Pekka Sartola, Taistelu Jerusalemista, Ajanteos, 2018
Israel on päivittäin näyttävästi otsikoissa. Lähi-idän tilanne on kärjistynyt nopeasti vihanpidosta rajatuiksi sotilaallisiksi iskuiksi. Syyriassa toimivat Iranin joukot ampuvat ohjuksia ja raketteja kohti israelilaisten sotilaiden asemia. Israel vastaa tekemällä ohjus- ja ilmaiskuja Syyriaan saapuneiden Iranin vallankumouskaartin erikoisjoukkojen asemiin ja asevarikkoihin. Täysimittainen sota, josta on peläten puhuttu jo pitkään, näyttää nyt olevan todella lähellä.
Kuvat, joita Pekka Sartola on kirjoissaan piirtänyt Lähi-idän tulevaisuudesta, näyttävät siirtyneen uutisten otsikoihin.
Maastamme tuskin löytyy toista henkilöä, joka olisi yhtä perusteellisesti perehtynyt Lähi-idän historiaan, jännitteisiin ja sotiin kuin Pekka Sartola. Hän on kirjoittanut niistä jo 24 kirjaa. Joukossa on sekä faktaa että fiktiota, tietokirjoja ja todellisten tapahtumien pohjalta kirjoitettuja romaaneja, eräänlaista faktiota.
Pekka Sartolan uusin kirja lukeutuu selkeästi tietokirjojen joukkoon. Sen nimi voisi tuskin olla ajankohtaisempi: Taistelu Jerusalemista. Kannessa on lisätekstinä: Se on nyt alkanut. Kirja nostaa esille Lähi-idän tilanteen keskeisimmän kysymyksen: kenelle Jerusalem kuuluu ja minkä valtion pääkaupunki se on? Tämä kysymys kaikuu taustalla, kun Syyriasta ammutaan ohjuksia Golanille, Hizbollah lähettää Etelä-Libanonista raketteja Israeliin, Gazasta lennätetään palopommeilla varustettuja leijoja israelilaisille pelloille ja juutalaisia puukotetaan Jerusalemin bussipysäkeillä.
Jerusalemin keskeinen merkitys Lähi-idän väkivaltaisuuksille perustellaan kirjassa lainaamalla laajasti dokumentteja ja puheita. Niiden kautta selviää, miksi kaupunki on islamille äärimmäisen tärkeä. Kyse ei ole taloudellisista intresseistä, poliittisesta vallasta tai vaatimattoman kokoisen alueen omistuksesta. Kyse on uskontojen ja uskomusten törmäyksestä.
Kirja sisältää neljä osaa. Ensimmäisessä käydään läpi Israelin ja Jerusalemin historia: Kenelle maa ja kaupunki kuuluvat, ja miksi Lähi-idän ainoalla demokraattisella valtiolla on samat olemassaolon ja itsensä puolustamisen oikeudet kuin esimerkiksi Suomella. Toisessa osassa paneudutaan perusteellisesi islamiin, PLO.n toimintaan, Jasser Arafatin ja Mahmoud Abbasin toimintaan, tehtyihin sopimuksiin sekä YK:n ja UNESCOn erikoisiin päätöslauselmiin. Samalla käsitellään myös presidentti Trumpin päätöstä siirtää Yhdysvaltojen suurlähetystö Jerusalemiin.
Kirjan kolmas osa nostaa esille islamin messiaan Mahdin. Hänen paluunsa kannalta Jerusalem on yhtä tärkeä ja keskeinen paikka kuin mitä se on Jeesuksen paluun kohdalla. Neljännessä osassa kerrotaan myös, miten Vatikaani ja kaikki paavit ovat aina suhtautuneet vihamielisesti tai vähintään kielteisesti juutalaisiin ja juutalaisvaltion perustamiseen. Kristinuskon pyhiä paikkoja hallitkoot mieluummin muslimit kuin juutalaiset! Tällainenkin paavillinen ajatus kirjasta löytyy.
Yhteenveto
Pekka Sartolan uusin teos Taistelu Jerusalemista taustoittaa erinomaisella tavalla Lähi-idän väkivaltaisuuksien keskeisimmän ”väkikiven” (Sak.12:3 KR 33/38) merkityksen. Tämän kaupungin omistuksesta kiistellään, kun Syyriasta ammutaan ohjuksia Golanille. Hizbollah lähettää Etelä-Libanonista raketteja Israeliin, Gazasta lennätetään palopommeilla varustettuja leijoja israelilaisille pelloille tai juutalaisia puukotetaan Jerusalemin bussipysäkeillä. Tärkeät roolit kiistassa on myös Yhdysvaltojen päätöksellä siirtää lähetystö Jerusalemiin, islamilaisten messiaalla Mahdilla ja Vatikaanin perinteisesti kielteinen suhtautumisella juutalaisiin. Erinomainen kirja, jonka soisi löytävän tiensä myös toimittajien ja poliittisten päättäjien käsiin.