Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Jatkuuko Tuomasmessujen radiointi Radio Deissä?

 

Alkuvuosina Tuomasmessun radiointia rahoitti pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymien radiotyö. Heidän siirtyessä tekemään omia nettiradioita muutama vuosi sitten, lopettivat he samalla kaiken yhteistyön Radio Dein kanssa. Tänä vuonna tosin nämä nettiradiotkin lopetettiin ja nyt pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymät panostavat uutisportaaliin.

Tuomasmessujen radiointia rahoitettiin tänä vuonna kirkolliskokouksen päättämällä lisäbudjetilla. Kirkon Tiedotuskeskus ei silti ottanut sitä ensi vuoden budjettiinsa, vaikka selvästi kirkon ylin elin suhtautui asiaan positiivisesti.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Tuomasmessun radiointien rahoittajan pitäisi olla valtakunnallinen, sillä kuuntelijat jakautuvat tasaisesti Radio Dein 18 taajuuden kuuluvuusalueelle. Messu tavoittaa noin 35.000 ihmistä viikoittain ja kustannus per kontakti on vain noin puolitoista senttiä, joten raha tai sen puute ei voi olla Kirkon tiedotuskeskuksen todellinen syy.

Radio Dei pahoittelee, ettei näiden kuuntelijoiden jumalanpalvelusyhteys ilmeisesti ole merkityksellinen kirkolle, samalla kun jatkuvasti valitetaan kuinka fyysinen osallistuminen messuihin vähenee seurakunnissa. Mikä sitten on syynä tähän.

Kirkon tiedotuskeskus on viime keväänä kirkolliskokouksessa vastannut samaan kysymykseen kirkolliskokousedustajille, että he pelkäävät Yleisradion reaktiota, jos he tekevät yhteistyötä kaupallisen median kanssa ja toisaalta pelkona on yhteistyökumppanin konkurssi. Minun korvissani molemmat syyt kyllä tuntuvat hyvin epätodennäköisiltä uhilta. Olemme itse tarkistaneet Yleltä, etteivät he todellakaan ole niin pikkusieluisia, että kirkon yhteistyö pienen Radio Dein kanssa vaikuttaisi Ylen ja kirkon suhteisiin. Yle jatkaa jumalanpalvelusten ja hartauksien lähettämistä niin kauan kuin niillä on kuuntelijoita ja niiden lähettäminen kuuluu jopa Ylen julkisenpalvelun tehtäviin.

Radio Dein taloudellinen tilanne ei ole erinomainen, mutta emme me myöskään konkurssin partaalla ole. Sitä paitsi en oikein ymmärrä, miksi tämä olisi vakava kysymys, sillä kirkon ei tarvitse maksaa tai investoida mitään etukäteen Tuomasmessun radioinnissa. Radio Dei on aina kantanut itse kaikki riskinsä.

Pakostikin jään epäilemään, ettei Tuomasmessu ole täysin Kirkontiedotuskeskuksen mieleen, kun kyseessä ei ole varsinaisesti seurakunnan toimintaa. Toisaalta myös Radio Dei taitaa olla kirkolle kyseenalainen, kun kyseessä ei ole oma luterilainen radio. Radio Dei on 13 vuotta tehnyt pyyteetöntä työtä kirkkommekin hyväksi, joten jonkunlaista hyväksyntää olisi voinut jo toivoa.

 
Dei, Ida Elina, artikkeliban. (1/2) 11.11.-5.12. MJa