Kaupungistuminen, sukupuolijakauma ja nuorten osuus seurakunnissa. Siinä kolme suurta asiaa, joihin Yhdysvaltain kristillisten kirkkojen tulee kiinnittää huomiota tulevaisuudessa, mikäli mielivät jatkaa olemassaoloaan. Näin käy mielestäni ilmi muun muassa tutkimuslaitos Pew’n tilastojen pohjalta, josta kirjoitin raportin Uusi Tie-lehteen. (Lue juttu tämän linkin takaa)
Ei vaadi kaksisia profeetan lahjoja huomatakseen, että muutettavat muuttaen sama on pitkään pätenyt myös Suomeen, jossa viimeksi Kotimaa Oy:n Jäsen360-tutkimus havaitsi erityisesti Helsingin poikkeavan uskonnollisesti muusta maasta.
Pitääkö kristittyjen huolestua? Kyllä ja ei. Ensinnäkin, kaupungistumisen haaste ei ole kristilliselle kirkolle mitään uutta eikä varsinkaan ylipääsemätöntä. Ja hyvä niin, sillä YK ennustaa kahden kolmasosan maailman väestöstä elävän kaupungeissa vuoteen 2050 mennessä. Jo nyt yli puolet maailman ihmisistä elää kaupungeissa, mutta kasvua on luvassa lisää. Tämä lupaa hyvää, sillä kristinusko levisi esimerkiksi alkuaikoinaan Rooman valtakunnassa nimenomaan kaupungista toiseen, kuten uudet aatteet yleensäkin leviävät.
Nykyaikanakaan ei ole tavatonta, että perinteisillä lähetyskentillä vaikkapa Aasian suurissa kaupungeissa kristittyjen määrä kasvaa myös (ja ehkä erityisesti) nuorten ja koulutettujen parissa. Jos luit jo sen analyysini, niin tiedät, että täällä lännessä New Yorkissa näyttää hieman yllättäen tapahtuvan samaa herätyskristittyjen osalta.
Länsimaissa pitkään vallinnut kristillinen yhtenäiskulttuuri kuitenkin on nojannut laajalti maaseudun elinehtoihin. Nyt tämän yhtenäisyyden hidasta romahdusta katsellessamme meidän tulee samalla oppia uudelleen elämään seurakuntina urbaanissa ympäristössä. Siksi Suomen maaseudun ja kaupunkien seurakuntien järjestöjen tulee miettiä erästä tärkeää asiaa: miten seurakuntanuorissa kasvaneet kristityt nuoret löytävät Jumalan sanaan juurtuneen seurakunnan uudessa kotikaupungissaan eivätkä hiljaa liu’u Kristuksen ruumiin yhteydestä pois? Kaupungit kun vetävät yleensä juuri nuoria aikuisia opiskelemaan ja töihin.
Haasteet eivät kuitenkaan ala vasta kaupunginmuurien sisäpuolella. Kaupungistumista uudempi haaste on seurakuntien sukupuolijakauman vinoutuminen. Niin monin paikoin Yhdysvalloissa kuin suuressa osassa Länsi-Eurooppaakin kirkoissa on oleellisesti vähemmän nuoria miehiä kuin nuoria naisia. Näin on evankelikaalien osalta myös Pew’n tutkimuksessa. Seikka on tulevaisuuden kannalta merkittävä siksi, että juuri nuoret kristityt miehet ja naiset tälläkin hetkellä etsivät puolisoa ja perustavat perheitä, ja näihin nuoriin perheisiin puolestaan syntyy kristittyjä lapsia. Juuri he ovat kirkkojen ja järjestöjen tuleva aktiivijäsenistö niinä aikoina, kun massaherätyksiä ei ole.
Mikäli miehiä tai naisia on seurakunnissa tai kristillisissä liikkeissä kumpiakaan oleellisesti vähemmän kuin toista sukupuolta, syntyy paljon perheitä, joissa mahdollisesti vain toinen puolisoista käy kirkossa tai kristillisissä tilaisuuksissa. Tilastoissa tämä näkyy hyvin todennäköisesti kristittyjen lasten kirkossakäynnin vähenemisenä.
On kuitenkin turha nähdä tilannetta vain negatiivisessa valossa. Jos sukupuolijakauma näet korjataan – eli jos miehet päättävät pysyä aktiivisina seurakunnissa – tulevien kirkossakäyvien kristittyjen määrä lisääntyy. Koska herätyskristittyjen syntyvyys tuppaa olemaan suurempaa kuin kirkossa käymättömän väestönosan syntyvyys, johtaa tämä pitkällä aikavälillä väestön kasvavaan uskonnollistumiseen.
Näin ainakin väittää Lontoon yliopiston professori Eric Kaufmann, joka on tutkinut ympäri maailmaa uskonnollisen väestönosan osuutta muuhun väestöön nähden. Tulokset ovat selvät: jos ja kun uskonnolliset ryhmät, kuten herätyskristityt, mormonit (jotka pärjäsivät Pew’n tutkimuksessakin hyvin) tai vaikkapa Britannian haredijuutalaiset onnistuvat siirtämään identiteettinsä lapsilleen, he korvaavat ratkaisevasti ennen pitkää kutistuvaa maallistunutta väestöä.
Lähteitä ja lisätietoa:
YK:n raportti kaupungistumisesta: World Urbanization Prospects (2014)
Yhdysvaltain väestönlaskentakeskus: U.S. Census Bureau, Current Population Survey, Annual Social and Economic Supplement, 2012.
Yhdysvaltain terveysministeriö
Pew: Religious Landscape Study
Kuva: Aurelien Guichard@Flickr.com. CC BY-SA 2.0.