Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Maailma kiinalaisin silmin

 

Ukrainan sodan vuoksi nykyisin lennämme Kiinaan mutkan kautta. Aikaisemmin tulimme tänne maailman keskukseen halki Venäjän ja Siperian. Lento Shanghaihin kesti reilut kahdeksan tuntia, nyt istumme koneessa yli 12 tuntia kiertäen maailman suurimman maan sen eteläpuolelta.

Ensin Helsingistä kohtisuoraan etelään ylitämme itäisen Euroopan. Romanian kohdalla 90 asteen käännös suoraan kohti itää. Mustanmeren halki Turkin rantoja hipoen, Ukrainan sota-aluetta väistäen, Kaukasuksen maiden ylitse ja Kaspianmeren sen keskeltä ylittäen lopulta saavumme valtavan laajan Kazakstanin länsilaidalle. Lentomme jatkuu suoraan kohti itää Kazakstanin itärajalle, joka on samalla Kiinan länsiraja.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Olemme nyt liki 8.000 kilometrin mittaisen matkamme puolivälissä. Halkaisemme Kiinan lännestä itään läpi tämän valtavan maan pohjoisosien, Xinjiangin, Gansun ja Sisä-Mongolian maakuntien. Lopulta ylitämme pääkaupungin Beijingin ja käännymme suoraan kohti etelää, matkamme päämäärää Shanghaita. Tämä väkiluvultaan maailman suurin, 26 miljoonan ihmisen valtava metropoli on puolisoni Junin kotikaupunki.

Vietämme muutaman päivän Junin vanhempien kanssa ja sitten otamme 300 km tunnissa kulkevan luotijunan kohti länttä Nanjingin kaupunkiin. Reilun tunnin kuluttua saavumme tänne Kiinan entiseen pääkaupunkiin ja työpaikallemme Nanjingin teologiseen seminaariin, Kiinan kirkon teologiseen keskukseen.

Hämmästyttävä havainto

Lentäessämme Kiinaan syyskuun alussa tein lentokoneen ikkunasta hämmästyttävän havainnon. Pohjoinen Kiina on valtavien vuoristojen, rajattomien aavikkojen ja erämaitten aluetta. Yhtäkkiä näin, että valtavan laajoja vuorialueita peittävät tuulivoimalat. Näitä myllyjä oli tuhansia ja tuhansia! Tuulimyllyvuorten jälkeen saavuimme aavikolle, joka oli silmänkantamattomiin aurinkopaneelien peitossa.

Tuulimyllyvuorten jälkeen saavuimme aavikolle, joka oli silmänkantamattomiin aurinkopaneelien peitossa.

Melkein säikähdin, kun näin ensimmäisen kerran äärimmäisen kirkkaasti loistavan aurinkotornin aurinkopaneelimeren keskellä! Myöhemmin reittimme palasi vuorialueelle, jossa matalammat vuoret oli peitetty aurinkopaneeleilla.

Shanghaissa ja Nanjingissa melkein kaikki taksit ja liki puolet yksityisautoista ovat saaneet uudet, vihreät rekisterikilvet. Tämä tarkoittaa, että ne ovat uusiutuvaa energiaa käyttäviä ajoneuvoja. Ne ovat täyssähköautoja. Autovero on poistettu sähköautoista. On paljon halvempaa hankkia tämä ympäristöystävällinen kulkuväline kuin perinteinen bensalla tai dieselillä käyvä auto, joka kulkee vanhoilla sinisillä rekisterikilvillä. 

Mahdollisuus-keskeinen ajattelu

Olen liki kolmen vuosikymmenen aikana vuosittain toiminut eri mittaisia jaksoja professorina Kiinassa. Tässä maassa minua on suuresti ilahduttanut tämän maan perinteiseen kulttuuriin kuuluva ihmisten asenteissa ilmenevä positiivisuus. Kun meillä Euroopassa ajatellaan pääasiassa ongelmakeskeisesti, täällä Kiinassa ajatellaan mahdollisuus-keskeisesti.

Kun jokin asia ei onnistu tai tapahtuu virheitä ja erehdyksiä, kiinalainen sanoo iloisesti hymyillen: ”Mei guanxi. Xia yi ci ba!” Eli: ”Ei se mitään. Ensi kerralla sitten!” Ei ole tarpeen murehtia, moralisoida ja syyllistää toisia tai itseään. Katsotaan eteenpäin kohti tulevaisuutta. Tulevaisuus on täynnä uusia mahdollisuuksia.

Kiina on kärsinyt valtavasti ympäristön saastumisesta. Joskus kaikki tuntuu vaaralliselta: ilman hengittäminen, veden juominen, ruoan syöminen, jopa kotona asuminen. Epäpuhtautta, myrkkyjä  ja kemikaaleja on kaikkialla.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että kiinalaiset ovat hyvin tehokkaasti ja positiivisesti käyneet puhdistamaan omaa elinympäristöään. Kun käsky käy ylhäältä ja yhdessä asia hyväksytään, muutokset ovat nopeita ja näkyviä.

Kiinalaiseen positiiviseen aktiiviseen elämänmuotoon vaikuttavat perinteiset arvot. Näitä ovat:

-ahkeruus-peräänantamattomuus
-itsekuri
-terve kunnianhimo
-valmius epäitsekkääseen palveluun
-valmius uhrauksiin yhteisen hyvän vuoksi
-perhekeskeisyys
-uskollisuus
-ponnistukset uusien sukupolvien hyväksi
-vanhempien ja opettajien kunnioitus
-kasvatuksen ja sivistyksen arvostus
-nöyryys ja vaatimattomuus
-ystävällisyys ja vieraanvaraisuus
-esivallan kunnioitus, yhteiskuntarauha

Kiinan vaikutus leviää kaikkialle

Näillä eväillä Kiina on ollut viime vuosikymmenet maailman tehdas. Nyt siitä on tulossa yhä enemmän suunnannäyttäjä. ”Yi dai – yi lu”,  ”Yksi vyö – yksi tie” eli uusi Silkkitiehanke täytti tänä syksynä 10 vuotta. Kiina on sijoittanut sadan viidenkymmenen maan infrastruktuuriin ja talouteen miljardeja Aasiassa, Lähi-Idässä, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja jopa Euroopassa.

Kiina markkinoi uudenlaisia taloudellisen kehityksen ja kasvun mahdollisuuksia maissa, joita länsimaat vuosisatojen ajan lähinnä riistivät omaksi edukseen. Tämä on Kiinan soft poweria, pehmeätä vallankäyttöä. Sotilaallisen voiman ja muun väkivallan sijalla on taloudellinen ja kulttuurinen vaikutus. Tämä tulkitaan molempia osapuolia hyödyttäväksi toiminnaksi.

Kiina on uutisissa joka päivä. Kiinalaiset ovat läsnä kaikkialla maailmassa. Heidän läsnäolonsa ja vaikutuksensa näkyy ja tuntuu. Kiinalaisten jatkuvasti nouseva koulutustaso, alati paraneva elintaso ja modernin tietotekniikan loistava hallinta takaavat sen, että Kiinan kunnianhimoinen, eteenpäin pyrkivä yhteistyö maailman muiden maiden kanssa tulee entisestäänkin lisääntymään.

Kiinalaisten positiivinen energia tulee olemaan entistä voimallisemmin läsnä tulevaisuuden maailmassa. Kiinasta on tulossa maailman toinen talouden, politiikan ja kulttuurivaikutuksen supervalta Yhdysvaltain rinnalle ja kenties ohitsekin.