Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Translakiehdotus sisältää vakavia epäkohtia

 

Kouluissa ja medioissa välitettävä viesti sukupuolen vaihdettavuudesta on johtanut monia nuoria sukupuoliseen hämmennykseen. Jotkut ovat päätyneet turhiin hormonihoitoihin ja leikkauksiin. Osa sukupuolenkorjausleikkauksen läpikäyneistä katuu nyt itselleen tuotettua korjaamatonta vahinkoa (mustaorkidea.blogspot.com).

Itsemäärittelyyn perustuva translakiehdotus pahentaisi tilannetta entisestään. Sen mukaan sukupuolen juridinen vahvistaminen onnistuisi pelkän oman ilmoituksen perusteella ilman lääketieteellistä prosessia tai psykiatrista arviota (translaki.fi).

IK-opisto neliöb. 21.10.-3.11.

Setan ja Trasekin ”itsemääräämisoikeuteen” perustuva translakiehdotus voi johtaa nuorten kannalta katastrofaalisiin seurauksiin. Ehdotuksen mukaan translaista ”on poistettava vaatimus lääketieteellisestä prosessista ja psykiatrisesta arviosta juridisen sukupuolen korjaamisen ehtona” ja sukupuolen korjaamisten ”on tultava mahdolliseksi kaiken ikäisille”.

Trasekin mukaan 15-vuotiaat saisivat itse määrätä oman juridisen sukupuolensa, ja alle 15-vuotiaatkin vanhempien luvalla. Jos vanhemmat kieltäytyvät, voidaan turvautua ”lastensuojelullisiin toimenpiteisiin”, eli ääritapauksessa lapsi voidaan jopa ottaa huostaan, ja lapsi voi vaihtaa juridisen sukupuolensa sosiaaliviranomaisten luvalla. Tällaisen lain pohjalta on jo useita lapsia otettu pois vanhemmiltaan maissa, joissa laki on voimassa.

Uusi translakiehdotus sisältää useita epäkohtia:

  1. Sukupuoli ei ole kenenkään itsensä määrättävissä: sukupuoli on muuttumaton biologinen tosiasia, joka ei ole riippuvainen sukupuoli-identiteetin vaihteluista tai henkilön itsemäärittelystä.
  2. Juridisen sukupuolen itsemääräämisoikeuden ulottaminen alaikäisiin merkitsee epärealistista oletusta murrosiän kuohunnassa olevien nuorten kyvystä tehdä kypsiä päätöksiä loppuelämäänsä olennaisesti vaikuttavista ratkaisuista.
  3. Lapsen elämän kannalta olennaisia päätöksiä koskevan vallan siirtäminen vanhemmilta sosiaaliviranomaisille on ristiriidassa sekä demokratian että vanhempien kasvatusoikeuksien kanssa.

Sukupuolihämmentyneet nuoret

Mediauutisten mukaan sukupuoli-identiteettitutkimuksiin hakeutuneiden nuorten määrä on viime vuosina Suomessa monikertaistunut. Tampereen yliopistollisen keskussairaalan nuorisopsykiatrian ylilääkärin Riittakerttu Kaltiala-Heinon mukaan tähän ilmiöön ”ei lääketieteessä ole löydetty selitystä”: ”Emme myöskään tiedä, sopivatko nykyiset hoitosuositukset näille nuorille.”

Monet näistä nuorista kuitenkin painostavat psykiatreja saadakseen lähetteen hormonihoitoihin, ja uuden translain myötä painostus lisääntyisi. Hoidot sisältävät useita terveysriskejä eikä niiden pitkäaikaisvaikutuksia ole tutkittu. Yhä useampi transhoitoja saanut ihminen on julkisesti kertonut katuvansa niiden aiheuttamia peruuttamattomia muutoksia: ks. YouTube -video: Ulostulo: Tältä näyttää transhoitoja katuva ihminen (bit.ly/ulostulo).

Terveydelle vaaralliset transhoidot

Lakiehdotus helpottaisi nuorten pääsyä hormonihoitoihin ja leikkauksiin, jotka sisältävät monia terveysriskejä, voivat viedä lisääntymiskyvyn ja tehdä henkilöstä jatkuvaa lääketieteellistä hoitoa tarvitsevan potilaan loppuelämäkseen.

Ei ole lääketieteellistä näyttöä, että hormonihoidot pitkällä tähtäimellä auttaisivat sukupuoliahdistukseen tai olisivat edes turvallisia. Transterveyden ammatillisen maailmanyhdistyksen mukaan hormonisalpaajien pitkäaikaisvaikutuksia ei ole tutkittu (WPATH hoitosuositukset s. 18), eikä feminisoivan ja maskulinisoivan hormonihoito-ohjelman turvallisuudesta ole tehty kontrolloituja kliinisiä tutkimuksia (43). Hoidoille alistetut lapset ja nuoret toimivat siis lääketeollisuuden koekaniineina.

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan sukupuolenkorjausleikkauksen kokeneiden ihmisten itsemurhaprosentti on 19 kertainen kymmenen vuotta leikkauksen jälkeen verrattuna muuhun väestöön.

Hollantilaisen tutkimuksen mukaan nuorten voi olla psykologisesti vaikea myöntää sukupuoliahdistuksen hävinneen ja palata elämään alkuperäisessä sukupuolessaan, erityisesti jos sosiaalinen ympäristö on rohkaissut heidän sukupuolenvaihdostaan. Juridinen sukupuolenvaihdos voi psykologisesti lukita nuoria transprosessiin, jolloin paluu alkuperäiseen sukupuoleen tulee hänelle entistä vaikeammaksi.

Mitä varhemmin nuoria lukitaan transprosessiin, sitä suuremmaksi kasvaa palautumatonta lääketieteellistä sukupuolenvaihdosta katuvien määrä, jotka ovat masentuneita ja itsemurhahakuisia.

Vanhempien kasvatusoikeuden kaventaminen

Trasekin verkkosivulla uhataan lapsensa sukupuolenvaihdosta vastustavia vanhempia ”lastensuojelullisilla toimenpiteillä”, eli mahdollisesti jopa lasten huostaanotolla: ”lastensuojelun ammattilaisilla tulisi olla oikeus tehdä hakemus lapsen pyynnöstä, mikäli huoltaja tai huoltajat kieltäytyvät.”

Tällainen uhka tekee vanhemmille vaikeaksi suojella lastaan epäkypsiltä päätöksiltä, jotka voivat vahingoittaa hänen terveyttään. Lapsensa sukupuolenvaihdosta vastustavilta vanhemmilta voidaan ottaa lapsi huostaan, kuten on nyt jo käynyt ainakin yhdelle suomalaiselle perheelle Espanjassa (orkideavalkoinen.blogspot.com) ja monille muille perheille muualla maailmassa.

Uusi translakiehdotus on ideologinen hyökkäys perhettä, vanhempien kasvatusoikeuksia ja lasten hyvinvointia vastaan: alaikäinen ei saa ostaa tupakkaa, mutta hänelle sallittaisiin sukupuolenkorjaushoidot, jotka estävät häntä koskaan saamasta omia lapsia ja tekevät hänestä jatkuvaa hoitoa tarvitsevan potilaan eliniäkseen.