Viime viikot olivat helliviä auringon paistellessa siniseltä taivaalta. Kesä erilaisine tapahtumineen on saanut ihmisten kasvot sädehtimään kilpaa auringon kanssa.
Kuinka paljon meihin vaikuttaakaan sijaintimme maapallolla! Pimeässä ja kylmässä kääriytyy helposti sisäänpäin, niin katsein kuin kehon kielenkin siivittämänä.
Tämä on pohjoinen kansa, joka imee itseensä heti ensimmäiset valonsäteet keväisiltä hangilta ja huokaa helpotuksesta päivien pidentyessä. Tässä kansassa on vahvuutensa, josta olen saanut osani kulttuurin ja kasvatuksen myötä.
Sanotaan, että suomalaisilla on sisua. Ymmärrän sanonnan erittäin hyvin. Pitäähän sisua löytyä, jos meinaa selvitä ilmastollisista haasteista. Olen pitkään miettinyt, mitä muuta sisu on kuin pastilli kaupan hyllyllä. Miten suomalainen sisu poikkeaa muiden maiden sisuista?
Maailmassamme on maita, joiden kansoista pitää löytyä suomalaisten arvostamaa sisua, jotta ne selviäisivät elämän haasteista. Ne eivät ole yksin ilmastollisista vaan myös taloudellisista ja sosiaalisia.
Meillä Suomessa asiat ovat nykyään niin hyvin, että suomalaisella sisulla ei ole enää samaa painoarvoa kuin sotiemme aikana. Toki, ei pidä unohtaa yksittäisiä tapauksia, mutta jos pohdimme yleisesti yhteiskuntaamme ja siihen kuuluvia ihmisiä – olemme monella tapaa onnekkaita. Peruselämään kun ei tarvita kuin ruoka, katto päänpäälle ja arvostus omasta itsestä. Osaammeko ottaa niitä vastaan tai tarjota niitä toisillemme, onkin sitten jo toinen kysymys.
Olen tavannut aasialaista, afrikkalaista ja etelä-amerikkalaista sisua. Monissa maissa jo pelkästään yhteiskuntajärjestelmä pudottaa monet pois mahdollisuuksien piiristä. On kastijärjestelmiä sekä rotu- tai heimoarvoja – ja ihmisiä, jotka synnyttävät mahdollisuuksien epätasa-arvon.
Suomalaisittain he eivät ole ”mistään kotoisin”. Sisu nousee tällöin ihan uuteen arvoon ja merkitykseen. Siellä, missä hengellä ei ole hintaa, kun kyseessä on leivänkannikka tai äiti joutuu hylkäämään lapsensa kadulle, vaatii sisua selviytyä ja selvitä.
Suomeen tulleet maahanmuuttajat, ne jotka opiskelevat tai joilla on hyvä ammatti, mutta joita suomalaiset yritykset eivät kuitenkaan työllistä, tarvitsevat sisua uskoakseen huomiseen ja omaan arvoonsa.
Mitä erityistä sinun mielestäsi on suomalaisessa sisussa?