Craig Groeschel, Vaikea valinta, Jeesuksen seuraajana selfie-maailmassa, Päivä 2018
Viime aikoina on alettu pohtia, miten Facebook, Instagram, Whatsapp, Messenger ja internetin kasvanut käyttö muokkaavat ihmistä. Kuinka käyttäytymisemme, ihmissuhteemme ja arvomme niiden vaikutuksesta muuttuvat? Harva enää väittää, etteikö näin olisi käynyt. Rengistä on tullut näppinsä ja verkostonsa kaikkialle levittävä herra. Päihdeaine- ja peliriippuvuuksien rinnalle on tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien myötä syntynyt uusi riippuvuus.
Teknologia on sinänsä vain väline. Se ei itsessään ole sen enempää hyvä kuin pahakaan. Sen alituinen käyttö voi kuitenkin kaivaa ihmisen mielen syövereistä esille piirteitä, jotka eivät ole kenellekään hyväksi. Lisäksi ne tuntuvat olevan hyvin koukuttavia.
Sosiaalinen media eli some saa ihmisen alati vertaamaan itseään muihin. Se tuottaa epävarmuutta ja masennusta. Menestyitpä kuinka hyvin tahansa, niin Facebookista löydät aina itseäsi kauniimpia, menestyneempiä, rikkaampia, enemmän matkailevia ja upeammin ihmisiä. Tai ainakin niitä, jotka kuvillaan ja teksteillään rakentamallaan profiilillaan saavat itsensä näyttämään kadehdittavilta. Vertailemalla ei voi voittaa. Kateuden kierre sillä tavalla kyllä syntyy.
Jatkuva viestien ja tykkäyksien vahtiminen rikkoo, pätkii ja pinnallistaa todelliset kohtaamiset. Tavataan ehkä, mutta silti ei toista oikeasti kohdaten, silmiin katsoen ja rauhassa jutellen. Vielä pari vuosikymmentä sitten sanoilla ”kaveri” ja ”ystävä” oli eri merkitys kuin tänään. Kaveriksi kutsuttiin pientä oikeasti tavattua joukkoa. Todellisiksi ystäviksi sanottiin vain muutamaa harvaa ja valittua. Nyt sinulla voi olla satoja sellaisia ”kavereita” ja ”ystäviä”, joita et ole ikinä edes tavannut. Saati, että tietäisit heistä oikeasti juuri mitään.
Kirja nostaa esille hätkähdyttäviä tutkimustuloksia. Eräs niistä kertoo, että ihmisten kyky tuntea myötätuntoa on vähentynyt. Vuonna 2009 ihmisiltä löytyi myötätuntoa 40 prosenttia vähemmän kuin vuonna 1979. On myös syntynyt uusi vitsaus nimeltä nomofobia. Psychology Today -lehden mukaan se on pelkoa olla ilman mobiililaitetta tai paikassa, missä ei ole kenttää. Aikuisista jo 66% kokee äärimmäistä ahdistusta joutuessaan eroon mobiililaitteestaan. Jos ikäryhmä rajataan 18-24 -vuotiaisiin, prosenttiluku on 77. Tuntuuko tunne tutulta?
Erityistä huomiota Craig Groeschel kiinnittää internetin pimeään puoleen. Yhden klikkauksen päässä on kenen tahansa tavoitettavissa asioita, joista ihmisen olisi terveellistä pysyä kaukana. Laajimpana ja tuhoisimpana näistä porno, joka on jo saanut koukkuunsa tavattoman määrän miehiä ja naisia, lapsia ja aikuisia. Tästä koukusta vapautumiseen käytetyt sivut ovat kirjan parhaita ja ehkäpä myös tärkeimpiä.
Craig Groeschel on sanavalmis ja nasevana Raamatun opettajana tunnettu amerikkalainen pastori. Hänen kirjoistaan on aiemmin meillä julkaistu Oma elämä uusin silmin (2008), Se jokin (2009), Kristitty ateisti – Uskon Jumalaan, mutta elän kuin häntä ei olisi (2011) ja Sielu puhdistuskuurilla (2012). Kirjan Vaikea valinta on suomentanut Johanna Hartikainen.
Yhteenveto:
Vaikea valinta Craig Groeschel ei vain nosta esille epäkohtia ja vaaroja, joita Facebook, Instagram, Whatsapp ja internet ovat synnyttäneet. Kirja pyrkii myös auttamaan lukijaansa vapautumaan vääristä riippuvuuksista ja tavoista. Kirjan lukujen otsikoissa vaaditaan, kuin aiheellisena taisteluhuutona läheisyyden, myötätunnon, rohkaisun, aitouden ja suoraselkäisyyden palauttamista. Kirjoittaja kertoo avoimesti myös omista kamppailuistaan. Hän käyttää teksteissään runsaasti tutkimustietoa. Läpi kirjan kulkee mukana myös Raamatun sana käsiteltäviin kysymyksiin. Kirjoittaja toimii taitavasti ja kuin rinnalla kulkien somen kanssa ongelmiin joutuneiden oppaana, sielunhoitajana ja rohkaisijana.