Kirkkohallituksen tavoitteena on käsitellä kysymystä henkilöseurakunnista kirkolliskokouksessa ensi toukokuussa.
Kirkkohallituksen varapuheenjohtaja Freja Häggblom toivoo käsittelyn pohjaksi myös kriittistä keskustelua aiheesta.
– Vähiten on keskusteltu siitä, onko ajatus henkilöseurakunnasta kristillisesti perusteltavissa.
– Henkilöseurakuntaa on toivottu muun muassa raamatullisesti kestävän, oikean ja hengellisesti ravitsevan julistuksen saamiseksi. Uskossa elävä ihminen saattaa kokea, että paikallisseurakunnan messut eivät tarjoa hänelle hengellistä ravintoa. Perustelut ovat oikeutettuja.
– Tästä huolimatta minussa on herännyt epäily siitä, että henkilöseurakuntamalli saattaa myös ilmentää aikamme yksilökeskeistä ajattelua. ”Minä en saa messusta mitään”, kuulee usein sanottavan ja näin saattaa ollakin.
Häggblomin mukaan vaikealta vastakysymykseltä ei kuitenkaan voi välttyä.
– Onko kristillistä, että minä menen sinne, missä nimenomaan minä saan mieleistäni julistusta ja jätän paikallisseurakuntani sekä tehtäväni näiden ihmisten keskuudessa? Onko kristillistä valita ja erotella keiden kanssa katsoo voivansa osallistua messuun tai hengelliseen toimintaan?, Häggblom kysyy.
Vain palvelujen käyttäjä?
Freja Häggblom kertoo pohtineensa myös, onko keskustelussa henkilöseurakunnista jumiuduttu tarkastelemaan asiaa vain yksittäisen jäsenen näkökulmasta.
– Onko seurakuntalaiset suljettu yksipuoliseen ”palvelujen käyttäjän” rooliin. Eivätkö juuri jäsenet luo seurakunnan?
– Päädyn ajattelemaan, että minun tulisi olla olemassa seurakuntaani varten samassa määrin kuin edellytän seurakunnan olevan olemassa minua varten.
Häggblom myöntää, ettei tehtävä ole aina helppo.
– Sen hoitaminen edellyttää jatkuvaa kipuilua monen kovin turhauttavan ja vaikean asian kanssa. Tarvitsen siinä muitten samanmielisten tukea ja lohdusta – ja hengellistä yhteyttä.
Häggblom muistuttaa, että kriittisistä näkökulmistaan huolimatta, hän uskoo muutoksen oleva tulossa tavalla tai toisella.
– Tilannetta halutaan tutkia ja kiinnostus asian ratkaisemiseen on vilpitön, Häggblom painottaa.