En tiedä, miksi sana minut sillä tavalla pysäytti. En päässyt siitä irti noin vain, vaikkei sanaa niin usein kuulekaan. Se vaikutti ensi alkuun aavistuksen ikävältä. Viikonvaihteessa yritin muistella, mitä S-sana oikeasti tarkoittaa. Muistelin sen alkuperäistä merkityssisältöä. Se taisi tarkoittaa maalin ohi laukaisemista. Ja niinhän vain tapahtui: osa aurinkoisesta päivästä taittui Raamatun tietosanakirjan äärellä.
Kirjojen äärellä vakuutuin, että synnistä pitäisi puhua huomattavasti nykyistä enemmän. Sillä on kristinuskossa tosi keskeinen osa. Raamatun sanoma voidaan nimittäin tiivistää kahteen asiaan: oppiin synnistä ja julistukseen siitä, miten sen vaikutuksia voidaan arkielämässä neutraloida. Laki herättää synnintunnon ja armo tuo lievityksen tunnontuskiin. Synti-sanan perusmerkitykset kuulostavat melko harmittomilta. Sillä tarkoitetaan maalin ohi ampumista, harha-askeleen ottamista tai tieltä eksymistä. Jokaiseen mielikuvaan on sisäänkirjoitettuna näkemys, jonka mukaan on olemassa tavoittelemisen arvoinen päämäärä.
Hyvän elämän ohjeistuksia annetaan useita. Käytetään esimerkkinä parisuhdetta. Raamatun punaisena lankana kulkee pitkäkestoisen parisuhteen ideaali. Toista ei ole tarkoitus hylätä. Kaikkein selkeimmin tämä ilmaistaan Vanhan testamentin viimeisillä sivuilla. Profeetta Malakia on kirjannut lehdille ajatuksia Jumalan suusta: hän kertoo vihaavansa toisen ihmisen hylkäämistä. Jopa siinä määrin, että teko on rinnastettavissa tappoon. No johan nyt.
Kun ihminen solmii parisuhteen, hänen omakuvansa muuttuu. Pariskunta kietoutuu psykologisesti toistensa kanssa yhteen niin, että suhteesta irrottautuminen tekee väistämättä kipeää. Tämän vuoden alussa tehdyssä aivotutkimuksessa tehtiin merkittävä löytö. Tutkimuksessa yritettiin löytää vastikään parisuhteensa päättämään joutuneiden aivoista sydänsurun paikka. Aivokuvissa sen havaittiin löytyvän samasta kohdasta fyysisen kivun kanssa. Aivojen näkökulmasta hylätyksi tulemisen ja puukon piston aiheuttamalla kivulla ei ole mitään eroa. Saman logiikan mukaan rakkaus on todistettu tehokkaaksi kipulääkkeeksi.
Olisiko tässä kohdassa sopivaa puhua maalin ohi ampumisesta? Tai että tieltä poikkeamisella on satuttavia seurauksia itselle ja muille? Hylätyksi tuleminen tekee puukon piston lailla kipeää. Ja siltä Jumala yrittää hyvyydessään ihmistä suojella. Tähän tarvitaan hyvän elämän polku, jota seurata. Siltä poikkeamista on tavattu kutsua synniksi. Ei sittenkään niin paha sana.