Kristittyjen yhteys on välttämätön lähetystehtävän onnistumisen kannalta. Tämän tiesi jo Paavali, joka kirjeissään kehotti kristittyjä tulemaan toimeen keskenään. Jos maallisen ja pakanallisen kulttuurin keskellä elävät ihmiset näkisivät kristittyjen riitelevän keskenään, se vahingoittaisi todistusta Kristuksesta. Sama pätee nykypäivänä.
Tehtävä on yhteinen monella tasolla. Kristuksen kirkolleen uskoma lähetystehtävä haastaa niin kansallisen kirkon, sen paikallisseurakunnat, lähetysjärjestöt kuin jokaisen kristityn. Lähetys on aina luonteeltaan rajat ylittävää, ja kristittyjen yhteyteen kuuluu aina lähetyksen ulottuvuus. Moderni ekumeeninen liike syntyi 1910 Edinburghissa pidetyn maailman lähetyskonferenssin seurauksena.
Lähetys ja yhteys tarvitsevat toisiaan ja ovat riippuvaisia toisistaan. Yhteys Kristuksessa kutsuu kaikkia kristittyjä, yli kirkkokunta- ja tunnustuskuntarajojen, yhdessä kertomaan sanomaa ristiinnaulitusta ja ylösnousseesta Jeesuksesta Kristuksesta, jotta maailma uskoisi.
Yhteys ei ole pakotettua yhteyttä, vaan Hengen luomaa yhteyttä. Henki kulkee missä tahtoo ja kutsuu kulkemaan, rukoilemaan ja liikkumaan yhdessä. Yhteyden malli löytyy kolmiyhteisestä Jumalasta. Niin kuin Isä lähetti Pojan ja Pyhän Hengen, niin Kristus lähettää seuraajansa keskelle elämää, kyliin ja kaupunkeihin, kastamaan ja opettamaan, parantamaan sairaita ja ruokkimaan nälkäisiä. Lähetystehtävä on kokonaisvaltainen.
Sata vuotta sitten perustettiin Suomen Lähetysneuvosto. Sen tarkoituksena on edistää lähetystyötä tekevien yhteisöjen keskinäistä yhteyttä ja lähetysasiaa Suomessa. Neuvostoon kuuluvat lähes kaikki suomalaiset luterilaiset, vapaakristilliset ja tunnustustenväliset lähetysjärjestöt ja lähetystyötä tekevät kirkot, yhteensä 30 yhteisöä.
Kristittyjen yhteistä ekumeenista lähetyspyhää vietetään lokakuun toisena sunnuntaina. Pyhän aiheena on kiitollisuus. Jumala, joka kutsuu yhteyteen Kristuksen ja toistemme kanssa sekä ulos maailmaan, täyttää meidät ilolla ja kiitollisuudella.
Kirjoitus on julkaistu syyskuun Lähde-lehdessä 3/2019.