Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Raha pyörittää maailmaa

 

 

On oikein, arvollista ja sanomattakin selvää, että lähimmäistä tulee auttaa. Kädenojennus kanssaihmiselle hädässä on tietysti myös sivistynyttä ja hyvien tapojen mukaista. Meille kristityille tätä tärkeää neuvoa alleviivaa myös Raamattu: ”kaiken minkä tahtoisit ihmisten tekevän teille, tehkää te heille”.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

 

Epäitsekäs muiden tarpeiden asettaminen omien edelle kuulostaa ylevältä mutta on käytännössä mutkikasta. Tarvitsijoita ja auliita ottajia kun tuntuu nykyään olevan koko ajan enemmän. Media vyöryttää silmiemme alle tasaisesti tietoa uusista kaukaisista katastrofeista. On tsunamia, maanajäristystä, kuivuutta, tulvaa ja räjähdystä.

 

Taloudelliset vaikeudet ovat tietysti nyt lama-aikaan kovasti tapetilla. EU:n etelälaidalta on viime aikoina kantautunut erityisen kummia. Kreikasta lienee loppunut raha. Unionin tavan mukaisesti jäsenmaata autetaan ahdingossa, vaikka tämä jäsenmaa olisikin ihan itse kaivanut kuopan jonka pohjalle sitten hypännyt apua huutamaan. Suomikin on ilmoittanut antavansa Kreikalle massiivisen lainan, jolla montusta pitäisi päästä pois.

 

En halua varsinaisesti kritisoida kaukaisten lähimmäisten auttamista. Minua on vaan yksinkertaisesti viime aikoina kiinnostanut enemmän se mitä lähellä tapahtuu. On hämmästyttävää, kun käsky tulee jostakin Brysselin megafonista, Suomella onkin yhtäkkiä reilu miljardi ylimääräistä lainaksi asti. Kuitenkaan esimerkiksi psykiatriseen laitoshoitoon tai vanhustenhoitoon ei löydy mistään rahaa.

 

Ehkä on naivia ajatella, että globaalit ja kansalliset katastrofit voisi asettaa samalle viivalle. On kuitenkin erittäin lyhytnäköistä ajatella, ettei tämän päivän päätöksillä olisi vaikutusta huomiseen hyvinvointiin myös kunnallisella tasolla. Oma järkeni ei riitä käsittämään, että valtiolla voisi olla erikseen kunnalliset ja kansainväliset rahat. Eiköhän se kuitenkin lopulta veroja maksavien yritysten ja yksityishenkilöiden kymmenyksistä ole peräisin.

 

Säästöähän se on, kun julkisen sektorin laitos, esimerkiksi sairaala, suljetaan. Eniten säästöä tulisi siitä, jos sairaita ihmisiä ei hoidettaisi ollenkaan. Riittäisi kaupungeilla paremmin rahat esimerkiksi uusien parkkihallien ja hienojen monitasoliittymien rakentamiseen.