Joko MyStory-sivusto on sinulle tuttu? Suomenkielistä versiota ylläpitää Kansan Raamattuseura, ja sivusto on avoin tarina-areena meille kristityille yli kaikkien tunnustuskuntarajojen. Siellä voi omin sanoin kertoa siitä, mitä henkilökohtainen suhde elävään Jumalaan itselle merkitsee. Videon tueksi kirjoitetaan vielä sanallinen kertomus.
Kertomukset on ryhmitelty aihepiireittäin (esimerkiksi suru, avioero, ilo ja menestys). Katsoja voi paitsi painaa sydäntä merkiksi siitä, että video on nähty, myös ottaa yhteyttä videon tekijään.
Äitini Päivi Kettunen on toiminut todella aktiivisesti MyStory-sivuston virkistämiseksi: hän on tehnyt oman tarinansa sivustolle (https://mystory.me/story/paivi-kettunen/fi/), kuvannut ohjevideon MyStoryn tekemiseen (https://mystory.me/story/kettusen-paivi/) ja houkutellut niin monia kangasniemeläisiä kertomaan tarinansa, että meidän pienen 5000 ihmisen pitäjän tarinoista aiotaan jo tehdä oma kansionsa sivustolle. Hurraa, äiti! Hurraa, seurakuntalaisten aktiivisuus!
MyStoryn voi kuvata älypuhelimella nopeasti yhdellä otolla tai vaikka kahdessa eri kuvaussessiossa, jos sattuu kärsimään kroonisista jännitysnauruhepuleista, kuten minä. Äitini ohjeen mukaan videoon ei kuitenkaan kannata paneutua liian perusteellisesti, koska silloin rima nousee koko ajan vain korkeammalle. Tässäkin pätee ohje, että sellainen 7+:n suoritus riittää, koska pienet mokat tekevät videosta vain inhimillisemmän kuin viimeisen päälle sliipattu video.
Äitini on kuvannut monen kangasniemeläisen tarinan niin, että esitti kysymyksiä, joihin haastateltava vastasi. Keskeisiä kysymyksiä ovat nämä: ”Kuka olet? Mitä usko sinulle merkitsee? Mitä sanoisit katsojalle, joka ei vielä tunne Jeesusta?” Lopuksi kysymykset leikattiin videosta pois. Lyhyestä virsi kaunis tässäkin tapauksessa; huomaan itsekin, että oma keskittymiskykyni alkaa herpaantua 2-3 minuutin vaiheilla.
Yksi kangasniemeläisistä, jonka videon äitini on kuvannut, on Jaakko Pirttiaho (https://mystory.me/story/jaakko-pirttiaho/). Jaakko on puun alle jäänyt entinen poliisi, joka tekee nykyään hengellistä työtä Suomen Raamattuopistolla. Jos innostut katsomaan Jaakon videon, sinulle selviää muun muassa se, miten hyvännäköiset tytöt liittyivät Jaakon uskontaipaleeseen ja miten Jaakko ymmärsi, ettei usko ole suorittamista.
Myös Tero Marttinen (https://mystory.me/story/tero-marttinen/) suostui rohkeasti kuvaamaan uskontarinansa videolle. Tero on kangasniemeläinen yrittäjä, joka kokee olleensa uskossa aina. Videolla Tero kertoo, miten usko näkyy hänen elämässään ja miksi hänelle on tärkeää viedä omat lapset pyhäkouluun. ”Usko Jumalaan tarkoittaa minulle sitä, että aina on toivoa”, Tero hienosti tiivistää.
Huomasin omaa videota (https://mystory.me/story/maria-kuutti/) tehdessä, miten vaikeaa on sanoittaa uskoa, vaikka työskentelenkin sanojen parissa. Videossa myös harjoittelin siteeraamaan Raamattua (huomaan, että oman lapsuuteni aikaan käytettiin vanhaa suomennosta). Unelmani olisi oppia vetämään lonkalta eri kohtia Raamatussa tyyliin: ”Kuten Ensimmäisessä kirjeessä korinttilaisille luvussa 13 todetaan…” Oman epätäydellisen videoni toivon rohkaisevan muitakin tekemään oman kertomuksensa MyStory-sivustolle – ja muistamaan, että me ihmiset emme ole täydellisiä, vain Jumala on. Siitä huolimatta uskosta puhuminen on tärkeää.
Ps. 9-vuotias poikani muuten editoi liki kaikki tässä mainitut videot, joten ei kannata ylenkatsoa lasten apua tässäkään asiassa.