Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Ihminen on fantastinen!

 

Ihminen on ihme. Eikö sinusta ole? Jokainen ihminen on ihme, vaikkakin eri tavalla. Ihminen on … suorastaan fantastinen! Ja elämä on ihmisen parasta aikaa, kuten eräs viisas mies sanoi.

Mutta niin elämä vaan menee, että moni avaa ihmettä aika vähän. Me jäämme vajaiksi ja olemme niin kolhuilla. Menemättä nyt edes siihen, miten paljon tuhoa ihminen saa ja on saanut aikaan… Muuan johtajuuskouluttaja sanoikin: ”On hämmästyttävää mihin kaikkeen ihminen pystyisi – ja lähes yhtä hämmästyttävää on se, miten pientä osaa omasta potentiaalistamme käytämme.”

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Normaaleilla lahjoilla varustettu ihmisyksilö pystyisi – optimaalisissa olosuhteissa, elinkaarensa aikana oppimaan ja tekemään valtavasti erilaisia asioita, kuten vaikka…

  • Oppimaan satoja erilaisia pelejä, leikkejä ja urheilulajeja joiden kaikkien säännöt ovat erilaiset.
  • Tekemään hurjia akrobaattisia temppuja.
  • Kommunikoimaan useilla eri kielillä.
  • Tekemään käsillään valtavan määrän erilaisia hienomotorisia tehtäviä, käyttämään valtavaa määrää erilaisia työkaluja, koneita, esineitä jne. Kädet ovat käsittämättömän hieno ja monipuolinen työkalu, joiden käyttämisestä olisi myös meille valtavasti hyötyä…
  • Ajamaan polkupyörällä, potkulaudalla, autolla, moottoripyörällä… ja kyllä, jopa lentämään lentokonetta!
  • Luomaan musiikkia, kuvia, runoja, tarinoita, jne. Kuvittelemaan maisemia, joita ei ole olemassakaan ja liittämään niihin merkityksiä, jne.
  • Soittamaan erilaisia soittimia.
  • Elämään ja toimimaan erilaisten persoonien kanssa monimutkaisessa tiimissä/työyhteisössä, jossa on monenlaisia suhteita.
  • Tuntemaan tunteita ja aistimaan herkästi toisten ihmisten tunnetiloja äänensävyistä, kasvonilmeistä yms.
  • Kasvattamaan ja opettamaan lapsia, oppilaita jne.
  • Ajattelemaan toisia, toimimaan pyyteettömästi toisten ihmisten parhaaksi.
  • Pohtimaan käytännöllisesti tai eettisesti hankalia tilanteita. Tekemään päätöksiä ristiriitaisissa ja monimutkaisissa tosielämän tilanteissa.
  • Ymmärtämään perusasiat kaikista olemassaolevista tieteenaloista.
  • Ymmärtämään valtavan määrän merkityksiä, asioiden välisiä yhteyksiä, käsitteitä, periaatteita, ajattelutapoja, jne.
  • Asettamaan tavoitteita, suunnittelemaan ja pyrkimään niihin.
  • Pohtimaan itseään, omaa ajatteluaan, elämän ja maailmankaikkeuden merkitystä, tarkoitustaan ja identiteettiään jne.
  • Kaipaamaan…

Tekoäly, robotti tms. pystyy jo tällä hetkellä suorittamaan joitain em. asioista – lukuisia yksittäisiä tehtäviä monituhatkertaisesti paremmin kuin ihminen. Kenties vielä joudumme uuteen identiteettikriisiin kun meitä tarvitaan yhä harvempaan hommaan. Ja tyhmistymme haasteiden puutteeseen. Olemme koneisiin verrattuna teholtamme kovin heikkoja, väsymme helposti ja tarkkuutemme on usein mitä sattuu. Oikuttelemme. Joskus olemme suorastaan laiskoja, ilkeitä ja pahantahtoisia.

Ihmisen vahvuus koneeseen verrattuna on mm. tässä valtavassa monipuolisuudessa sekä autonomiassa. On hämmästyttävää mihin kaikkeen ihminen pystyisi – samoin kuin se, miten pientä osaa potentiaalistamme käytämme.

Miten tullaan ihmiseksi? Miten olla sitä, miksi meidät tarkoitettiin? Eikö juuri se ole Luojan kunniaksi, että ihminen ELÄÄ?

Edellä oli lueteltu lähinnä ulkoisia asioita. Parasta ihmisessä ei kuitenkaan ole kyvyt, suoritukset tai saavutukset, vaan jokin muu. Mikä on ihmisessä parasta?

Ihaninta ihmisessä on hänen laupeutensa, sanoo sananlasku.

Kristillisen maailmankuvan peruspilareita on, että ihminen on myös ”hengellinen” olento, jota ei voi redusoida pelkäksi materiaksi ja biokemiaksi. Jos tästä luovutaan, mitä varmaa oikeastaan jää jäljelle?

Mutta elämä ei ole suoritus, eikä valtavasta tehokkuudesta ole mitään hyötyä, etenkään jos ei tiedä mitä on tekemässä ja miksi. Aina vaan jatkuvassa tehokkuuden tavoittelussa on paljon sellaista, mitä en pysty ymmärtämään. Jos esim. työn tuottavuus edelleen lisääntyy mm. tekoälyn kehittyessä, miksi ihmisten tarvitsee olla kiireisiä? Elämän parhaat hetket ja parhaat ideat syntyvät kiireettömyydessä, levossa ja ulkona liikkuessa, yhdessäolossa jne.

Tuottavuutta saamme koko ajan lisää, aikaakin olisi.

Mikä se elämän tarkoitus olikaan?

Kuva: Dylan Collette on Unsplash