Kun ääri-islamistinen Hamas kieltäytyi pitemmästä tulitauosta, oli odotettua, että Israelin maajoukot etenevät Gazaan. Maataisteluvaihe on vaarallinen sekä gazalaisille että Israelin sotilaille. Israelin joukot menivät perjantaiyönä panssarien ja lentokoneitten tukemina tiheään asutulle alueelle, jonka kaduilla ja kujilla sotiminen on hankalaa.
Gazaa hallinnoiva Hamas ei ole kovin pidetty edes arabimaissa. Se on saanut vahvaa kritiikkiä muun muassa Egyptissä, joka toimi kuluvalla viikolla tulitaukoyrityksen välittäjänä. Kaikki eivät odotetusti Egyptissä ole sotilashallinnon kanssa samaa mieltä. Iso mielenosoittajajoukko vaati perjantaina Israelin suurlähettilään karkotusta ja muita vastatoimia Israelin osalle. Hamasin rakettitulitusta nämä mielenosoittajat eivät tuomitse.
Mielenosoittajat ovat olleet kaduilla lisäksi maltillisemmissa muslimimaissa kuten Turkissa. Myös länsimaissa on ollut demonstraatioita Israelia vastaan.
Yhtälö on vaikea, liki mahdoton ratkaista rauhansopimuksella. Useimmissa arabimaissa kansan selvä enemmistö – vaikka eivät suosi Hamasia – myötäilee Hamasin tavoitteita eli Israelin tuhoamista ja arabivaltion perustamista tilalle.
Arabimaitten sekava ja epädemokraattinen tilanne toimii Israelin eduksi. Jos arabit saisivat ratkaista kansanvaltaisesti, sotarintamaan Israelia vastaan lähtisi paljon Hamasia isommat divisioonat ja entistä jykevämmät aseet…
Ja eiväthän Lähi-idässä palestiinalaisten tukijoina esiinny vain arabimaat. Iran antaa tähän Israelin vastaiseen rintamaan mieluisesti avustuksensa, eikä vain poliittista vaan aseellista tukea, jota se on ohjannut jo vuosikaudet Hamasille Gazaan.
Israelin poliittisilla päättäjillä vaihtoehdot olivat maasodan osalta vähissä. Pääministeri Benjamin Netanjahun on pakko toimia tiukasti säilyttääkseen uskottavuutensa. Häntä vastustetaan hallituksen sisältä ja myös kansan enemmistön asenteet radikalisoituvat sitä mukaa kun Hamasin rakettitulitus pitkittyy.
Nyt on kiinnostavaa nähdä, kuinka hyvin armeija onnistuu Hamasin aseitten ja satojen salakuljetustunnelien tuhoamisessa. Viedäänkö operaatio ´Suojaava kärki´ sellaiseen vaiheeseen, että vuodesta 2005 lähtien jatkunut rakettitulitus loppuu ainakin tähänastista pitemmäksi jaksoksi. Nyt Hamas ja muut Gazan ääri-islamilaiset järjestöt ovat ampuneet raketteja vuosikausia Israelin siviilikohteisiin.
Rakettitulitus on ollut jatkuvaa vuodesta 2005 lähtien, jolloin Israel vetäytyi Gazasta ja evakuoi alueen juutalaiskylät, joissa asui yli 8000 ihmistä. Ensimmäisen kerran tulitus äityi vuoden 2009 lopulla jopa tuhansiksi raketeiksi, jolloin Israel aloitti ilmapommitukset ja myöhemmin tammikuussa 2010 lyhyen maahyökkäyksen. Konflikti kesti parisen viikkoa. Seuraavan kerran taisteltiin marraskuussa 2012.
Nyt Israelissa käydään keskustelua siitä, miten asia hoidetaan jatkossa, jotta rakettituli ei toistu. Mielestäni yksi parhaista esityksistä on se, että YK:n johdolla lähetetään Gazaan tarkkailijoita ja rauhanturvaajia, joitten tehtävänä on varmistaa rajat ja saada valtuutus takavarikoida ja hävittääkin Hamasin raketit, joita arvioidaan olevan edelleen varastoituina yli 10.000 kappaletta.