Joulukuussa uutisoitiin, että Myanmarista on löydetty höyhenpeitteisen dinosauruksen pyrstö. Kyseessä oli linnun kokoinen pikkudino, jollaisia on löytynyt aiemminkin. Tämä löytö oli 99 miljoonaa vuotta vanha. Dinojen valtakausihan kesti suunnilleen ajanjakson 200-65 miljoonaa vuotta sitten. Onneksi nuo, pääasiassa valtavan suuret eläimet kohtasivat yhden monista maapallon joukkotuhoista, joten tänne tuli tilaa pienemmille otuksille. Näitä joukkotuhoja on kambrikaudesta alkaen ollut kaikkiaan kuusi. Mielenkiintoinen luku: olisiko siinä luomiskertomuksen kuusi pimeää yötä?
Jumala on käyttänyt paljon aikaa tämän maailmansa rakentamiseen. Joitain kristittyjä tämä hämmentää, koska Raamatun mukaan kaikki näyttää tapahtuneen viikossa. Luomisen päivien ei kuitenkaan tarvitse merkitä 24 tuntisia vuorokausia, sillä Jumalalle yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta kuin yksi päivä. Jumalalle aika ei ole mikään ongelma, joten meidänkään ei pitäisi siitä tehdä sellaista.
”Suuret ovat Herran teot. Joka niitä rakastaa, tutkii niitä.” Tämä Psalmin 111 toinen jae on minua rohkaissut, kun olen miettinyt Raamatun ja luonnontieteen tutkimuksen oikeutusta. Jumala on luonut ihmeellisen maailman ja hän on antanut meille lahjaksi kyvyn tutkia hänen maailmaansa. Kaukoputki ja mikroskooppi avaavat Jumalan valtavaa luomistyötä. Ihmisen genomin tutkijat ylistivät Jumalaa siitä, että ensimmäistä kertaa päästiin näkemään jotain sellaista, jota vain Jumala oli tähän asti nähnyt. Maailmankaikkeus kertoo miljoonien valovuosien etäisyyksistä ja kallioperä miljardien vuosien ikäisestä maapallosta.
Tiedemaailmassa on suunnattomasti ratkaisemattomia ongelmia. Esimerkiksi evoluution mekanismeja ei täysin tunneta, eikä ehkä koskaan opita tuntemaankaan. Silti sen antama yleiskuva on täysin selvä. Varhaisimmat eliöt ovat maaperän alimmissa kerroksissa. Moderni DNA-tutkimus vahvistaa sen, minkä jo tiesimme maailman pitkästä iästä ja kehityshistoriasta.
Luodessaan maailman Jumala käytti puutarhurin, ei taikurin menetelmiä. Kasvit vaativat oman aikansa ja ihmisalkio kehittyy yhdeksän kuukautta äidin kohdussa. Senkin jälkeen kestää vielä parikymmentä vuotta (joskus paljon enemmänkin!), ennen kuin ihmisestä tulee aikuinen. Voisihan Jumala tehdä jokaisen heti valmiiksi, vaikka toisen kylkiluusta.
Jokainen dinosaurus on Jumalan luoma, kuten jokainen ihminenkin. Vain Jumala antaa elämän ja vain hän voi ottaa sen pois. Maailma on äärimmäisen älykkäästi suunniteltu, vaikka siinä on myös loputtoman paljon sellaisiakin seikkoja, jotka eivät meistä näytä hyviltä tai tarkoituksenmukaisilta. Miksi esimerkiksi 99% kaikista maailmassa eläneistä lajeista on jo kuollut sukupuuttoon?
Emme ymmärrä täysin, miten pienestä ihmisalkiosta voi tulla järkevä aikuinen, vaikka tiede pystyykin suurimman osan prosessista analysoimaan ja selvittämään. Emme ymmärrä täysin, miten maailmankaikkeus on saanut alkunsa, emmekä miksi se laajenee koko ajan, mutta melko paljon tiede on tätä kyennyt analysoimaan ja selvittämään. Emme ymmärrä täysin, miten kallioperät ovat syntyneet ja eliöt vuosimiljoonien aikana fossiloituneet, mutta suurimmaksi osaksi nämä arvoitukset on ratkaistu. Vaikka emme ymmärrä, tiedämme, että kaikki tämä on Jumalan luomaa.
Luonnontiede on syntynyt kristinuskon vaikutuspiirissä ja edelleen suuri osa huipputiedemiehiä on kristittyjä. On harhaanjohtavaa väittää, että tieteessä olisi joku kristinuskon vastainen salaliitto. Ei myöskään ole reilua tehdä viime vuosien nobelisteista evoluution vastustajia, sillä he eivät sitä ole. Kristitylle on kunniaksi suhtautua tieteeseen avoimesti ja pyrkiä kaikessa etsimään totuutta. Raamattu ilmoittaa meille totuuden Jumalasta ja pelastuksesta. Se ei ole luonnontieteen oppikirja, mutta se ilmoittaa majesteetillisesti ja oikein kaiken synnyn: ”Alussa Jumala loi taivaan ja maan.”