Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kuinka paljon helpompaa olisi, jos identifioisin itseni demiseksuaaliksi?

 
Karoliina Rauhio-Pokka hymyilee. Hänellä on kädet puuskassa.

Karoliina Rauhio-Pokka on Uusi Tie -lehden toimittaja ja digituottaja. KUVA: JENNIINA NUMMELA

OPIN UUDEN SANAN: demiseksuaalisuus. Se on seksuaalisuuden suuntaus, jossa henkilö kokee seksuaalista vetovoimaa toiseen ihmiseen vasta siinä vaiheessa, kun heidän välilleen on syntynyt rakkaudellinen ja luottavainen suhde.

Erilaisia seksuaalisuuden suuntauksia on nykyään paljon, ja niitä syntyy koko ajan lisää. Olenkin miettinyt, miksi ihmiset kokevat tarvetta lokeroida itseään.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

YKSI SYY lienee se, että seksuaalinen suuntautuminen antaa hyväksytyt raamit seksuaalisuuden toteuttamiseen. Ylen haastattelema seksuaaliterapeutti Aune Karhumäki toteaa, että demiseksuaalisuus-käsite on helpottava monelle miehelle, koska ”he kokevat hyvin paineistavana sen, että heihin suhtaudutaan kuin ainoa asia, joka heillä on mielessä, on seksi”.

Jos siis ihminen – erityisesti mies – haluaa harrastaa seksiä vain rakastamansa ihmisen kanssa, häntä pidetään kummajaisena.

Jos siis ihminen – erityisesti mies – haluaa harrastaa seksiä vain rakastamansa ihmisen kanssa, häntä pidetään kummajaisena. Jos hän kuitenkin sanoo olevansa demiseksuaali, hänet hyväksytään mukisematta.

Tämä johtuu siitä, että seksuaalinen suuntautuminen on ajassamme kyseenalaistamaton, koska se nähdään osana ihmisen identiteettiä. Esimerkiksi entiset sitoutumiskammoiset ja pettäjät ovat nykyisin polyamorisia ihmisiä. Tarinan pahis onkin yhteiskunta, joka pakottaa heidät elämään vastoin luontoaan yksiavioisessa suhteessa.

KRISTITTYNÄ USKON, että seksi on tarkoitettu kahden toisiaan rakastavan ja toisiinsa sitoutuneen ihmisen elinikäiseen avioliittoon. Tällainen näkemys ei ole nykyisin kovin muodikas, joten pääsisin helpommalla kutsumalla itseäni demiseksuaaliksi.

En kuitenkaan tee niin, koska Jumala on loppujen lopuksi aika vähän kiinnostunut ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta. Sen sijaan hän on kiinnostunut siitä, miten toteutamme seksuaalisuuttamme: toteutammeko sitä lähimmäisen parasta ajatellen ja häntä kunnioittaen? Jumala tietää, että seksuaalisuuden alueella olemme haavoittuvaisia, ja hän haluaa käskyillään suojella meitä.

Kirjoitus on julkaistu Uusi Tie -lehdessä.  Kirjoittaja on etiikkaan erikoistunut teologian maisteri ja Uuden Tien toimittaja-digituottaja.

 
artikkelibanneri Uusi Tie