Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kirjablogi: Vapaaksi omavoimaisuuden harhasta

 

Juha Vähäsarja,  Vapaa,  Perussanoma 2017

Kirja tarjoaa rukiista hengellistä evästä kuukauden jokaiselle päivälle. Eivätkä nämä eväät kuukaudessa happane tai homehdu. Niinpä kun kuukausi on takana, kirjan voi aloittaa alusta. Tekstit ovat sen verran tiiviitä, pohdiskelevia ja syvältä hengellisyyttä kyntäviä, etteivät ne tyhjene kertalukemisella.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Juha Vähäsarja tekstit, jotka ovat kuin seurojen tai retriittien lyhyitä puheita, ankkuroituvat tiukasti Raamattuun. Evankeliumi on kirkkaana esillä. Heikolle ja aralle ihmiselle tarjotaan vapautusta synnin ja syyllisyyden kahleista sekä omien voimien varassa jaksamisen harhasta. Ristin teologia sekä useimpien suomalaisten mielestä tuttu ja turvallinen hiljainen kristillisyys ovat teksteissä vahvasti läsnä. Kirjan kuvituksena ovat Erkki Jokisen hienot luontoaiheiset kuvat.

Lukija löytää tekstistä tuon tuosta lauseita, joita ovat kuin osuvia aforismeja. Niitä on lukiessa hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään. Tässä kolme esimerkkiä:

”Olisiko niin, että väsyminen on terve reaktio sairaaseen menoon, eikä suinkaan sairautta terveessä elämässä?”

”Oikea järjestys on, että Jumala koettelee ihmistä eikä ihminen Jumalaa.”

”On hyvä muistaa, että syvällisin usko ei aina näytä hurskaimmalta.”

Juha Vähäsarja on tuottelias kirjoittaja. Häneltä on julkaistu jo melkoinen määrä kirjoja. Vain harvoin niiden teksteissä on vilahtanut mukana myös kirjoittaja omine henkilöhistorioineen.

Tässä kirjassa asia on korjattu. Luvussa ”Minä olen vapaa” Juha Vähäsarja kertoo oman hengellisen kehityskaarensa. Nuorena kokemus Jumalasta oli konkreettinen ja toi elämään sisältöä ja toivoa. Sitten seurasi raju törmäys, kun tunteita ylikorostanut ja inhimillisyyden kieltänyt hengellisyys ei vastannutkaan odotuksia.

Pettymys vei Juha Vähäsarjan uskon kriisiin, jonka aikana hänen katseensa siirtyi vähitellen omasta sydämestä Golgatan ristille. Sieltä löytyi armo ja vapaus. ”Silloin olin tarpeeksi uskova, tarpeeksi hyvä ja vaellukseni oli tarpeeksi puhdasta. Jeesus oli minun puolestani kaikkea tätä.”  Samassa luvussa hieman myöhemmin hän toteaa: ”Jumala ei tee uskovista hurskaita vaan enemmän ihmisiä.”

”Vapaa” on erinomainen kirja myös sellaiselle, joka on kenties tottunut hieman vauhdikkaampaan sekä tunteita, ihmeitä ja merkkejä esillä pitävään kristillisyyteen. Oma kokemukseni on, että eniten saan lukiessani myös sellaisia kirjoja, joka eivät vain tyydy toistamaan itselleni jo entuudestaan tuttuja asioita. Kirjat, jotka avaavat uusia näkökulmia ja raottavat näkymiä toisenlaiseen hengellisyyteen, ovat tärkeitä sekä oman hengellisen kasvun että kristittyjen keskinäisen yhteyden rakennuspuina.

Yhteenveto:

Juha Vähäsarjan kirjassa ”Vapaa” on kuukauden jokaiselle päivälle lyhyt synnin ja syyllisyyden taakoista vapauttava luku. Kristillisen vaelluksen kysymyksiä syvältä kyntävä teksti tarjoaa runsaasti hengellisiä oivalluksia, jotka kiteytyvät aforismeiksi tekstin joukossa sekä lukujen lopussa. Raamattuun sitoutuvan ja ristin teologiaa tunnustavan kirjan kuvituksena ovat Erkki Jokisen hienot luontoaiheiset kuvat. Raamattuun sitoutuvan ja ristin teologiaa tunnustavan kirjan kuvituksena ovat Erkki Jokisen hienot luontoaiheiset kuvat.