Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Radion ja kristillisen kirjan puolesta

 

Olen kaksi viikkoa lukenut teologian maisteri Mailis Janatuisen teoksia: Paavali Tarsolainen, Ja Herra otti – Jobin kirjan selitys sekä Salomo (Perussanoma Oy). Lukemista odottavat henkilökuvat Daavidista, Eliasta ja Mooseksesta.

Janatuinen on taitava ja syvällinen ajattelija ja teologi. Paavali Tarsolaisessa hän ei tee Paavalista ”tekstiä”, vaan avaa häntä ihmisenä, hänen luonnettaan ja persoonaa ja henkilökohtaisia ongelmiaan. Se tuo syvyyttä Paavaliin ihmisenä ja apostolina. Kirja kouraisi syvältä.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Salomon henkilökuva oli riipaiseva röntgen, kuinka suurenkin kristityn elämässä voi usko kylmentyä ja maallistua. Hieno alku kuninkaana ja Jumalalle antautuneena ihmisenä sortui elämän ehtoossa järkyttävään epäjumalien hellimiseen. Kirjaa lukiessani rukoilin nöyrästi, että valvoisin sydäntäni antamasta tilaa epäjumalille. Niitä kun on nykyaikana tarjolla mitä hienompaan paperiin käärittynä.

Olen 70-luvun lopulta asti halunnut tukea ostoksillani kristillisiä kirjailijoita ja kustantajia. Kirjat ovat siunanneet ja antaneet lukemattomia oivalluksia. Erityinen apu niistä on ollut silloin, kun ei ole jaksanut lukea Raamattua.

”Meidän tulisi olla kristillisen kirjan ja radio-ohjelmien suurkuluttajia. Pelkään, ettemme oikein ymmärrä niiden arvoa.”

Myös radio-ohjelmissani Radio Deissä niiden apu on ollut korvaamaton. Huhtikuun Mielen päällä -ohjelmissa kävin läpi Peter Scazzeron huikeaa teosta Tunneterve hengellisyys (Päivä Osakeyhtiö). Toukokuu menee teoksen harjoituskirjan parissa. Siinä on mielenkiintoisia lukukappaleita, pohtimista ja hiljentymistä. Kerrassaan loistava parivaljakko.

Radio on kirjojen ohella kulkenut mukanani koko aikuisikäni. Ohjelmien teon aloitin 80-luvulla, joista viimeiset vuodet Radio Deissä. Rakastan tehdä kristillisiä ja älyllisesti haastavia ohjelmia. Radio Dei on ollut hieno ja suvaitseva työpaikka freelancerille. Kuulijoilta olen saanut ruusuja ja nokkosia, mutta niin kuuluukin. Jos kaikki ylistävät ohjelmaa, se on huono ohjelma.

Meidän tulisi olla kristillisen kirjan ja radio-ohjelmien suurkuluttajia. Pelkään, ettemme oikein ymmärrä niiden arvoa. Pidämme niitä itsestään selvänä. Kuitenkin elämme jo nyt ajassa, jossa Suomessakin pidetään Raamatun Jeesusta sopimattomana aiheena julkisuudessa.

Eivätkä ajat ainakaan parane.

Mielen päällä Radio Deissä tiistaisin kello 14.45 ja torstaisin kello 19.03.