Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Koronakriisi muuttaa mediatyötä

 
Ihmisiä radiostudiossa Manilassa, Filippiineillä.

Studiotyöskentelyä FEBC:n Manilan studiossa ennen koronarajoituksia. Kuva: Eila Murphy.

Mediasisältöjen katsominen ja kuunteleminen striimauksen kautta on lisääntynyt koronapandemian aikana, kertoo GlobalWebIndex. Tutkittaessa 13 maan kansalaisten mediankäyttöä nähdään, että uutisten lisäksi nyt katsotaan ja kuunnellaan erityisesti musiikkia, konsertteja ja teatteriesityksiä.

Kaikkein yllättävintä mielestäni on, että myös radion kuuntelu on lisääntynyt tutkituissa maissa keskimäärin 18 prosenttia. Eniten radionkuuntelu on lisääntynyt Filippiineillä, Sambiassa, Espanjassa ja Italiassa.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Nyt jos koskaan kristillinen sanoma on tarpeellinen

Filippiinien Manilassa kaikki julkinen liikenne on lakannut. FEBC:n radiotalo sijaitsee Manilan liike-elämän ytimessä, liikekortteli Makatissa, ja se on nyt lukittu. Koska henkilökunta ei pääse studioihin, mediasisältöjä on tehtävä kotoa käsin.

Kristillisen mediatuottajien ensimmäisenä haasteena on valita valtavasta uutisvirrasta luotettavaa tietoa ja luotettavat uutislähteet. Toisena haasteena on valita sosiaalisen median avaruuteen tulevista keskusteluista ne, joihin olisi hyvä reagoida.

Kristillinen media haluaa kuunnella tarkkaan yleisön sydänääniä ja olla herkkänä pelon, ahdistuksen, vihan ja jopa raivon ilmauksille. Kristillinen sanoma ihmisen hätään on tarpeellinen nyt jos koskaan.

Tavallisesti paikallisasemien suorissa lähetyksissä haastatellaan asiantuntijoita, kuten terveydenhoitohenkilökuntaa, lakimiehiä tai valtion viranomaisia. Nykyisissä oloissa ei ole kuitenkaan mahdollista saada asiantuntijoita suoriin lähetyksiin eikä kansalaisia voi haastatella kadulla. Mutta puhelinhaastatteluja voi tehdä.

”Ihmiset kuuntelevat meitä saadakseen toivoa ja lohtua”

Maaseudulla asuvien Aasian vähemmistökansojen koronatilanteesta ja taudin leviämisestä on tällä hetkellä vain vähän tietoa. Jotkut ovat muuttaneet tiheään asutulta alueelta maatilalleen, peloissaan taudin tarttumisesta.

Aasian vuoristokansojen parista Etelä-Korean tehtaisiin lähteneet ovat koronakriisin vuoksi joutuneet palaamaan kyliinsä. Heille ei internet välttämättä tuo terveysvalistusta tai vakuutusta Jumalasta, mutta heillä on radioita, joiden arvo on jälleen noussut.

”Vaikka maailma on sekaisin, Jumalalla on kontrolli tästä kaikesta”, toteaa FEBC-Korean johtaja ja jatkaa: ”Ihmiset kuuntelevat meitä saadakseen toivoa ja lohtua”.

 
Sansa artikkeliban.11.11.- MJa