Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Faktojen maailma ja hengellisyyteen verhottu höpö-höpö

 

Luin hiljattain kirjan Faktojen maailma. Se on hämmästyttävä ja samalla myös hauska tietokirja.

Faktojen maailman kirjoittaja on edesmennyt terveydenhuollon professori ja kansainvälisten seminaarien luennoitsija Hans Rosling. Hän teki uransa Tukholman lääketieteellisessä yliopistossa, kiersi vuosien ajan luennoimassa maailman merkittävimmille asiantuntijoille ja otti elämäntehtäväkseen taistella ihmisten globaalia tietämättömyyttä vastaan.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Faktojen maailma -kirjassaan Rosling osoittaa konkreettisten esimerkkien avulla, miten virheellisten käsitysten varaan useimmat meistä ovat rakentaneet maailmankuvansa. Jos ajattelemme, että maailma on muuttunut tiettyjen asioiden suhteen huonompaan suuntaan, Rosling osoittaa luotettavilla faktoilla, että juuri näissä asioissa tilanne ei ole koskaan ollut niin hyvä kuin nyt.

Viimeiseksi jääneessä kirjassaan hän vakuuttaa laajan tutkimus- ja tilastoaineiston avulla, että esimerkiksi useimmat opettajat, toimittajat, investointien rahoittajat ja jopa Nobel-palkitut tutkijat eivät tunne maailman väestöä ja ihmiskunnan tilaa koskevia tosiasioita. Heillä on virheellinen mielikuva esimerkiksi kansanterveydestä, köyhyydestä, väestönkasvusta, koulutuksen tasosta ja väkivallan määrästä.

Ja mikä hupaisinta: jopa simpanssit päihittivät tämän yhteiskunnan älyllisen eliitin. Ne saivat suuremman prosenttiosuuden oikeita vastauksia valitessaan eri vaihtoehdoista jonkin sattumanvaraisen vastauksen.

Roslingin faktojen äärellä jouduin häpeämään myös omia vääriä käsityksiäni maailman tilasta. Noissa tietotesteissä minäkin olisin epäilemättä hävinnyt hänen simpansseilleen.

Mitä tekemistä tällä kaikella on sitten kristillisyyden kanssa? Luulen, että paljonkin.

”Hengellisyyteen verhotut höpö-höpö-jutut leviävät ja tarttuvat kuin tauti.”

Raamatun totuuden ohella kristillisessä viestinnässä liikkuu jatkuvasti myös totuudenvastaisia väitteitä ja harhaisia mielikuvia. Hengellisyyteen verhotut höpö-höpö-jutut leviävät ja tarttuvat kuin tauti.

90-luvulla kuuli usein väitteitä, joiden mukaan vuonna -92 valmistuneeseen kirkkoraamatunkäännökseen piti saada hyväksyntä itseltään paavilta. Joku puhdasoppinen uskova puolestaan levittää varmana tietoa, että tunnettu suomalainen pastori on omaksunut Amerikasta peräisin olevan harhaopin. Sitten on niitä kristittyjä, jotka väittävät ihan tosissaan, että ilmastonmuutos on pelkkä vihreän liikkeen ideologinen juoni.

Ulkopolitiikkaa seuraaville tosiuskoville hevosmiesten uutistoimisto on paljastanut mystisen salaisuuden, jonka mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on eskatologisten ennustusten täyttymys ja juuri sen vuoksi antikristillinen media parjaa häntä niin paljon.

”Olisi meille eduksi, jos maailmankuvamme olisi ainakin hieman objektiivisempi kuin Roslingin simpansseilla.”

Varsinkin sosiaalisessa mediassa tarjolla oleva kristillinen informaatio on epä-älyllisyydessään usein sitä luokkaa, että luulisi Roslingin simpanssienkin kokevan siitä myötähäpeää. Esimerkiksi koulujen uskonnonopetuksesta äänekkäimpiä totuuksia ovat laukoneet some-keskustelijat, joilta puuttuu perustieto koko opetuksen sisällöistä.

Hans Rosling perusti 15 vuotta sitten säätiön, joka levittää faktoihin perustuvaa maailmankuvaa ja taistelee epätotuuksia vastaan. Samanlainen toimija tarvittaisiin myös kristilliselle kentälle. Ehkäpä se voisi vaikuttaa siihen, että oppisimme kristittyinä erottamaan paremmin toisistaan faktan ja fiktion, tosiasiat ja mielikuvat.

Olisi meille eduksi, jos maailmankuvamme olisi ainakin hieman objektiivisempi kuin Roslingin simpansseilla.

Leevi Launosen radiokolumneja kuullaan Radio Deissä keskiviikkoisin klo 8.45 ja 12.50.