Ranskalainen kirjailija Katherine Pancol on suosittu myös meillä. Pancolilta on viimeksi suomeksi julkaistu hänen teoksensa Kilpikonnien hidas valssi. Jännittävä nykyaikainen tarina sisältää paljon osuvaa ainesta perhedynamiikasta ja ihmissuhteiden kiemuroista. Sivujuonteena kiinnitin huomiota kirjassa esiintyvään uskonnollisuuteen. Olen saanut kuvan ranskalaisista ei-uskonnollisina älykköinä ja keskustelijoina. Siksi olikin hämmästyttävää havaita, että kristinuskolle selkänsä kääntäneet ihmiset voivat olla hyvin taikauskoisia. Kirjan päähenkilö saa voimaa ja apua elämänsä vaikeuksissa puhelemalla kuolleelle isälleen tai tuijottamalla tähtiä. Vihatun ihmisen kirous maksamalla suuria summia meediolle on bisnestä, josta kirjan sivuilla kerrotaan. Näin ihmiset uskovat, ajattelevat ja toimivat edistyksellisessä Euroopassa.
Kun kristinuskon hylännyt eurooppalainen palaa pakanuuteen, japanilainen lainaa jotain kristinuskosta ja sekoittaa sitä shintolaiseen shamanismiinsa.
Nobelin kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana olleen Haruki Murakamin kirjasarja 1Q84 piti pitkään ykkössijaa Japanin luetuimpina romaaneina pari vuotta sitten. (Nimi viittaa Orwellin vuoteen 1984, sillä kirjain Q luetaan japaniksi kyuu, mikä tarkoittaa myös numeroa yhdeksän. Kirjasarjaa ei ole vielä suomeksi.)
Tarina on vetävä, ja minäkin jouduin koukkuun sitä lukiessani. Musiikin ystävänä ihastuin jo ensi lehdellä siihen, kun teos alkaa kuvauksella taksin radiosta kuuluvalla Janacekin Sinfoniettalla. Tarinan edetessä tulee mukaan muutakin musiikkia. Perikristillisellä Bachin Matteus -passiolla on varsin suuri merkitys lukihäiriöisen päähenkilön elämässä. Hän luettelee tekstiä pitkät pätkät ulkoa. Sivuhuomautuksena mainittakoon, että Murakami kertoo myös kirjan mieshenkilön kuuntelevan japanilaisessa pienessä kylpyhuoneessaan, ofurossa, Sibeliusta. Mies tietää suomalaisten kuuntelevan Sibeliusta kesämökillään järven rannalla, mihin se sopii paremmin kuin hänen ofuroonsa.
Teos välittää kuvaa nykyjapanilaisen uskonnollisuudesta ja ajattelusta. Perinteisten uskontojen lisäksi uususkonnolliset kultit kukoistavat, kulttijohtajaa totellaan ja palvotaan jumalallisena henkilönä. Shamanistiset pikku-ukot näyttäytyvät ja raskaaksi voi tulla jopa telepatian avulla. Jehovan todistajat ja muunneltu Isä meidän -rukous ovat myös kuvassa mukana.
On jokseenkin ymmärrettävää, että Japanissa uskonnollisuus on monenkirjavaa. Sen sijaan valitettavaa on, että Eurooppakin on kulkemassa jälkikristillistä pakanuutta kohti. Järjen valo ei riitä pimeyttä poistamaan. Tarvitsemme Jumalan sanan valoa.