Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Kirjablogi: Matkakumppaneina Joyce ja Jaakob

 

Joyce Meyer, Jaakobin kanssa arjessa, Kuva ja Sana 2019

Kirjan punaisena lankana on Raamatusta Jaakobin kirje. Kyse ei silti ole perinteisestä Raamatun selitysteoksesta. Pikemminkin kirjaa voisi kutsua elämän selitysteokseksi, joka ammentaa sanottavansa Jaakobin kirjeestä.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Joyce Meyer on tullut kautta maailman tunnetuksi kirjoista, joissa hän lähestyy Raamatun pohjalta erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Hän opastaa, lohduttaa ja rohkaisee käyttäen runsaasti Raamattua. Empaattisilla ja helposti avautuvilla teksteillään hän halua tarjoutua lukijoilleen vanhemmaksi sisareksi ja turvalliseksi vierellä kulkijaksi.

Joyce Meyer on kirjoittanut Jaakobin kirjeen ”selitysteoksen” samalla lukijoilleen tutuksi tulleella leppoisalla otteella. Kirjassa ei ole hituistakaan vaikeasti avautuvaa teologista pönötystä tai laajoja taustatietoja vaativaa Raamatun selitystä. Sitäkin runsaammin kirja tarjoaa Jaakobin tekstistä avautua arjen aarteita ja käytännön sovelluksia.

Kirjan alussa Jaakobin ja hänen kirjeensä esittely. Sen yhteydessä myös linjataan koko kirjan näkökulma: ”Jaakobin kirje ei opeta meille juurikaan kristillisen uskon ominaispiirteitä, kuten jotkut toiset kirjeet, mutta siinä on meille arvokasta opetusta kristityn käytännön elämän käyttäytymisestä ja uskon laittamisesta käytäntöön päivittäin kohtaamissamme tilanteissa.”

Joyce Meyer lukee, seuraa ja pohtii lukijansa kanssa Jaakobin kirjettä jae jakeelta. Matkan varrella hän tarjoaa tekstistä nousevia kysymyksiä pohdittaviksi. Tässä muutama esimerkki:

”Vaikka olosuhteesi olisivat hyvin vaikeat, niin uskotko, että Jumala tekee työtään sinun parhaaksesi?”,

”Rukoiletko, että pysyisit lujana kohtaamissasi kiusauksissa?”,

”Rukoile ja pyydä Jumalaa osoittamaan sinulle elämäsi alueet, jotka eivät ole sopusoinnussa Hänen sanansa kanssa.”

”Mitä muutoksia sinun tulisi tehdä elääksesi kuuliaisena Hänen sanalleen ja Hänen sinua varten suunnittelemalleen tielle?”

”Miten voit käyttää sanojasi rakentaaksesi muita sen sijaan, että rikkoisit heidän itsetuntonsa?”

Lukujen yhteydessä on aina kysymyksiä sekä viivoitettua tilaa vastauksille. Joyce Meyer houkuttelee lukijaansa kasvamaan ”sanan kuulijasta myös sen tekijäksi”. Lukijan kirjoittamine vastauksineen ja muistiinpanoineen kirjasta voi muodostua hänelle kuin huomaamatta henkilökohtainen hengellisen kasvun ja itsetuntemuksen päiväkirja.

Kirjan lopussa kerrotaan kirjailijasta. Mukana on häkellyttävän pitkä lista hänen kirjoistaan, joista suomeksi on julkaistu parikymmentä. Tämän kirjan on suomentanut Päivi Flink

Yhteenveto

Kirjan punaisena lankana on Raamatusta Jaakobin kirje. Kyse ei silti ole perinteisestä Raamatun selitysteoksesta. Pikemminkin kirjaa voisi kutsua elämän selitysteokseksi, joka ammentaa sanottavansa Jaakobin kirjeestä. Kirja on kirjoitettu Joyce Meyerin lukijoille tutuksi tulleella leppoisalla otteella. Kirjassa ei ole hituistakaan vaikeasti avautuvaa teologista pönötystä tai laajoja taustatietoja vaativaa Raamatun selitystä. Sitäkin runsaammin kirja tarjoaa Jaakobin tekstistä avautua arjen aarteita ja käytännön sovelluksia.