Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Kirjablogi: 2,2 miljardin viisikko yhteisellä asialla

 

David T. Koyzis, Kari Latvus, Markku Luoma, Teo Merras, Gabriel Salmela, Esa Erävalo (toim.) Kirkkojen yhteiskunnallinen opetus, Ajatushautomo Kompassi, 2020

Meidän maailmassamme koolla on väliä. Siksi tehdään kuntaliitoksia, syntyy maakunnan kokoisia seurakuntia ja yritysfuusioilla tavoitellaan yhä suurempia yksikköjä. Talouden ja hallinnon ehdoin tavoitellaan suuruuden ekonomiaa.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Sama ajattelu hiipii helposti kirjoihin. Tärkeässä kirjassa on kunnon sivukoko, kovat kannet, sadoittain sivuja ja mielellään vielä monta osaa. On ilo tuoda tällaisen ajattelun keskelle pieni suuri kirja.

Kirkkojen yhteiskunnallinen opetus kuulostaa nimenä juuri niin kuivakkaan asialliselta kuin mitä se on. Kirja kannattaa silti avata ja lukea. Alle parilla sadalla sivulla viisi kirkkokuntaa, joihin kuuluu yli 2,2 miljardia jäsentä, kertoo piirissään harjoitettavasta yhteiskunnallisesta opetuksesta. Kirja on merkittävä myös siksi, että näiden kansien välissä viisi maailmanlaajuisesti merkittävää kirkkokuntaa avaa ensimmäisen kerran suomeksi näkemyksiään yhteiskunnasta ja  ihmisten yhteisestä elämästä.

Kirjan artikkelit eivät ole kirkkojen virallisia asiakirjoja tai kannanottoja vaan kirjoittajiensa laatimia yhteenvetoja taustayhteisönsä yhteiskunnallisesta opetuksesta ja sen muodostumisprosessista. Kirjoittajien omia näkemyksiä ja tulkintoja ei ole kirjassa pyritty peittämään tai varomaan. Tämä nostaa omalla tavallaan hyvin esille eri ajatteluperinteiden korostukset.

Näin kunnallisvaalien lähestyessä kirjan keskeisen viestin voi ilmaista toisellakin tavalla: Mitä annettavaa kirkkojen yhteiskuntateologioilla on maassamme käytävään poliittiseen keskusteluun? Miltä arvopohjalta ratkaista yhteiskunnan ongelmat?

Lukijalle kirja tarjoaa varsinaisen teeman lisäksi mahdollisuuden sukeltaa luterilaisten, ortodoksien, helluntailaisten, katolilaisten ja reformoitujen itseymmärrykseen sekä tapaan sanoittaa ja arvottaa asioita. Tietokirjankin rivien välissä voi olla paljon tunnetta, traditiota ja kunkin mukana olevan kirkkokunnan omaa retoriikkaa.

Vaikka kaikki viisi kirjoittajaa ovat saaneet saman toimeksiannon, lopputulos osoittaa selvästi, että uskonnollisessa liikkeessä myös yhteiskunnalliset näkemykset perustuvat liikkeen teologisiin näkemyksiin sekä historiallisiin taustoihin. Juuri tämä tekee kirjasta erityisellä tavalla kiinnostavan. Suosittelen!

Kirjan kirjoittajat ovat: Evankelis-luterilaisesta kirkosta TT, dosentti, pastori Kari Latvus, Helluntaiherätyksestä FT, varatuomari Markku Luoma, Ortodoksisesta kirkosta TM, DMin, pastori Teo Merras, Katolisesta kirkosta dominikaaniveli TM, STB, Gabriel Salmela ja Reformoidusta kirkosta prof. emer. David Koyzis.