Seurakuntaelämässä ja kristillisissä piireissä on aina esiintynyt besserwissereitä – ihmisiä, jotka luulevat ymmärtävänsä asiat paljon paremmin kuin muut. Kuitenkin vasta sosiaalinen media on saanut besserwisserit kukoistamaan. Ja nykyisin heitä riittää lähes kaikille keskustelupalstoille.
Sana besserwisser on saksaa ja tarkoittaa ihmistä, joka omasta mielestään tietää asiat paremmin. Peruspiirre besserwisserin käytöksessä on omahyväinen ja ylimielinen asenne, joka tulee näkyviin vuoropuhelussa toisten kanssa.
Koska tällaisille ihmisille on nykyisin paljon sosiaalista tilausta, ja koska itsekin koen ajoittain luontaista kutsumusta ja kiusausta tähän rooliin, olen laatinut joitakin käyttökelpoisia ohjeita, joiden avulla besserwisserinä voi pärjätä mahdollisimman hyvin.
”Näinä päivinä joku voi väittää, että koronaviruksen taustalla on salainen suunnitelma taloudellisen sekasorron aikaansaamiseksi.”
Kaikkihan yleensä alkaa siitä, että joku esittää vaikkapa sosiaalisessa mediassa perusväitteen jostakin kiistanalaisesta asiasta. Hän saattaa esimerkiksi todeta, että kristittykin voi uskoa evoluutioon, sanan- ja uskonnonvapaus Suomessa on uhattuna tai Amerikan presidentti Donald Trump on suuri siunaus koko maailmalle. Tai näinä päivinä joku voi väittää, että koronaviruksen taustalla on salainen suunnitelma taloudellisen sekasorron aikaansaamiseksi.
Silloin sinun tehtäväsi besserwisserinä on astua rohkeasti esiin.
Heti alkuun on tärkeä muistaa, ettet saa asettua tasavertaiseen asemaan keskustelukumppanisi kanssa. Pidä kirkkaana mielessä, että sinulla on laajempi ymmärrys ja parempaa tietoa puheena olevasta asiasta. Siksi voit sanoa mielipiteesi ikään kuin ylempää, auktoriteettiasemasta käsin. Äläkä missään tapauksessa mene antamaan tunnustusta niistäkään keskustelukumppanin ajatuksista, joita pidät itse asiassa hyvinä. Sinullahan ei ole mitään opittavaa keskustelusta, mutta kaverilla on.
Aluksi voit vähätellä toisen ajatusta osoittamalla, että se on täysin virheellinen, monessa kohtaa puutteellinen tai ainakin hyvin yksipuolinen. Jos toinen ei heti hyväksy näkemystäsi ja alkaa esittää vastaväitteitä, silloin on syytä tarttua järeämpiin keinoihin. Voit tehostaa kommunikointia monilla eri tavoilla:
Lisää sanoihisi ripaus hyökkäävyyttä ja ylimielisyyttä, kuten ihmettelyä siitä, miten joku kristitty voi ajatella niin liberaalisti, vanhanaikaisesti tai muuten vain typerästi. Muista mainita, että tunnet monia, jotka ovat samaa mieltä kanssasi. Viittaa myös johonkin omaan kokemukseen, joka selvästi osoittaa, että sinun käsityksesi on oikea. Ja että havaintojesi mukaan enemmistö järkevistä ihmisistä on sen takana.
”Jos vastapuoli jatkaa vieläkin sinnikkäästi väitteitään eikä antaudu, ota kovemmat aseet käyttöön. Sano, että Jumalakin on samaa mieltä kanssasi. Hänen auktoriteettinsa tekee yleensä moniin ihmisiin vaikutuksen.”
Voit myös tarttua keskustelukumppanisi tietolähteisiin ja osoittaa, että hän perustaa mielipiteensä hyvin epämääräisiin dokumentteihin, kun taas sinulla on vastaansanomatonta todistusaineistoa.
Jos vastapuoli jatkaa vieläkin sinnikkäästi väitteitään eikä antaudu, ota kovemmat aseet käyttöön. Sano, että Jumalakin on samaa mieltä kanssasi. Hänen auktoriteettinsa tekee yleensä moniin ihmisiin vaikutuksen. Ja jos mikään muu ei auta, voit lopuksi leimata vastapuolen jollakin kyseenalaisella ja ikävällä leimalla.
Luulen, että nämä ohjeet auttavat menestymään hyvin besserwisserinä. Ja ainakin sen uskallan luvata, että niitä noudattamalla voi tuhota tehokkaasti rakentavan vuorovaikutuksen ja antaa kristillisyydestä varsin vastenmielisen kuvan. Kuvan, josta puuttuu puoleensa vetävä ihmisyys, lähimmäisenrakkaus ja Kristuksen tuoksu.
Leevi Launosen radiokolumneja kuullaan Radio Deissä keskiviikkoisin klo 8.45 ja 12.50.