Kirkon tilastojen kertomaa

 

Vaikka tilastoja joskus on sanottu vielä emävalhettakin suuremmaksi valheeksi, hyvin toteutettuina ne kuitenkin kertovat siitä, miten työtä on tehty ja mitä on saatu aikaan. Kirkko kokoaa säännöllisesti tilastoja, ja niitä julkaistaan osoitteessa kirkontilastot.fi.

Kirkon etusivulle on otsikon ”Kirkko numeroina” yhteyteen tilastoluvuista nostettu neljä. Ehkä niiden on tarkoitus kertoa olennaisin kirkosta ja sen toiminnasta. Ensin, kirkossa on 3,6 miljoonaa jäsentä. Vaikka jo pitkään on tuskailtu kirkon väkimäärän vähenemisellä, 5,6 miljoonaisen kansan keskellä toimivassa luterilaisessa kirkossa on kuitenkin edelleen huikea määrä jäseniä. Se on yksi maailman suurimmista luterilaisista kirkoista ja maan väkimäärään suhteutettuna aivan kärkisijoilla. Toiseksi, seurakuntia on 353. Viimeisten vuosien aikana seurakuntien määrä on tosin vähentynyt varsin radikaalisti seurakuntaliitosten vuoksi, mutta edelleen Suomen jokainen niemennotko ja saarelma – kirkon parokiaalisen seurakuntamallin mukaan – on osa jotain paikallisseurakuntaa, eikä yksittäisen seurakuntalaisen matka lähimpään kirkkoon ole missään aivan kohtuuton. Kolmanneksi, työntekijöitä on 19 000. Kirkolla on valtavat mahdollisuudet palvella seurakuntalaisia ja laajemmin kaikkia Suomessa asuvia valtavalla työntekijäjoukollaan.

Parempi aviol. neliöb. 30.9.-6.10. (ilm.2/2)

Neljänneksi ja ainoaksi toimintaa kuvaavaksi tilastoluvuksi on nostettu vuonna 2022 toimitettu ruoka-apu: 20 miljoonaa kiloa. Valtava määrä ruokaa on toimitettu sitä tarvitseville. Kysyn kuitenkin, kuvaako tämä tilastotieto kirkon varsinaisen tehtävän toteutumista. Eikö ennemmin pitäisi kertoa, kuinka monta kertaa on jaettu ehtoollista, tai kuinka monta saarnaa pidetty, tai kuinka monta kastetta toimitettu, tai kuinka moni on käynyt rippikoulun? Mieltääkö kirkko itsensä yhä vahvemmin vain ajallisen avun tarjoajana ja unohtaa Jeesuksen antaman kaikkein tärkeimmän tehtävän: kastamalla ja opettamalla.

Toivon, että kirkon etusivun toiminnallinen tilastoluku on satunnaisesti valittu ja vaihtuva.