Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Kotimaanmatkoja sohvalta käsin

 

Ilmaston tila huolestuttaa ja puhutaan, että kokoukset ja muut tapaamiset olisi syytä hoitaa etänä tietokoneiden ja puhelinten kautta, jottei ihmisten tarvitsisi matkustaa paikalle pitkiä matkoja ja saastuttaa ympäristöä autoillaan. Samaan aikaan ollaan huolissaan kasvavasta lihavuudesta ja siitä, että sosiaalinen kanssakäyminen on siirtynyt internetiin ja kohtaamisia kasvokkain on yhä harvemmin.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

 

Itse olen toki sitä mieltä, että (kotimaan-)matkailu avartaa ja kokouksiin sun muihin voi hyvin mennä junalla. On tärkeää nähdä oman firman (tai kirkon, tai kerhon…) toimintaa myös toisin silmin, toiselta paikkakunnalta käsin. Ja uusien ihmisten tapaaminen kasvokkain on aivan eri asia kuin ykkösten, nollien ja hymiöiden välityksellä. Kyllähän me kaikki sen tiedämme ja olemme kokeneet.

 

Viime aikoina kohua aikaansaanut Googlen uusi katunäkymä-ohjelma on kaiken tämän keskellä riemukkaan koominen ilmiö. Googlen hemmot ovat huristelleet valokuvausautolla ympäri Suomenkin katuja ja tallentaneet näkymät nettiin, jotta kuka hyvänsä voisi parilla napin painalluksella nähdä vaikkapa kaverin kotikadun tai kurkata, millainen auto serkun pihassa tällä hetkellä seisoo. Ei tarvitse enää tehdä tutkimusmatkoja vieraille kaduille, eikä – voi hyvänen aika – kenenkään tarvitse tuijottaa vieraisiin pihoihin, sehän on kamalan noloa. Naapurin japanilaiset kivipuutarhat voi tutkia paljon helpommin internetin kautta, missä zoomailulla ja tiirailulla ei ole mitään rajaa.

 

Aivan nykytilannetta kuvat eivät toki vastaa, sillä ne on otettu viime kesänä. Näkymä minunkin kotikadullani on ehtinyt kovasti muuttua sen jälkeen ja pakko myöntää, että lähiympäristö ei kauniinvalkeiden kinostenkaan keskellä näytä ollenkaan niin houkuttelevalta kuin Googlen kesäisissä kuvissa. Mukavaa on myös, että lehtevät puut antavat hieman suojaa myös pihoille ja asukkaille. Mitä nyt joku oli bongannut kuvista itsensä alastomana takapihalla – mutta kannattaako ylipäänsä nakuilla sellaisessa paikassa, jonne näkee kadulta?

 

Kuvaverkosto ei toki kata vain Suomea, vaan katunäkymiä pääsee kurkkimaan myös muista maista. Ehkä tämä onkin matkailualan uusia tuulia: ilmasto säästyy, kun ei tarvitse lentää, ja kohdemaan karu todellisuuskin tulee nähtyä kun vihdoin uskaltaa poiketa myös niille likaisille sivukujille. Itse kannatan ehkä kuitenkin mieluummin junaverkoston laajentamista ja parantamista kuin virtuaalisen katukuvaston kasvattamista. Uskon nimittäin, että vain pahimmat nörtit onnistuvat taltuttamaan matkailunhimonsa internetiä selaamalla.