Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Maahanmuuttajista

 

Oletko koskaan maahanmuuttajan nähdessäsi miettinyt, minkälainen hänen taustansa mahtaa olla? Miksi hän on alunperin lähtenyt kotimaastaan, tutun kulttuurin, kielen, ilmaston ja uskonnon parista aivan erilaiseen ympäristöön?

Yksi syy kotimaasta lähtöön voi olla pakko. Kotimaassa on tapahtunut jotakin sellaista, mikä on pakottanut lähtemään. Kuten Pol Potin valtakausi Kambodžassa. Kambodžasta lähdettiin vuosina 1975-1988 ensin pakolaisleirille, kenties toisellekin pakolaisleirille, ja siitä eteenpäin, useimmiten USA:han, Australiaan, Kanadaan tai Ranskaan.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Useimmat pakolaiset näissä maissa kipuilivat sopeutumisensa kanssa, olihan heillä valtaväestöä alhaisempi koulutus- ja taitotaso. Monet olivat lukutaidottomia, mikä vaikeutti uuden kielen oppimista. Kun perheen lapset joutuivat kouluun, vanhemmat eivät voineet tukea heidän koulunkäyntiään, koska eivät osanneet kieltä.  Myös kotimaan kulttuuriperinnön välittäminen lapsille oli vaikeaa.

Kambodžalaiset ovat enimmäkseen buddhalaisia. Uuteen maahan tulleet munkit ovat perustaneet uskontonsa temppeleitä. Ne ovat muodostuneet kambodžalaisen identiteetin, historian ja kulttuurin kehdoiksi monelle pakolaiselle. Toinen kulttuurin säilyttämisen tapa ovat vuosittaiset juhlat. Kambodžalaisille tällaisia ovat vesikarnevaalit ja uusi vuosi.

Loung Ung kuvaa pakolaisuuttaan USA:ssa kirjassaan Lucky Child. Kirjaa ei ole suomennettu, mutta tässä minun suomentamani kohta lapsuuden ajan tilanteesta, kun hänet oli tuotu USA:han:

”Tiedän että uudessa kotimaassani ei ole sotaa, nälkää eikä sotilaita, joita pelätä. Silti mieleni pimeissä sopukoissa vaanivat Punaiset Khmerit, odottaen minua joka kulmalla. Vaikka kuinka juoksen, en pääse eroon ajatuksesta, että he ovat seuranneet minua tänne. Joskus pakenen sotilaita tukka valtoimenaan pitkän ruohon sekaan, aina pienelle joelle asti. Veden lorina rauhoittaa mieltäni ja sulkee pois sodan ajatukset…”

Loung Ung selvisi sodan jaloista uuteen kotimaahansa. Nyt hän auttaa Kambodžan sodan uhreja ja maamiinoista vahingoittuneita.

 
Sansa artikkeliban.11.11.- MJa