Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Vääntö Palestiinasta jatkuu

 

Palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin mukaan palestiinalaiset eivät palaa rauhanneuvotteluihin ennen kuin Israel lopettaa kokonaan siirtokuntien rakentamisen. Abbas toi aiheen esiin jo lauantaina tutustuttuaan nelikon eli YK:n, EU:n, USA:n ja Venäjän uuteen rauhanaloitteeseen.
Joka tapauksessa viikon vaihde sujui palestiinalaisalueilla ja Israelissa odotettua rauhallisemmin, vaikka kymmenettuhannet ihmiset osoittivat mieltään tai hurrasivat Abbasille, joka jätti YK:n täysistunnossa Palestiinan valtion virallisen jäsenyyshakemuksen.  Palestiinalaiset esittävät valtion rajoiksi ennen vuoden 1967 sotaa voimassa olleita rajalinjoja. Yhdysvallat pyrki taivuttelemaan palestiinalaisia luopumaan hakemuksesta ja aloittamaan suorat neuvottelut Israelin kanssa.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Sunnuntaina Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi, että maan hallituksen tulee vahvistaa vielä ehdotus rauhanneuvottelujen jatkamisesta palestiinalaisten kanssa. Pääministeri Benjamin Netanjahu on neuvottelujen takana. Israel ottanee kantaa kvartetin ehdotukseen virallisesti lähipäivinä.
Abbas sanoo, etteivät palestiinalaiset suostu neuvotteluihin, joissa jätetään huomiotta palestiinalaisten ehdot. Tällä hän viitannee siirtokuntien ja rajojen ohella Jerusalemin jakamiseen. Tiukkoja kysymyksiä jatkossa ovat lisäksi palestiinalaiset pakolaiset sekä heille vaadittavat korvaukset. Harvemmin nostetaan esille sitä, että sadattuhannet juutalaisetkin joutuivat luopumaan omaisuuksistaan, kun heidät ajettiin ulos arabimaista vuoden 1948 jälkeen ja myös 1967 sodan jännitteissä.
Rauhanneuvotteluja ajava Lähi-idän nelikko esittää, että Israel ja palestiinalaiset tapaisivat ensimmäisen kerran kuukauden kuluessa. Tavoitteena on, että osapuolet  solmisivat rauhan vuoden 2012 loppuun mennessä. Takarajan määrittäminen sitoumukselle on tärkein muutos aiempiin rauhanesityksiin.

Palestiinalaiset radikaaliryhmät vastustivat YK –jäsenyyden hakua. Gazassa valtaa pitävä Hamas ei halua rauhanneuvotteluja, vaan sen mielestä koko Palestiina – nykyinen Israel mukaan luettuna – tulee ensiksi vapauttaa ja vasta sitten tutkailla mahdollista YK:n jäsenyyttä. Hamas on kansan parissa voimakkain puolue, vaikka Länsirannalla on yhä vallassa Abbasin johtama Fatah.

Netanjahu paheksui YK:n yleiskokouksessa palestiinalaisten jäsenhakemusta. Hänen mielestään rauhaa ei saavuteta YK:ssa, vaan osapuolten keskinäisissä neuvotteluissa, joita palestiinalaisjohto on viime kuukausina määrätietoisesti vastustanut.
Netanjahun mukaan palestiinalaisten pitää ensin solmia rauha Israelin kanssa, mistä seuraa itsenäisyys. Tällöin Israel olisi valmis ensimmäisenä maana toivottamaan palestiinalaisvaltion tervetulleeksi YK:hon. Pääministeri myös muistutti, että palestiinalaisten on aika tunnustaa, että Israel on juutalainen valtio.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on myös korostanut, ettei Lähi-idän rauhalle ole oikotietä, vaan tarvitaan osapuolten välisiä neuvotteluja.

Länsirannalla kansanjoukot riemuitsivat Abbasin jättäessä YK jäsenhakemuksen. Suurissa taajamissa kuten Betlehemissä, Hebronissa, Nablusissa, Jenissä ja hallintokeskus Ramallahissa juhlittiin ja heilutettiin Palestiinan lippuja.
Mielipidemittauksissa yli 80 prosenttia Länsirannan palestiinalaisista kannattaa itsenäisyyttä, mutta monet epäilevät, ettei arkielämä kohennu, koska Israelin armeija rajoittaa tarkastuspisteillä ja turva-aidalla palestiinalaisten liikkumista. Yksipuolinen itsenäisyysjulistus, jonka YK hyväksyisi, voisi enemmistön mielestä korjata asian. Ääriryhmät, joilla on suuri suosio, erityisesti pienemmällä Gazan kaistalla, eivät halua rauhansopimusta, vaan uskovat muutokseen asevoimin.
Ääriryhmien vastustus oli yksi tärkeistä asioista, johon pääministeri Netanjahu viittasi YK:ssa. Hän muistutti, että Gazasta on ammuttu yli 10.000 rakettia Israelin siviiliasutuksiin vuosien 2006 -2011 aikana. Syksyllä 2005 Israel vetäytyi yksipuolisesti Gazasta. Puolta vuotta myöhemmin Hamas voitti palestiinalaisvaalit, ajoi toisen valtapuolueen Fatahin ulos Gazasta ja on jatkanut taistelua Israelia vastaan.

Myös Israelissa enemmistö kansasta on Palestiinan valtion kannalla. Viikon vaihteessa esimerkiksi joukko Israelin vasemmistolaisia akateemikkoja julisti Tel Avivissa kuuluisan museotalon edustalla ”Palestiinan itsenäiseksi”. Kokoontumispaikka oli sama, jossa Israel antoi oman itsenäisyysjulistuksensa keväällä 1948.
Israelin oikeiston piirissä palestiinalaisten vapauteen suhtaudutaan paljon epäilevämmin. Vaikka hallitus on paaluttanut ohjelmaansa Palestiinan valtion Israelin rinnalle, usko vastapuolen rauhantahtoon on olematonta. Kansallisen ja uskonnollisen oikeiston piirissä pelätään, että maltillisetkin palestiinalaiset vain odottava tilaisuutta häiritä aseellisesti Israelin siviiliväestöä. Tätä näkemystä on viime päivinä perusteltu muun muassa sillä, että palestiinalaiset haluavat omasta itsehallintoalueestaan täysin juutalaisvapaan. Äskettäin Länsirannalla vahvistettiin jälleen Jordanian vallan aikaisia lakeja (ennen vuotta 1948), joissa maan myymisestä juutalaisille seuraa kuolemantuomio.

 
Dei, Ida Elina, artikkeliban. (1/2) 11.11.-5.12. MJa