Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Irakilaisempi kuin luulit: muinainen Mesopotamia maailman museoissa – ja Irakissa

 

Good morning Finland! Terveisiä rapakon takaa Yhdysvalloista, maasta, joka on vaikuttanut Irakin moderniin historiaan ehkä enemmän kuin yksikään toinen. 1980-luvulla USA tuki Saddamia sodassa Irania vastaan, 90-luvulla se pysäytti Irakin hyökkäyksen Kuwaitiin, ja 2000-luvulla se syöksi Saddamin vallasta. Toisin kuin suomalaisilla, monilla yhdysvaltalaisilla on omakohtaisia kokemuksia Irakista, ja jotkut ovat kirjoittaneet niistä kirjojakin. 

Mutta tiesitkös, että USA:ssa voi pistäytyä myös vuosituhansien takaisessa Irakissa? Olen täällä osittain vaimoni väitöskirjatyöhön liittyvällä tutkimus- ja museomatkalla. New Yorkissa on maailman parhaana pidetty museo Metropolitan Museum of Art, jossa on pari miljoonaa taide-esinettä maailman eri kolkista ja kulttuureista. Hieno ja kattava on myös Bostonin Museum of Fine Arts, ja lisäksi kävimme maailmankuulujen yliopistojen Harvardin ja Yalen museoissa. Kaikissa näissä pääsin aika- ja kulttuurimatkalle kaukaiseen Kaksoisvirran maahan.

Ehkä kaikkein vaikuttavin kokemus oli kuitenkin välipysähdyksemme Lontoossa. Meillä oli vain pari tuntia aikaa piipahtaa British Museumissa, jossa käyminen vaatisi oikeastaan kokonaisen päivän. Siellä on yksi maailman parhaista Mesopotamia-kokoelmista, sillä juuri britit tekivät Irakissa merkittäviä arkeologisia kaivauksia 1800-1900-luvuilla. On vaikea kuvata tunnetta, joka valtasi minut, kun siirryin hetkessä Lontoon hälinästä yli 2600 vuoden takaisten Assyrian kuninkaiden palatseihin. Joka puolella minua ympäröivät mahtavien hallitsijoiden saavutuksista kertovat taiteelliset reliefit ja siivekkäät ihmispäiset leijonat.  

Jotain vastaavaa koin vuosi sitten, kun kävin Berliinin Pergamonmuseossa, missä säilytetään Raamatustakin tutun Babylonin kuninkaan Nebukadnessarin rakennuttamaa Ishtarin porttia. Berliinin, Lontoon ja New Yorkin jälkeen listaltani puuttuu vielä museoista suurin ja mahtavin, nimittäin Pariisin Louvre, jonne meillä on tarkoitus mennä joulukuussa. Siellä on mm. alkuperäinen Hammurabin lakikokoelma. Jos itse olet joskus kaupunkilomalla jossakin näistä kohteista, älä hukkaa tilaisuutta piipahtaa myös muinaisessa Mesopotamiassa muistelemassa menneitä ja mietiskelemässä sitä, mikä pysyy.

Maailman suurten metropolien museot ovat siis irakilaisempia kuin luulit. Jotkut niistä ovat myös ilmaisempia kuin luulit, sillä ainakin British Museumiin pääsee maksutta, vaikka lahjoituksia toki otetaan vastaan. British Museumissa on vielä sellainenkin etu, että siellä järjestetään joka päivä ilmaisia opastuksia. Itse kävin tietysti muinaisen Irakin kierroksella, ja siellä sain kuulla jotain, joka jäi kutkuttamaan mieltäni. 

Opas nimittäin kertoi, että myös Irakiin järjestetään arkeologisia matkoja. En olisi uskonut, mutta netistä löysin kuin löysinkin Babel Tours -nimisen yrityksen, joka järjestää kulttuurimatkoja eri puolille Irakia, mukaan lukien vanhimpiin arkeologisiin kohteisiin kuten Uriin ja Urukiin. Nettisivuilla vakuutetaan, että matkat ovat turvallisia ja että kohteiden turvallisuustilannetta seurataan tarkasti sen takaamiseksi. Jos Luoja suo, niin ehkä jonain päivänä… olisitko itse kiinnostunut tulemaan mukaan?

Ensin suunnitelmissamme on kuitenkin mennä Irakin vähän vakaampaan naapurimaahan Jordaniaan. Aloitan siellä marraskuussa kuukauden kestävän arabian kielen kurssin. Sieltä siirrymme Beata-vaimoni kanssa vielä kahdeksi viikoksi Jerusalemiin, ensimmäistä kertaa elämässämme. Jos saan pyytää: rukoilkaa puolestamme! Goodbye, eli God be with you!

 

Aiheet

,