Korona on aiheuttanut hätää eripuolilla maailmaa. Mutta raporttien mukaan myös alttius auttaa on kasvanut. Tuoreen Kehitys-lehden mukaan teollisuusmaat käyttivät vuonna 2020 ennätyksellisen määrän kehitysyhteistyövaroja, kun maksatukset nousivat noin 10 miljardia dollaria edellisvuodesta. Kokonaissumma oli 161,2 miljardia dollaria. Syy nousuun oli kehittyvissä maissa kasvanut tarve koronapandemian vuoksi. Suomen bruttokansantulon osuus kasvoi viime vuonna 0,42 prosentista 0,47 prosenttiin.
Tuoreessa Lehterin artikkelissa puolestaan kerrotaan, että Luterilainen maailmanliitto perusti kaksi rahastoa kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien jäsen kirkkojen auttamiseksi koronapandemian keskellä. Myös Suomen ev.lut. kirkko tuki koronarahastoa. Samaisessa artikkelissa kerrotaan myös eri tavoista, joilla kirkon suomalaiset lähetysjärjestöt ovat auttaneet koronasta kärsiviä.
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Bangladeshissa päivätyöläisten elämästä tuli mahdotonta koronan hillitsemiseksi määrättyjen liikkumisrajoitusten vuoksi. Kädestä suuhun elävien ihmisten päivittäinen ruoka on riippuvainen siitä, saavatko he päiväksi töitä pelloilta. Liikkumisen kieltäminen merkitsi hyvin nopeasti tyhjää vatsaa ihmisille, joilla ei ole puskurisäästöjä.
Yhdessä kumppanijärjestömme kanssa olemme työskennelleet päivätyöläisten auttamiseksi muun muassa perustamalla säästöryhmiä ja kehittämällä kyläyhteisöjä jo vuosien ajan. Kun korona pysäytti hankkeiden normaalin toiminnan ja ihmiset kärsivät nälänhädästä, suuntasimme kehitysyhteistyöhankkeemme toimimaan nälänhädän helpottamiseksi. Yli 14 000 ihmistä sai ruokaa ja samalla heitä koulutettiin suojautumaan koronavirustartunnalta.
Muuallakin oli vaikeaa. Saimme koskettavia yhteydenottoja kumppaneiltamme Kreikasta, missä viranomaisten taloudellinen tuki pakolaisille keskeytyi. Pakolaisten tukalasta elämästä oli tullut vieläkin vaikeampaa ja he tarvitsivat ruoka-apua. Bangladeshissa LAMBin sairaala joutui talousvaikeuksissa lomauttamaan ja irtisanomaan työntekijöitä. Israelissa Caspari-keskuksen merkittävä taustatukija ei pystynyt suorittamaan sovittuja tukisummia, minkä vuoksi keskuksen toiminnan jatko oli vaakalaudalla.
Kuultuamme näistä kumppaniemme vaikeuksista, polkaisimme pystyyn keräyksen Ystävää tukien aikomuksenamme jakaa keräyksen tuotto näille kolmelle kumppanillemme. Ja moni halusi auttaa, sillä keräys tuotti Kylväjän nykymuotoisten keräysten suurimman potin, noin 70 000 euroa. Koko työyhteisömme iloitsi talousjohtajan kertoessa summista, joita pystyimme lähettämään ystäviemme tilanteen helpottamiseksi viime syksyn aikana.
Koronan aiheuttamat vaikeudet ovat monessa maassa vielä akuutteja, mutta työntekijämme ovat päässeet palaamaan jo useimmille työalueilleen. On suuren kiitoksen aihe, että yhdessä pystyimme auttamaan ahtaalle joutuneita ystäviämme ja työ saa jatkua.