Porvoon hiippakunnan emerituspiispa Gustav Björkstrand ottaa Teologia.fi-verkkolehdessä kantaa uudelleen virinneeseen keskusteluun arkipyhien siirrosta.
Nopeasti kansainvälistyvässä maailmassa kirkot tulevat joka tapauksessa jossain vaiheessa tilanteeseen, jossa ne eivät enää voi määrätä, mitkä päivät ovat vapaapäiviä. On luultavasti parempi ratkaisu pitää arkipyhät vanhoilla paikoillaan ja muuttaa jumalanpalveluselämää tähän sopivaksi, Björkstrand kirjoittaa.
Björkstrand toimi kirkollisista asioista vastaavana tiede- ja kulttuuriministerinä 1983 – 1987. Kyseisen ministerikauden aikana käsiteltiin muutosehdotus, jonka perusteella vuonna 1973 lauantaille siirretyt helatorstai ja loppiainen siirrettiin 1992 takaisin nykyisille paikoilleen.
Kirkon ja työmarkkinajärjestöjen tulisi Björkstrandin mukaan ottaa oppia menneiden aikojen kokemuksista.
”Kalenteriuudistukset ovat äärimmäisen epäsuosittuja. Jos päätökset syntyvät ilman perusteellista harkintaa, niistä joudutaan ennen pitkää luopumaan”.
”Edellinen yritys siirtää nyt kyseessä olevat arkipyhät lauantaihin 1970-luvun taitteessa jäi hyvin lyhytaikaiseksi”, piispa huomauttaa.
Hänen mukaansa kirkon on mietittävä tarkkaan, onko se valmis siirtämään arkipyhiä nykyisiltä paikoilta, vaikka niistä tulisi työpäiviä työaikalain mukaan.
”On erittäin epätodennäköistä, että kirkolliskokous hyväksyisi arkipyhien siirron kolmen neljäsosan enemmistön turvin, vaikka neuvottelijat olisivat siihen valmiita. Neuvotteluihin olisi otettava mukaan myös muut kirkkokunnat, koska asia koskee myös niitä”.
”Työnantajien tulisi muistaa, että eduskunta tuskin tulee hyväksymään sellaisia muutoksia kalenteriin, joissa yhteiskunnan ja kirkkojen kalenterit erkanevat toisistaan merkittävästi, vaikka työmarkkinajärjestöt sellaista ehdottaisivat. Kansan selkeä enemmistö on muutoksia vastaan, vaikka arkipyhien hengellinen sisältö olisikin sille vieras”, Björkstrand huomauttaa.
Hän toteaa, että arkipyhien siirrolla osoitetaan symbolisesti, ”määrääkö ihmisten elämästä ja ajasta reaalitalous vai syvällisemmät kulttuuriset ja historialliset arvot”.
”Ei ole ollenkaan varmaa, että reaalitaloudelle haluttaisiin antaa vielä enemmän painoarvoa kuin jo tänä päivänä tehdään. Muutenkin työnantajien tulisi herkemmällä korvalla kuulla mitä mieltä kansa on työnantajien palkoista ja bonuksista, koska niiden kielteiset vaikutukset työmoraaliin voivat ennen pitkää muodostua huomattavasti suuremmiksi kuin arkipyhien siirrosta syntyvät mahdolliset säästöt”.
Työmarkkinajohtajat kertoivat viime elokuussa pohtivansa arkipyhien eli helatorstain ja loppiaisen siirtoa tuottavuussyistä lauantaipäivälle. Muun muassa arkkipiispa Kari Mäkinen suhtautui ehdotukseen kielteisesti.
Lue Björkstrandin artikkeli kokonaan tästä