Luetaan Raamattua messiaanisten juutalaisten kanssa – Raamatun liitot Jumalan siunauksen kanavina

 

Mitä tulee mieleesi, kun ajattelet Raamatun sanaa liitto? Vanha liitto, uusi liitto? Kreikan sana διαθηκη (diatheke) tarkoittaa sekä liittoa, lupausta että testamenttia. Meillä on Raamatussa Vanha ja Uusi testamentti; tässä yhteydessä testamentti on alun perin latinankielinen vastine heprean ja kreikan liitto-sanalle. Moni on tottunut ajattelemaan, että vanha liitto oli se juutalaisten liitto, jonka aikana pelastuttiin lakia noudattamalla ja Jeesuksen myötä tehtiin kristillinen uusi liitto, jossa olemme armon emmekä enää lain alla. Raamatussa katsotaan olevan kaksi liittoa, joista uudempi korvaa vanhan. Vanha ei näin ollen enää ole voimassa, ja Uusi liitto on Raamatun tärkein liitto. Mutta meniköhän se kuitenkaan ihan näin? Jos vanha liitto on kumottu, juutalaisetkaan eivät enää voi olla Jumalan omaisuuskansa, koska Jumala valitsi heidät juuri vanhan liiton aikana. Mitä Raamattu oikeastaan sanoo asiasta? Käännetään sen alkulehdille ja mietitään hetki.

Raamatun Jumala toimii liittojen ja lupausten kautta. Ne ovat Raamatun suurta kertomusta kannattelevia pisteitä, jotka kertovat Jumalan luonteesta ja uskollisuudesta. Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa kuvataan, kuinka Jumala teki vedenpaisumuksen jälkeen liiton Nooan kanssa ja lupasi, ettei koskaan enää tuhoa ihmiskuntaa tulvaveden alle (1. Moos. 9). Auringon osuessa sadepisaroihin lupauksen merkki, sateenkaari, todistaa edelleen tästä!

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Aikajärjestyksessä seuraavana tulee Abrahamin liitto (1. Moos. 12 ja 15). Aloite liiton solmimiseen tuli Jumalalta, eikä siihen sisältynyt ehtoja. Abraham uskoi Jumalan lupaukseen ja Jumala katsoi hänet vanhurskaaksi. Liiton sisältönä oli lupaus jälkeläisistä, maasta ja siunauksesta, joka ulottuisi kaikille kansoille, ja sen merkiksi tuli ympärileikkaus. Tästä uskon isästä sai alkunsa juutalainen kansa.

Onko Abrahamin liitto voimassa edelleen uuden liiton aikana? Heprealaiskirje vastaa kysymykseen; sen kirjoittaja korostaa Abrahamin liiton pätevyyttä kuudennessa luvussa:

Antaessaan Abrahamille lupauksensa Jumala vannoi omaan nimeensä, koska ei ollut ketään suurempaa, jonka nimeen hän olisi vannonut. Hän lupasi: ”Minä siunaan sinua runsain määrin ja annan sinulle runsaasti jälkeläisiä”, ja kärsivällisesti odotettuaan Abraham sai, mitä hänelle oli luvattu. Ihmiset vannovat jonkun itseään suuremman nimeen. Vala merkitsee heille asian vahvistusta, se lopettaa kaikki vastaväitteet. Siksi myös Jumala vannoi lupauksensa takeeksi vielä valan. Hän tahtoi tällä erityisellä tavalla osoittaa niille, joita lupaus koskee, että hänen päätöksensä ei muutu. (Hepr. 6: 13–17)

Aabrahamin liitto on uskomme perusta, jota ilman rakennus sortuu. Siinä Jumala sitoutui Israeliin ja lupasi siunata kaikkia maailman kansoja Israelin kautta. Vapautettuaan israelilaiset Egyptin orjuudesta Jumala antoi kansalle lain ja teki Siinailla sen kanssa liiton luvaten siunauksen tai kirouksen sen perusteella, kuinka kansa noudattaisi Jumalan tahtoa. Vuosia myöhemmin kuningas Daavidin kanssa tehdyssä liitossa Jumala vahvisti Daavidin valtaistuimen ikuisiksi ajoiksi. Jeesus oli Daavidin jälkeläinen, joka hallitsee ikuisesti.

Uusi liitto ei ole jonkinlainen kristillinen vaihtoehto, jonka Jeesus olisi keksinyt, vaan osa Jumalan liittojen jatkumoa Israelin kansan kanssa.

Ajatus uudesta liitosta esiintyy ensimmäisen kerran Jeremian kirjan luvussa 31. Jumala lupaa eräänä päivänä uudistaa liittonsa Israelin ja Juudan kanssa, koska ne eivät ole kyenneet pitämään omaa osuuttaan sopimuksesta ja ovat rikkoneet Jumalan käskyt. Siksi uutta liittoa pitäisikin oikeastaan kutsua uudistetuksi liitoksi. Se ei ole jonkinlainen kristillinen vaihtoehto, jonka Jeesus olisi keksinyt, vaan osa Jumalan liittojen jatkumoa Israelin kansan kanssa. Jumala lupasi laittaa Tooran, oman lakinsa ja opetuksensa, israelilaisten sydämiin ja saada itse aikaan sen, missä he epäonnistuivat. Mihin Toora ei kyennyt ihmisen sydämen pahuuden takia, sen Jumala teki lähettämällä Messiaan, Poikansa Jeesuksen.

Uudistettu liitto tekee täydelliseksi aikaisemmat liitot ja tuo eheytymisen ja pelastuksen luomakunnalle. Tämä toteutuu Messiaan ja Israelin kansan välityksellä. On mielenkiintoista, että Jeremian profetiassa lupausta uudesta liitosta seuraa välittömästi Jumalan vakuutus siitä, että hän ei koskaan hylkää Israelin kansaa. Jos aurinko jonakin päivänä sammuu tai kuun kiertorata vaihtuu, sitten Jumala voi muuttaa mielensä ja Israel lakata olemasta hänen valittunsa.

Jumalan lupausten luotettavuudesta puhuu myös Jeesus Matteuksen evankeliumissa (5: 17–19), jossa hän sanoo, että niin kauan kuin maa ja taivas pysyvät, Toorasta ei katoa pieninkään piirto. Uusi liitto annettiin täyttämään aikaisemmat liitot, ei korvaamaan niitä. Jeesuksen ristinkuolemassa ja ylösnousemisessa uusi liitto astui voimaan, ja sen piiriin kutsuttiin myös muita kansoja Israelin rinnalle. Raamatun liitot kertovat Jumalan uskollisesta rakkaudesta Israelia ja meitä jokaista kohtaan.

 

Kirjoitus on osa sarjaani Luetaan Raamattua messiaanisten juutalaisten kanssa. Aikaisemmat osat löytyvät Seurakuntalaisen blogiarkistosta: osa 1, osa 2, osa 3.

 
Kylvaja artikkelibanneri