Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Miksi tunnetaidot ovat tärkeitä?

 

Paraabelin esityksessä "Kuudes päivä" tutkitaan tunteita ja odotuksia.

Tunnetaidot auttavat sinua tietämään itse miltä sinusta tuntuu, sanoittamaan sen syitä ja arvioimaan miten tilanteessa tarvitsee toimia. Tämä voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta ei valitettavasti sitä aina ole.

IK-opisto neliöb. 21.10.-3.11.

Kun toista osapuolta ei pyritä ymmärtämään, vaan voittamaan, niin nopeat vastaukset, oikeassaolemisen pakko, saivartelu ja suoraan manipulatiivisetkin konstit ovat arkipäivää.

Omien tunteidensa ymmärtäminen ja niiden sanoittaminen helpottaa ensisijaisesti ihan arkista kanssakäymistä itsensä ja muiden ihmisten kanssa. Jää vähemmän sijaa väärinkäsityksille, asiat konkretisoituvat käsiteltäviksi ja voidaan toimia helpommin tarvittavalla tavalla. Epämääräiset olot jäävät lyhyemmiksi ja niitä oppii paremmin sietämään.

Kun itse tietää ja sanoittaa tunteensa, se jättää myös vähemmän tilaa sille, että joku muu tekee sen puolestasi. Populistiseen vallankäyttöön kuuluu melko usein puhetta, jolla sanoitetaan muiden tunteita heidän puolestaan. Yleensä tämä tehdään ensin samaistamalla itsensä ”kunnollisen kansan” enemmistöön ja sitten kertomalla, miltä tästä enemmistöstä tuntuu ja mistä se johtuu. Seuraavaksi yleensä kerrotaan, mitä sitten pitäisi tehdä.

Esimerkiksi näin: ”Nyt me tavalliset kansalaiset olemme raivoissamme! Se on ihan selvästi [suosikkivihollisen] syy. Vaadimme, että [suosikkivihollinen] tulee poistaa välittömästi!”

Vanhoja vallankäytön konsteja on myös esittää ensimmäisenä edes etäisesti järkevältä kuulostavia ratkaisuja, niin ne menevät useammin läpi. Valmiiksi ajatellut toimintamallit tarjoavat helpon reitin pois vaikeasta asiasta ja vähentävät tunteen epämääräisyyttä. Koska asian avaaminen uudelleen lisäisi hetkellisesti tuota epämääräisyyttä, niin kaikki tämän jälkeen kuulostaa hankalammalta, työläältä, selittelyltä ja vähintäänkin viivyttelyltä.

Jos taas tällä ns. tavallisella kansalaisella on tunnetaitoja, niin hän tietää, että epämääräistä oloa kestää hetken ja se olo ei välttämättä ole ollenkaan vihaa. Saattaa olla, että hän tunteekin jotain aivan muuta – esimerkiksi surua, pettymystä, turvattomuutta, pelkoa tai vaikka useampaakin tunnetta yhtäaikaa. Tämä tunne saattaa myös kohdistua jonnekin aivan muualle kuin valmiiksi tarjoiltuun suosikkiviholliseen – ja voi olla myös, että oma tunne vaatii jotain ihan toisenlaista toimintaa, kuin mitä on ehdotettu.

Kannattaa siis tutkia sitä, miltä itsestä tuntuu ja opetella sanoittamaan sitä – se tekee sinusta myös vaikeammin manipuloitavan.