Ympäri Kuubaa #YoVotoSi (äänestän kyllä) -kampanjajulisteet tervehtivät näihin aikoihin kansalaisia. Sunnuntaina 24. helmikuuta kuubalaiset pääsevät vaaliuurnille äänestämään perustuslain hyväksymisen puolesta. Käytännössä ei-äänillä ei liene merkitystä. Hallituksen masinoima suuri kampanja kehottaa äänestämään kyllä.
Helsingin Sanomat (23.2.) uutisoi Kuuban perustuslakiuudistusta nostaen kärjeksi yksityisomistuksen, joka tunnustetaan perustuslaissa ensimmäistä kertaa. Ihmisoikeuksien näkökulmasta isompi asia, sanan- ja uskonnonvapauden kaventuminen, jäi jutussa vain lyhyeksi maininnaksi. Laki takaa sananvapauden, kun se on yhteiskunnan tavoitteiden mukaista. Yhteiskunnan, jossa on valtaa pitää kommunistinen puolue.
Sanan- ja uskonnonvapaus on uhattuna Karibianmeren saarivaltiossa. Suuren uhan edessä Kuuban uskonnolliset johtajat yhdistivät voimansa ennennäkemättömällä tavalla ja vastustivat yhdessä uuden perustuslakiesityksen lausekkeita, jotka uhkaavat kaventaa kansalaisten oikeutta vapaaseen uskonnon harjoittamiseen, uskon ilmaisemiseen ja uskonnon vaihtamiseen. Johtajien pyynnöt uskonnonvapautta heikentävien lausekkeiden muuttamiseksi kaikuivat kuuroille korville. Maan johto ryhtyi sen sijaan painostustoimiin. Valtion viranomaiset kutsuivat eri tunnustuskuntien johtajia viime viikolla neuvotteluihin, joiden sisältönä oli lähinnä painostus perustuslain hyväksymiseksi.
Fidel Castro kumppaneineen syöksi vallasta Fulgencio Batistan 1. tammikuuta 1959. Pari vuotta myöhemmin hän julisti vallankumouksen kommunistiseksi. Siitä lähtien maan yhteiskuntajärjestelmä on ollut sosialistinen.
Kuuban kristityt ovat kärsineet kommunistihallinnon aikana ajoittain kovaakin vainoa. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana olot ovat lieventyneet ja kristityt ovat saaneet kokoontua melko vapaasti.
Reilu vuosi sitten Kuuban matkallani, osallistuin metodistikirkon jumalanpalvelukseen Havannan esikaupunkialueella. Siellä laulettiin bändin säestyksellä ikkunoiden ollessa auki Suomessakin tututuksi tullutta ylistyslaulua: “…Jos Hän on puolellamme, ei meitä estä mikään. Jos Hän on puolellamme, kuka voi vastustaa…” Silloin ajattelin, että melko rohkeaa.
Toivottavasti jatkossakin kristityt uskaltavat ja saavat laulaa yhtä vapaasti.
Kuubasta palatessani paluulento oli täynnä kiinalaisia. Kiina onkin tiettävästi nykyään Kuuban läheinen yhteistyökumppani. Neuvostoliitto oli pitkään Kuuballe läheinen kauppakumppani. Kun Neuvostoliitto romahti, Kuuban talous sukelsi vuosiksi. Sitten uudeksi liittolaiseksi löytyi Venezuela, joka sekin on nykyään taloudellisen romahduksen partaalla.
Kiinan tuki on Kuuballe tärkeää, sillä maa kärsii edelleen vuosikymmeniä sitten langetetusta Yhdysvaltain kauppasaarrosta. Monista hyödykkeistä on maassa pulaa.
Kiinan talous on kasvanut voimakkaasti sen jälkeen, kun talousuudistukset toteutettiin siellä 40 vuotta sitten. Kiina ja kiinalaiset ovat vaurastuneet, mutta kommunistinen puolue pitää edelleen valtaa ja pyrkii pitämään kaikki langat käsissään.
Kiinassa kristinusko on saanut jalansijaa paljon viimeisten vuosien aikana. Kristittyjä arvioidaan olevan siellä noin sata miljoonaa, mikä on enemmän kuin kommunistisen puolueen jäsenmäärä (89 miljoonaa jäsentä). Kommunistisessa puolueessa kehitystä on ilmeisesti katsottu huolestuneena, sillä kristittyjen uskonnonvapautta on alettu rajoittaa ja heihin kohdistuu aikaisempaa enemmän painostusta. Kristittyjen vainoja mittaavalla World Watch Listalla Kiina kipusi viimeisimmässä mittauksessa sijalle 27, kun se vuotta aiemmin oli sijalla 43.
Ulkolinjan dokumentti Kuka on Xi Jinping kuvaa Kiinan kasvavaa valtaa eri puolilla maata. Presidentti Xi Jinpingin kaudella Kiina on vahvistanut asemiaan eri puolilla maailmaa. Kun Kiina on monille maille taloudellisesti tärkeä kumppani, on helppo vaieta sen ihmisoikeusloukkauksista. Rahalla hiljennetään kriittiset äänenpainot.
Dokumentista käy ilmi, kuinka kommunistinen puolue on maassa lähes Jumalan asemassa. Sille vannotaan uskollisuutta samaan tapaan kuin uskontunnustuksessa tunnustetaan usko Jumalaan.
Ymmärrettävästi kommunistinen puolue kokee kristityt uhaksi, sillä kristityt eivät alistu puolueen vallan alle.
On hyvin mahdollista, että Kiinan esimerkki on rohkaissut Kuuban valtiota. Uusi perustuslaki vapauttaa ehkä yksityisomistusta, mutta samalla kommunistisen puolueen valta-asema lujittuu. Ja se on uhka kristityille. Myös Kuubassa kristittyjen osuus on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Maassa on ollut herätystä. Ehkä kommunistinen puolue on huolestunut asiasta ja pyrkii siksi lainsäädännön kautta suitsimaan tilannetta.
Jumalan työ ei ole kiinni Kuuban kommunistisen puolueen päätöksistä. Yksittäisten ihmisten elämä voi kuitenkin vaikeutua oleellisesti. Siksi Kuuba ja kuubalaiset tarvitsevat rukouksiamme.