Kirkko: Vaasan sateenkaarimessujen kiistaan odotetaan ratkaisua huhtikuussa – mitä sanoo piispa?

Emme ole robotteja

 

Kuva: Pixabay

Ajoin moottoritietä Kapkaupungista itään. Selitin vierustoverilleni, että emme ole robotteja. Jumala on antanut meille vapaan tahdon, jota hän kunnioittaa. Olin viemässä ystävääni, seksiperäisen ihmiskaupan uhria, huumekuntoutukseen. Selitin, että jos hän on valmis muutokseen, vapaus on mahdollinen. Mutta Jumala ei muuta meitä väkisin, koska emme ole robotteja.

Ystäväni taisi silloinkin olla huuruissa, mutta vasta myöhemmin tajusin, miksi robottivertaukseni ei hänelle auennut. Liikennevaloja kutsutaan Etelä-Afrikassa roboteiksi.

Sekl neliöb. 31.3.-6.4.

Oletko sinä ihmetellyt kuuliaisuuden ja vapaan tahdon suhdetta? Haluaako Jumala ohjata ihmisiä kuin kauko-ohjattavia autoja tai liikuttelijansa tahdon mukaan sätkiviä marionetteja? Juuri tällaiset takaraivossa vaikuttavat mielikuvat Jumalasta saavat meistä jotkut vierastamaan puhetta kuuliaisuudesta.

Onko Jumala kontrollifriikki?

“Kunpa he aina yhtä mielellään kunnioittaisivat minua ja noudattaisivat minun käskyjäni. Jos he niin tekevät, he ja heidän lapsensa menestyvät polvesta polveen” (5. Moos. 5:29). Tuntuu, että Jumala oikein sydän sykkyrällä olisi toivonut, että nuo Mooseksen puhuttelemat ihmiset olisivat totelleet häntä. Hän haluaa menestystä myös meille.

Kuuliaisuus on raamatullinen tapa seurata Jeesusta ja elää hänen kanssaan.

Jokaisen Jumalan käskyn takana on rakkaus. Isän rakkaus lastaan kohtaan, paimenen huoli lampaastaan, sulhasen hellyys morsiantaan kohtaan. Jumala ei ole ilkeä ”kontrollifriikki”, vaikka meistä joskus tuntuisikin siltä. Jälkikäteen minä ainakin olen tullut huomaamaan, että noin kokiessani olen aina ollut väärässä.

“Jeesuksen näkökulmasta katsottuna ei yksinkertaisesti ole yhtään hyvää syytä olla tekemättä, mitä hän sanoo, koska hän käskee meidän tehdä vain, mikä on parasta,” kirjoittaa Dallas Willard. Sama ajatus on 5. Moos. 5:ssä: Jumala käskee, koska hän halusi heidän parastaan.

Yhdessä tekemisen meininki

Jumala tuntee sinut läpikotaisin, hänellä on kokonaiskuva menneisyydestäsi ja tulevaisuudestasi. Hän haluaa, että sinulla menee hyvin. Jumalan hyvä tahto sinua kohtaan ei kuitenkaan pääse toteutumaan, ellet tottele häntä ja elä hänen tarkoittamallaan tavalla. Silti haluamme Jumalan mielisuosion – omilla ehdoillamme. Se on mahdoton yhtälö. Jos ihmiset eivät ole edes kiinnostuneita Jumalasta, hän antaa heidän elää oman tahtonsa mukaan, kuten Roomalaiskirjeen alusta kipeästi luemme.

Dallas Willard vertaa Jumalaa vanhempaan, joka antaa lapselle ikäkauteen sopivaa vastuuta ja rohkaisee aloitteellisuuteen. Jumalalla on tavoitteita ja hän toteuttaa ne, mutta hän työstää meistä sellaisia, että toteutamme ne yhdessä hänen kanssaan. Hän parantaa haavoitettua sieluamme, oikoo valheita hänestä ja itsestämme. “Vaikeuksien ja haasteiden kautta hän työstää meistä hengellisesti kypsiä aikuisia, joiden kanssa hän elää keskustelevassa suhteessa,” Willard kirjoittaa.

Vaikka hyödymme kuuliaisuudestamme – ehdottomasti – ja Jumala tahtookin meidän hyötyvän, silti ensisijaisesti ei ole kyse meistä vaan Jeesuksesta. Koska hän valitsi totella Jumalaa meidän hyväksemme kuolemaan asti, hän on ansainnut koko elämämme. Elämällä hänen tahtonsa mukaan osoitamme hänelle rakkautta, kiitollisuutta ja kunnioitusta.

Kuuliaisuus on raamatullinen tapa seurata Jeesusta ja elää hänen kanssaan. Vaikka kuuliaisuus on mahdollista vain Pyhän Hengen vaikutuksesta, Jumala lupaa siunata, kun valitset sen. Mutta hän kunnioittaa vapauttasi. Haluatko vapauttaa Jumalan tahdon toteutumisen omassa elämässäsi?

Kuuliaisuus Jumalalle -sarja osa 3

Blogisarja perustuu Maarit Erosen raamattutyökirjaan Yhdessä, kuuliaisuutta joka päivä

maariteronen.com