäivien viesti Abbasille on ollut: Valitse Hamas tai rauha Israelin kanssa.

Egyptin Muslimiveljeskunta ja al Qaida ovat olleet huonoissa väleissä, koska al Qaida ei hyväksy muslimijärjestöjen poliittista toimintaa. Egyptin Muslimiveljeskunta totesi kuitenkin bin Ladenin kuoleman jälkeen, että se vastustaa väkivaltaa ja salamurhia sekä kannattaa tasapuolisia oikeudenistuntoja.
Muslimiveljeskunnan asema Egyptissä on tuoreitten mielipidemittausten mukaan tällä hetkellä erittäin vahva. Se saisi murskavoiton syksyisessä äänestyksessä, jossa valitaan uusi parlamentti ja mahdollisesti pian sen jälkeen uusi presidentti helmikuussa syrjäytetyn yksinvaltaisen Hosni Mubarakin tilalle.

Al Qaida –terroriverkoston voima ja ”arvostus” punnitaan lähiviikkoina. Sen kunniakysymys on otaksuttavasti onnistua bin Ladenin kuoleman kostoiskussa jossakin päin maailmaa.
Terroriverkoston todennäköinen keulahahmo on jatkossa egyptiläinen kirurgi Ayman al-Zawahri. Hänen kohdallaan
mietin samoja periaatteita kuin Hamasin takavuosien johtajan Abdel Aziz al-Rantisin elämässä. Nimittäin al-Rantisi oli myös lääkäri, mutta piti kuolemaa itsemurhaiskuissa tärkeämpänä kuin lääkärinvalan sitoumusta säilyttää elämää. Hän oli valmis mm. uhraamaan itsemurhaiskuihin omia lapsiansa. Rantisi ei ehtinyt toimia vuonna 2004 kuin kuukauden verran Hamasin johtajana, kun Israelin armeija surmasi hänet täsmäiskussa kuten myös liikkeen perustajan Ahmed Yassinin.

Yhdysvalloissa on iloittu laajalti bin Ladenin surmasta, jota maan nykyinen presidentti Barack Obama kuvasi oikeuden voitoksi. Samaa korosti hänen edeltäjänsä George Bush, joka oli vallassa al Qaidan toteuttaessa rajuimman iskunsa New Yorkin pilvenpiirtäjiin syyskuussa 2001. Tuosta noin 3.000 surmanneesta terrori-iskusta lähtien bin Laden oli maailman etsityin terrorijohtaja.
Vatikaanin kirkkovaltion kommentti tilanteeseen kuulostaa hurskastelulta, mutta on varmasti oikeudenmukaisin arvio: ”Lopullisesti bin Ladenkin vastaa teoistaan Jumalalle”.

 
Dei, Ida Elina, artikkeliban. (1/2) 11.11.-5.12. MJa