Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Pieni suuri sana

 

Miksi anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen onkaan niin vaikeaa? Arjen tuoksinassa syntyneet pienet loukkaantumiset tahtovat kerätä ympärilleen aiempien käsittelemättä jääneiden eripurien hännät. Tuoreilla loukkaantumisilla on nimittäin usein kauemmas menneisyyteen kurottavat juuret. Kohta kahden ihmisen välissä seisoo mahtava kitkerä kerä. Sen selvittämiseen menee useampi tovi, vaikka auki kerimisen alkuun auttaisi yksi lyhyt sana. Anteeksi.

Länsimainen lainsäädäntö, etiikka ja moraali perustuvat Raamatusta löytyvään pieneen lauseeseen: ”Antakaa anteeksi, niin teillekin annetaan anteeksi.” Anteeksi antamisella tiedetään olevan myönteisiä seurauksia ihmissuhteisiin sekä psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen. Tutkimusten mukaan se vähentää vihaisuutta, loukkaantumisen tunnetta, masennusta ja stressiä. Samalla se lisää toivon, myötätunnon ja itsevarmuuden tunteita. Tieto ei tee toiminnasta yhtään helpompaa.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Erilaiset kolhaisut synnyttävät erilaisia vammoja. Jos koettu epäoikeudenmukaisuus jää käsittelemättä, terve vihastus muuttuu fyysisesti, henkisesti ja hengellisesti tuhoavaksi olotilaksi. Silti kukaan toinen ei voi tehdä ihmisestä katkeraa. Karvaus on aina oma valinta. Vaikka kirpeyttä ei ole yksinkertaista myöntää tai tunnistaa, sen seuraukset kylläkin. Katkeralla puheella on taipumus levitä perheeseen, työyhteisöön, seurakuntaan tai jopa kokonaiseen kansakuntaan. Se ilmenee toisten tuomitsemisena, arvosteluna ja pahan puhumisena. Koston ja häpäisyn tarve käväisevät silloin tällöin mielessä. Katkeruus voi pukeutua myös uhrautuvuuden, ylikiltteyden tai ylihuolehtimisen kaapuun. Kaikissa tapauksissa anteeksianto olisi tervehtymisen edellytys.

Toisinaan tarvitaan anteeksiantoa ilman toisen taholta tullutta anteeksipyyntöä. Vaikka se tuntuu ajan mittaan vapauttavalta, anteeksianto ei silti tapahdu hetkessä. Mitä suuremmasta loukkaantumisesta on kyse, sitä pidemmän prosessin asian käsitteleminen vaatii. Sen myötä ihminen kuitenkin lakkaisi kokemasta vihan, närkästyksen tai tuohtumuksen tunteita, jotka ovat loukkaantumisen, näkemyserojen tai tehtyjen erehdysten seurausta. Ja näitähän arjessa piisaa. Pienelle sanalle olisi paljon käyttöä. Niin keskeneräisiä me ihmiset olemme.