Kuluneen kuukauden aikana olemme kaikki olleet tietoisia siitä, että Nepalissa tarvitaan maanjäristyksen seurauksena monenlaista apua. Monet suomalaiset järjestöt ovat auttaneet konkreettisin keinoin maanjäristyksen kohdanneita nepalilaisia.
Kun tarvitaan puhdasta vettä, lämpimiä huopia, ensiapua ja lääkkeitä sekä läheisten löytymistä ja ruokaa, kuulostaa kenties ironiselta sanoa, että informaatio auttaa tai että tieto pelastaa ihmishenkiä. Ne ovat kuitenkin katastrofin sattuessa media-alalla käytettyjä tunnuslauseita.
Luonnononnettomuuksia varten insinööri Charles Randall rakensi kriisiradiomatkalaukun. Matkalaukkuun mahtuu pieni radiostudio ja toiseen matkalaukkuun pieni lähetin. Tämä yhdistelmä pystytetään katastrofialueelle ja autetaan sen avulla. Työtä hoitaa First Response Radio -niminen toimija (ns. Ensivasteradio), joka on Medialähetys Sanansaattajien yhteistyökumppani.
Miten auttaminen tapahtui Nepalissa?
Kriisiradiomatkalaukkutoiminnan koordinaattori, ystäväni Mike Adams, matkusti pakistanilais-intialaisen tiiminsä kanssa Kathmanduun toukokuun 2. päivänä. Konsultoituaan YK:n ja muiden avustusjärjestöjen kanssa he päätyivät auttamaan Nepalin vaikeakulkuisessa Dunchessa sijaitsevaa paikallisradioasemaa, Radio Rasuwaa, jonka lähetin oli vaurioitunut maanjäristyksessä. Seuraavien päivien aikana tiimi tarkasti ja täydensi varustustaan, latasi aurinkopaneeliradioitaan ja varustautui tehtävään.
Neljä päivää myöhemmin kriisiradio saapui Duncheen. Tunnin kuluttua saapumisesta Radio Rasuwa oli jälleen toimintakelpoinen ja alkoi välittää alueen asukkaille mm. tietoa vedestä, hygieniasta, suojasta ja terveydenhuollosta.
Seuraavien päivien aikana tiimi siirsi aseman uuteen, vain vähän vaurioituneeseen rakennukseen. Tiimi koulutti paikallisia ensivasteviestintään. Koulutus päättyi harjoitukseen, jossa radioaseman johtaja vastasi kriisiradion toiminnan organisoimisesta. Radio Rasuwan henkilökunta otti hyvin haltuunsa kriisiviestinnän näyn ja alkoi toimia sen mukaisesti.
Missio saavutettu: opettaa paikalliset toimittamaan kriisiapua antavia radio-ohjelmia. Radio Rasuwa hoiti itsenäisesti kriisiviestintää, johon kuului myös viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen antamaa tietoa katastrofista selviytymisestä.
Seuraavan kolmen kuukauden ajan kriisiradio toimii Dunchessa. Tuona aikana First Response Radio rakentaa uudestaan tuhoutuneen radioaseman rakenteet.